Dodaj do ulubionych

Jak wygląda sprawa o ustalenie ojcostwa?

20.02.06, 10:39
Witajcie.Mam kilka pytań odnośnie tej sprawy:Jak przede wszystkim napisać
pozew i co w nim opisać? Kto może być świadkiem? Czy pierścionek zaręczynowy
to dowód w sprawie? Kiedy złożyc pozew? Czy facet wraz z zawiadomieniem o
sprawie dostanie kopię pozwu? Ile osób może być na sali w czasie rozprawy?
Proszę o poradę.
Obserwuj wątek
    • iziula1 Re: Jak wygląda sprawa o ustalenie ojcostwa? 20.02.06, 10:46
      Tu masz wzory pism

www.jmc.icpnet.pl/tato/wzory.htm
      Pozew składasz po urodzeniu dziecka, po rejestracji w USC.
      swiadkiem może byc każdy kto zaświadczy,że w okresie koncepcyjnym ty i ojciec
      dziecka stanowiliście pare.
      Pozwany dostanie kopie pozwu wraz z zawiadomieniem.
      Na sali rozpraw bedzie skład sędziowski, ty i pozwany.
      Potem sąd bedzie kolejno wzywał podanych przez Ciebie i ewentualnie pozawanego
      świadków.
      Iza
      • monami77 Re: Jak wygląda sprawa o ustalenie ojcostwa? 20.02.06, 10:51
        Dziękuję.Domyslam się,ze przeszłaś przez coś podobnego.A co mam powiedziec w
        szpitalu jak zapytają o ojca? Apropo faceta to rząda on badań genetycznych? Ile
        to kosztujedrogą sądową? Jak długo czeka się na rozprawę? Wiesz co świadkowie
        mojego eks powiedzą,że wyciągałam go specjalnie z domu,że zrobiłam to z innymi
        w tym samym czasie a to nie prawda!! Jak ja to przeżyję?
        • iziula1 Re: Jak wygląda sprawa o ustalenie ojcostwa? 20.02.06, 11:10
          Badania genetyczne potwierdzą ojcowstwo. I to 100%
          Co do świadków ze strony pozwanego-no cóż, zwiazałaś się z nieodpowiednim
          facetem i teraz ponosisz tego konsekwencje.
          Ty znasz prawde, kto jest ojcem dziecka nie powinnas się obawiac.Wiem,że słowa
          bola ale przeżyjesz. Zostanie mnóstwo goryczy ale i to też da się przezyć.
          W pozwie zaznaczasz,że wnosisz o obciązenie kosztami pozwanego.
          Jeśli to on wniesie o badania genetyczne to on płaci.
          Co do szpitala-nikt tam nie pyta o ojca.
          Nie musisz nic podawać.
          Składasz tylko swoja leg.ubezpieczeniową ewen dowód i wszystko. Plus oczywiście
          cała dokumentacje z przebiegu ciązy.
          I wszystko.
          Iza
          • monami77 Re: Jak wygląda sprawa o ustalenie ojcostwa? 20.02.06, 11:17
            Ja już przeżyłam sajgon i gorycz jest coraz większa jak pomyślę o rozprawie !!
            Od początku byłam przez jego siostrę maltretowana,a to smsy a to listy do
            rodziców.Szok.Mam te smsy i pokażę je na sprawie i sąd albo je uzna albo nie!!
            Ale tak jak piszesz badania są 100%. Dziękuję za odpowiedzi.
    • anetina Re: Jak wygląda sprawa o ustalenie ojcostwa? 20.02.06, 11:03
      u mnie trwało rok czasu
      na równy tydzień przed urodzinami Małego była już rozprawa ostateczna
      tak więc dostałam najpiękniejszy prezent z tej okazji
      • monami77 Re: Jak wygląda sprawa o ustalenie ojcostwa? 20.02.06, 11:07
        Załamałam się.Przecież jesli wiem ,że na 100we facet jest ojcem to co można
        przez rok dowiedziec się?? Chyba ,że facet robił problemy ???
        • anetina Re: Jak wygląda sprawa o ustalenie ojcostwa? 20.02.06, 11:09
          nie przychodził na sprawy
          przyszedł na ostatnią
          i od razu był wyrok

ale kwestia druga
          spraw było 3
          jedna odwołana, bo niby nie dostarczono eksowi wezwania
          druga - przesłuchanie moich świadków
          trzecia - przesłuchano mnie i eksa
          i wyrok
          • monami77 Re: Jak wygląda sprawa o ustalenie ojcostwa? 20.02.06, 11:13
            Sąd zlecił badania genetyczne? Ja się tego nie boję bo jestem pewna ale eks
            domaga się? Powiedziałam,że zgadzam się ale ja ani złotówki nie wyłożę na to!
            Ja chcę tylko ustalic ojcostwo,alimenty,nie nadawać dziecku jego nazwiska i
            odebrać prawa rodzicielskie.
            "Wypijmy za błędy ................."
            • anetina Re: Jak wygląda sprawa o ustalenie ojcostwa? 20.02.06, 11:43
              monami77 napisała:

> Sąd zlecił badania genetyczne?

nie miałam zleconych badań
              stwierdziłam, że dziecko jest jego

Ja się tego nie boję bo jestem pewna ale eks
              > domaga się?

jeśli dziecko jest jego, to nie masz się czym martwić

Powiedziałam,że zgadzam się ale ja ani złotówki nie wyłożę na to!

eks zapłaci

> Ja chcę tylko ustalic ojcostwo,alimenty,nie nadawać dziecku jego nazwiska i
              > odebrać prawa rodzicielskie.

jedno ci napiszę
              podobno teraz, jeśli eks ci stwierdzi, ze chce być dobrym ojcem, dziecko
              dostanie jego nazwisko, a on pełnię praw
              • mischell Re: Jak wygląda sprawa o ustalenie ojcostwa? 20.02.06, 12:27
                Za badania nie bedziesz płaciła, wszystkie koszty pokryje ojciec dziecka.
                Ja zaządałam aby nie nadawac dziecku nazwiska ojca oraz aby nie przyznawać ojcu
                władzy rodzicielskiej i tak też sie stało.
                • anetina Re: Jak wygląda sprawa o ustalenie ojcostwa? 20.02.06, 13:59
                  mischell napisała:

> Za badania nie bedziesz płaciła, wszystkie koszty pokryje ojciec dziecka.
                  > Ja zaządałam aby nie nadawac dziecku nazwiska ojca oraz aby nie przyznawać
                  ojcu
                  >
                  > władzy rodzicielskiej i tak też sie stało.

mischell
                  my zdążyłyśmy przed zmianą przepisów
                  teraz jest tak, że jeśli ojciec powie, że chce widywać się, chce dać nazwisko
                  dziecku - tak będzie
                  sąd daje szansę ojcu

naszym dzieciom się udało
                  Mały jest starszy od twojej o 7 dni
              • paulinaml1 Re: Jak wygląda sprawa o ustalenie ojcostwa? 20.02.06, 14:13
                ale mnie denerwuje sprawa z nazwiskiem, taki ojciec(jak np mojego dziecka)
                przyjezdza 2 razy w miesiacu chociaz ma 20 min drogi autem ,olewa uczucia
                dziecka i domaga sie nazwiska a sad przyzjnaje,to niesprawiedliwe
                • anetina Re: Jak wygląda sprawa o ustalenie ojcostwa? 20.02.06, 14:27
                  dla sądu nie ważne jest, że ojciec widzi dziecko raz na kilka miesięcy
                  ważne jest to, że chce dziecko widywać
                  że chce dziecko uznać
                  2,5 roku temu wystarczyło to, że matka nie zgadza się na uznanie dziecka przez
                  ojca
                  i dziecko miało nazwisko matki
                  • paulinaml1 Re: Jak wygląda sprawa o ustalenie ojcostwa? 20.02.06, 14:33
                    chce widywac dziecko,przeciez wiadomo ze przed sadem ojciec powie ze chce
                    widywac dziecko,czy sad jest naprawde taki naiwny. och.denerwuje sie bo czeka
                    mnie sprawa. i ojciec nalegas zeby dziecko mialo jego nazwisko a nawet mu sie
                    przyjezdzac nie chce,bo twierdzi ze dziecko jest tak male i nie odczuwa jego
                    odiwedzin, nie ma jakiegos sposobu zeby przkonac sad aby dziecko nosilo
                    nazwisko matki?
                    • monami77 Re: Jak wygląda sprawa o ustalenie ojcostwa? 20.02.06, 14:40
                      Dziewczyny,nie straszcie!!! Ja mam pozwolic aby ten śmieć widywał swoje
                      dziecko??? Ku.... jakim prawem?? A teraz pod sercem to co ja noszę?? Błędne
                      rozumowanie facetów,że jak się urodzi to dopiero jest dziecko!!! Mój eks od 4
                      mcy nie odzywa się i zapewne tak jak piszecie zarząda aby dziecko nosiło jego
                      nazwisko.Zresztą on nigdy nie powiedział o dziecku DZIECKO tylko to!!!! I
                      takiemu dać władzę rodzicielską??? No szlag mnie trafia
                      • paulinaml1 Re: Jak wygląda sprawa o ustalenie ojcostwa? 20.02.06, 14:43
                        ja mam 5tyg coreczke i przez jakies 5mcy jak bylam w ciazy to ojciec dziecka
                        sie nie pojawial.teraz przyjezdza bardzo rzadko,ale mimo tego ze to dran nie
                        utrudniam mu kontaktow z dzieckiem. uwazam ze dziecko musi miec kontakt z ojcem
                        mimo tego ze to dran. a co do wyrokow sadowych to tez mi sie nie
                        podobaja,najgorsze z tym nazwiskiem
                        • monami77 Re: Jak wygląda sprawa o ustalenie ojcostwa? 20.02.06, 14:48
                          Masz rację!! Ale ja będę zawsze przeciwna temu!! Nie zgodzę się !!! Siostra
                          tego dupka zrobiła mi piekło na ziemi,nawyzywała i zrobiła opinię k.. w całym
                          miasteczku.To ona namąciła jemu w głowie razem z matką,ona nasłała osoby aby
                          dzwoniły do domu i opowiadały różne rzeczy!!! Na głowie stanę a nie pozwolę na
                          kontakty z tą powaloną rodzinką!!
                          • paulinaml1 Re: Jak wygląda sprawa o ustalenie ojcostwa? 20.02.06, 14:52
                            wspolczuje, wiesz co gdyby ten facet byl godny Ciebie i dziecka to nie dalby
                            sie przekonac siostrze,mamie ani nikomu i opiekowalby sie Wami,a tak to znaczy
                            ze nie nadaje sie do niczego. ale spokojnie, trzeba wymienic tatusiow na lepsze
                            modelewink
                            • monami77 Re: Jak wygląda sprawa o ustalenie ojcostwa? 20.02.06, 14:57
                              Dzięki za odpowiedzi.Wszyscy mi to mówią !!! Myślę,że jeszcze słońce zaświeci w
                              naszym życiu!!!!
                              • paulinaml1 Re: Jak wygląda sprawa o ustalenie ojcostwa? 20.02.06, 14:59
                                jestes jeszcze w ciazy? ja urodzilam 5 tyg temu i mimo ze tzw.ojceic dziecka
                                robi same problemy i codziennie mnie denerwuje to jestem szczesliwa i moje
                                dziecko tezsmile) od kilku dni usmiecha sie do mnie swiadomie smile
                                • anetina Re: Jak wygląda sprawa o ustalenie ojcostwa? 21.02.06, 08:49
                                  macie ewentualnie możliwość wpisania dziecku jako ojca swoje nazwisko
                                  jakby ojciec nieznany, tylko inaczej to się nazywa
                                  wtedy będziecie otrzymywać z urzędu zasiłek rodzinny i dodatek dla samotnie
                                  wychowujących dziecko

mój Mały nawet nie ma zasiłku rodzinnego
            • labomba666 Re: Jak wygląda sprawa o ustalenie ojcostwa? 20.02.06, 12:40
              > Ja chcę tylko ustalic ojcostwo,alimenty,nie nadawać dziecku jego nazwiska i
              > odebrać prawa rodzicielskie.

No, ale trochę "kaski" na drobne wydatki od ojca dziecka by się przydało?

> "Wypijmy za błędy ................."

Wypijesz, jak urodzisz, bo pijanych nie obsługują.

LaBomba
              • monami77 do labomba666 20.02.06, 13:12
                Od ciebie rad nie potrzebuję a wypić chętnie wypiję !!! A kaska ?? Pewnie !!! I
                to jak najwiecej !!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka