Dodaj do ulubionych

pomozcie!!:-(

04.11.05, 10:25
czy ojciec mojego dziecka bedzie mogl mnie zmusic zebym wyjechala razem z
dzieckiem do niego do niemiec, argumentujac tym ze tam dziecko bedzie mialo
wieksze mozliwosci, w szkole i kiedys w pracy. Czy sąd moze to ode mnie
wyegzekwowac?Moj maluszek jeszcze nie przyszedl wprawdzie na swiat ale
chcialam sie dogadac jakos z ojcem ale on jedyne czego chce to zebym tam
wyjechala lub jezeli ja sie nie zgodze to zebym oddala mu dziecko na zasadzie
ze tam kiedys bedzie chodzilo do szkoly a na wakacje przyjedzie do mnie. Dla
mnie to jest smieszne ale moze on moze tego żądac??
Obserwuj wątek
    • carri Re: pomozcie!!:-( 04.11.05, 11:09
      Spokojnie! Nie jestem żadnym prawinkiem, ale ten spomysł jest po prostu
      niedorzeczny! Żaden sąd nie wyda Ci nakazu wyjazdu z własnego kraju (zwłaszcza
      argumentując lepszymi możliwościami - to nie patriotyczne) i podejrzewam, że
      żaden nawet nie może Cię zmusić do zmiany miejscowości zamieszkania, a jeśli
      tatuś chce mieć kontakt z dzieckiem, to niech sam nie wyjeżdża.
    • gromkowa Re: pomozcie!!:-( 04.11.05, 19:46
      nie ma prawa cie zmusic do tego. Zazdroszcze Ci że jeszcze twoje dziecko jest w
      brzuszku...bo ja gdybym wiedziała że bede miała takie problemy z ojcem mojego
      dziecka to bym okłamała go ze to nie jesgo i nie pozwoliłabym mu sie wpisac w
      usc jako ojca zeby nie musiec go prosic o zgode potem na cokolwiek...nawet
      zrobiłabym to kosztem nie dostawania alimentów.
      • mcdza Re: pomozcie!!:-( 04.11.05, 21:28
        Ja bardzo chetnie nie uznalabym ojca dziecka ale niestety mnie na to nie stac,
        choc wiem juz teraz ze bede miala same problemy, bo facet uwaza ze nie ma
        zadnej roznicy czy dzidzie wychowa matka czy ojciec i za wszelka cene bedzie
        staral mi sie ja odebrac, zreszta jush o tym mowi ze jezeli ja nie wyjade z
        dzieckiem do niemiec(on tam mieszka)to on postara sie zeby wyjechalo samo
        dziecko beze mnie, strasznie sie boje ze jakims cudem jemu sie to udasad
        • kini_m Re: pomozcie!!:-( 05.11.05, 11:54
          mcdza
          Nawet jako facet mówie Ci, że nie ma takiej możliwości, żeby cokolwiek Ci
          nakazał.
          Natomiast na dwie rzecy w Twojej wypowiedzi zwróciłbym uwagę:
          1. mcdza napisała:
          > facet uwaza ze nie ma
          > zadnej roznicy czy dzidzie wychowa matka czy ojciec
          Róznice są, natomiast nie ma preferencji dla któregos rodzica. Czyli w
          przybliżeniu ma on rację. Nawet mam opracowania sędziny z sądu rodzinnego,
          która zauważa zalety wychowywania dzieci przez samych ojców.
          2. Jeśli facet ma jakiekolwiek ochoty zajęcia sie dzieckiem - nie wycinaj tego
          całkiem w pień, a raczej postaraj odpowiedni "kanałować" jego zaangażowanie.
          • mcdza Re: pomozcie!!:-( 05.11.05, 17:55
            nie zamierzam go odcianac od wychowania, chcialam zeby przeprowadzil sie do
            Polski jezeli chce miec blizszy i czestszy kontakt ale nie moze ode mnie
            wymagac zebym to ja sie przeprowadzila, bo jednak jak dla niego nie mam zamiaru
            rzucic wszystko, rodzine przyjaciol, otoczenie.On po prostu powiedzial ze ja
            mam sie przeprowadzic a jezeli nie bede chciala to samo dziecko, i to nie bylo
            pytanie, wiec troche mnie to rozloscilo
    • mcdza Re: pomozcie!!:-( 04.11.05, 21:37
      bo chodzi o to ze on mieszka w niemczech i czy kiedys za pare lat moze starac
      sie o to by dziecko uczylo sie w szkole w niemczech?mam nadzieje ze nie ma
      takiejmozliwosci bo jush teraz na sama mysl o tym sie denerwuje. Do sadu
      narazie sie nie wybieram bo ojciec zgodzil sie dobrowolnie placic alimenty i
      jestem pewna ze nie bedzie sie od tego uchylal bo jego stosunek do dziecka jest
      pozytywny (chyba az za bardzo bo caly czas probuje mnie straszyc ze mi dzidzie
      odbierze)
    • mcdza Re: pomozcie!!:-( 05.11.05, 18:27
      a jeszcze mam jedno pytanie wazne, przeczytalam ze mozna ograniczyc ojca praw
      rodzicielskij na podstawia atr 107 KRO, chodzi mi o podejmowanie decyzji
      biezacych zwiazanych z dzieckiem bo z ojcem bedzie to trudne ze wzgledu na
      odleglosc 1000 km a jakos nie bardzo chce mi sie pytac o zgode na lecznie
      chocby nawet za kazdym razem kiedy bedzie chore
    • 18_lipcowa Re: pomozcie!!:-( 05.11.05, 18:33
      Wiesz ale ojciec dziecka MA ABSOLUTNĄ rację.
      Czeka Was lepsze życie,lepsze możliwości dla Ciebie i dziecka.
      To Twoja szansa na lepsze zycie. Nawet jak nie bedziesz z ojcem dziecka to
      warto wykorzystac szansę i trzeba zwiewać z tego kraju.
      • mcdza Re: pomozcie!!:-( 05.11.05, 19:38
        niestety on nie jest czlowiekiem dla ktorego bylabym w stanie sie poswiecic,
        tutaj mam osoby ktore zawsze beda mnie wspierac, a tam osoby ktore bede mi
        uprzykszac zycie i probowac odebrac mi dziecko
      • dagger1 Re: pomozcie!!:-( 05.11.05, 19:41
        Ale Niemcy są fatalne! I z roku na rok robi sie tu coraz gorzej. Nie wspomnę
        juz o katastrofalnym stanie szkolnictwa, np. dzieci 13-letnie dopiero poznaja
        ułamki.
        • mcdza Re: pomozcie!!:-( 06.11.05, 14:00
          o szkolnictwie w niemczech, tzn o poziomie slyszalam ze wcale nie jest wysoki a
          mysle ze na poziom szkolnictwa z polsce nie ma naprawde co narzekac, niektorzy
          po prostu Niemcy uwazaja za kraj miodem plynacy co wcale nie jest prawda no tak
          sie mowi
    • mcdza Re: pomozcie!!:-(wazne 06.11.05, 14:10
      w jaki sposob mozna ograniczyc prawa ojca?w jaki sposob i kiedy sad to uznaje i
      czy to ogolnie jest dobry pomysl, dla mnie mysle ze bylo by to dobre
      rozwiazanie bo niestety w wielu sprawach roznimy sie calkowicie zdaniem, sa
      wielkie roznice kulturowe (on jest niemcem)chocby nawet inna wiara, i np
      myslenie i szkolnictwie (ze w niemczech jest ono wyzsze niz w polsce-tak mysli
      ojeciec, co dla mnie jest bzdura)i wiele innych, a przez takie ograniczenie
      chyba byloby mi lzej podejmowac biezace decyzje
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka