eska78 16.11.05, 08:18 Dziewczyny mam gorącą prośbę czy orientujecie się gdzie powinnam złożyć papiery o powrót do nazwiska panieńskiego?I jakie to powinny być papiery???? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
scania81 Re: Zmiana nazwiska 16.11.05, 08:53 kurcze za szybko enter wcisnełam jesli mineły 3 miesiace od uprawomocnienia sie wyroku rozwodowego, to nalezy przed kierownikiem odpowiedniego USC złózyć wniosek, wnieść opłate skarbową, ja płaciłam chyba 35 zł i to wszystko. We wniosku pisze sie dlaczego chcesz zmienić i takie tam, mi pani podpowiedziała, ze dobrze widziane jest napisanie, ze źle sie czuje z tym nazwiskiem i ze przypomina tamtego człowieka, o którym cce sie zapomniec i ze nie chcesz miec nic wspólnego z nim Powodzenia zycze. Odpowiedz Link Zgłoś
zkhanna Re: Zmiana nazwiska 16.11.05, 11:05 A ja zrobiłam to inaczej: bo ani nie chciałam zostać przy nazwisku eksa ani (ze względu na dzieci) nie chciałam wracać do panieńskiego, bo już słyszyłam wokół siebie i chłopców pytania w stylu: a dlaczego masz inne nazwisko niż twoja mama itp. W USC można złożyć wniosek o chęć powrotu do nazwiska noszonego przed ślubem. Ja "wymyśliłam" sobie, że będę nosić nazwisko dwuczłonowe: panieńskie + eksa. I wydaję mi się to najlepszym rozwiązaniem. Taki wniosek złożyłam w starostwie (w dziale spraw obywatelskich- tak to się chyba nazywało). Na złożenie takiego wniosku nie ma ograniczeń czasowych (tzn nie ma znaczenia jak dawno temu zapadł wyrok rozwodowy). Trzeba tylko taki wniosek bardzo dobrze umotywować. Po miesiącu miałam pozytywną decyzję, zmieniłam dokumenty i już. Może to się wydać małostkowe, ale teraz z takim "podwójnym" nazwiskiem dobrze się czuję. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
angie210 Re: Zmiana nazwiska 16.11.05, 13:16 W USC...tam również, na miejscu wypełniłam dwa niewielkie formularze...dowód osobisty - ksero również zrobili...do wglądu odpis prawomocny rozwodu (w moim wypadku)...38 zł. w znaczkach lub gotówką w biurze...oczekiwanie na odpowiednie pismo - ok. tygodnia...Pozdrawiam... Odpowiedz Link Zgłoś
eska78 Re: Zmiana nazwiska 16.11.05, 14:52 Dzięki Wielkie za pomoc jesteście Kochane Odpowiedz Link Zgłoś