Dodaj do ulubionych

Zmiana nazwiska

16.11.05, 08:18
Dziewczyny mam gorącą prośbę czy orientujecie się gdzie powinnam złożyć
papiery o powrót do nazwiska panieńskiego?I jakie to powinny być papiery????
Obserwuj wątek
    • scania81 jak dawno jestes po rozwodzie? 16.11.05, 08:51

• scania81 Re: Zmiana nazwiska 16.11.05, 08:53
      kurcze za szybko enter wcisnełamsmile
      jesli mineły 3 miesiace od uprawomocnienia sie wyroku rozwodowego, to nalezy
      przed kierownikiem odpowiedniego USC złózyć wniosek, wnieść opłate skarbową, ja
      płaciłam chyba 35 zł i to wszystko.
      We wniosku pisze sie dlaczego chcesz zmienić i takie tam, mi pani
      podpowiedziała, ze dobrze widziane jest napisanie, ze źle sie czuje z tym
      nazwiskiem i ze przypomina tamtego człowieka, o którym cce sie zapomniec i ze
      nie chcesz miec nic wspólnego z nimwink
      Powodzenia zycze.
    • zkhanna Re: Zmiana nazwiska 16.11.05, 11:05
      A ja zrobiłam to inaczej: bo ani nie chciałam zostać przy nazwisku eksa ani (ze
      względu na dzieci) nie chciałam wracać do panieńskiego, bo już słyszyłam wokół
      siebie i chłopców pytania w stylu: a dlaczego masz inne nazwisko niż twoja mama
      itp.
      W USC można złożyć wniosek o chęć powrotu do nazwiska noszonego przed ślubem.

Ja "wymyśliłam" sobie, że będę nosić nazwisko dwuczłonowe: panieńskie + eksa. I
      wydaję mi się to najlepszym rozwiązaniem. Taki wniosek złożyłam w starostwie (w
      dziale spraw obywatelskich- tak to się chyba nazywało). Na złożenie takiego
      wniosku nie ma ograniczeń czasowych (tzn nie ma znaczenia jak dawno temu zapadł
      wyrok rozwodowy). Trzeba tylko taki wniosek bardzo dobrze umotywować. Po
      miesiącu miałam pozytywną decyzję, zmieniłam dokumenty i już.
      Może to się wydać małostkowe, ale teraz z takim "podwójnym" nazwiskiem dobrze
      się czuję.

pozdrawiam
    • angie210 Re: Zmiana nazwiska 16.11.05, 13:16
      W USC...tam również, na miejscu wypełniłam dwa niewielkie formularze...dowód
      osobisty - ksero również zrobili...do wglądu odpis prawomocny rozwodu (w moim
      wypadku)...38 zł. w znaczkach lub gotówką w biurze...oczekiwanie na odpowiednie
      pismo - ok. tygodnia...Pozdrawiam...
      • eska78 Re: Zmiana nazwiska 16.11.05, 14:52
        Dzięki Wielkie za pomoc smilejesteście Kochane smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka