Dodaj do ulubionych

Kwestia alimentów na dziecko

13.06.06, 14:15
Od niedawna jestem rozwódką, dodam tylko że bardzo szczęśliwą, mimo czasami
dość dziwnych zagrań ze strony byłego męża.
Wg wyroku sądowego były powinien mi płacić alimenty do 15 każdego misiąca.
Jednak tego nie robi argumentując to tym, iż mieszkamy jeszcze razem
(wyprowadzamy się z dzieckiem dopiero po skończeniu budowy mojego
mieszkania). Mąż w zasadzie nie łoży na utrzymanie syna, tzn kupuje artykuły
spozywcze (głównie pieczywo, mleko) ale większość wydatków związanych z
utrzymaniem dziecka ponosze ja. Może niepotrzebnie się upieram ale myślę że
jednak powinnam domagać sie tych alimentów. Czekam na Wasze opinie.
Obserwuj wątek
    • mamatoomaszka Re: Kwestia alimentów na dziecko 13.06.06, 14:40
      Oczywiscie, przeczytaj Ustawe 732 i materialy ja omawiajace /wpisz w google
      Ustawa732, Ustawa o postepowaniu wobec dluznikow al. , itd/, a wszystko
      wyczytasz. Byly maz ma wyrok i ma go wykonywac. Sad nie napisal przeciez w
      wyroku o alimentach "platne po wyprowadzeniu sie dziecka z domu", wiec o co mu
      chodzi? Po prostu od samego poczatku miga sie od placenia. Egzekwuj to od
      poczatku, niech bedzie jasne, ze dziecko ma do dwudzestego ktoregos roku zycia
      dostawac konkretna sume, a nie mleko i chleb i to wtedy, kiedy tatus bedzie
      mial fantazje kupic. Ma byc XX zlotych do 15 kazdego miesiaca i do widzenia.
      Inaczej twoj byly maz bedzie zwyklym alimenciarzem uchylajacym sie od obowiazku
      lozenia na dziecko, a na to jest wspomniana wyzej Ustawa. Niech najpierw
      zaplaci , a potem dokupi co mu przyjdzie do glowy, sad mu zapewne nie zakazal
      kupowac czegos dziecku z wlasnej woli, ale Ty musisz miec pewnosc , ze kazdego
      miesiaca do 15 otrzymujesz konkretna sume pieniedzy. Jesli Twoj maz postepuje
      tak, jak piszesz ponad 3 miesiace, to juz naruszyl Ustawe, Ty juz masz podstawy
      do powiadomienia Komornika, a ten wyda nakaz do pracy meza o sciaganie
      alimentow z pensji itd, itd.

POSTĘPOWANIE WOBEC DŁUŻNIKÓW ALIMENTACYJNYCH
      Dłużnikiem alimentacyjnym jest osoba zobowiązana do świadczenia alimentacyjnego
      na podstawie tytułu wykonawczego, wobec której egzekucja alimentów jest
      bezskuteczna. W sytuacji, gdy nie została wyegzekwowana od dłużnika
      alimentacyjnego całość należności z tytułu świadczeń alimentacyjnych za okres 3
      ostatnich miesięcy (bezskuteczność egzekucji).
      Jeżeli zobowiązany do płacenia alimentów nie ureguluje ich przez trzy miesiące,
      będzie wobec niego uruchomione specjalne postępowanie:

- Potrącenie z wynagrodzenia nawet wówczas, gdy nie wszczęto jeszcze
      postępowania egzekucyjnego,
      Dotychczas pracodawca na podstawie wyroku zasądzającego mógł potrącać z
      wynagrodzenia pracownika należności na zaspokojenie świadczeń alimentacyjnych.
      Od 1 września 2005 pracodawca jest zobowiązany do dokonania takich potrąceń.

- Skierowanie do pracy za zaleganie z alimentami za trzy miesiące, jeśli
      dłużnik nie płaci z powodu braku zatrudnienia,
      Gdy osoba zobowiązana do płacenia alimentów nie będzie wywiązywać się ze swoich
      obowiązków wobec dzieci, tłumacząc to brakiem pracy, gmina, w której mieszka,
      będzie mogła zwrócić się do Urzędu Pracy, aby ten poinformował ją o
      możliwościach aktywizacji zawodowej tej osoby. Jeśli okaże się, że na
      aktywizację nie ma szansy gmina zwróci się z wnioskiem do starostwa o
      skierowanie dłużnika do robót publicznych.

- Odpowiedzialność karna za przestępstwo polegające na uporczywym uchylaniu się
      od wykonania ciążącego na mocy orzeczenia sądowego obowiązku łożenia na
      utrzymanie osoby najbliższej,
      Jeśli dłużnik odmówi podjęcia pracy w formie robót publicznych, albo będzie
      uniemożliwiał przeprowadzenie wywiadu Środowiskowego, gmina dłużnika
      poinformuje o tym gminę wierzyciela.
      W takiej sytuacji gmina wierzyciela będzie mogła złożyć wniosek do prokuratury
      o ściganie dłużnika o przestępstwo określone w art. 209 § 1 kodeksu karnego(
      stanowi on, że ten, kto uporczywie uchyla się od wykonania ciążącego na nim
      obowiązku opieki przez niełożenie na utrzymanie osoby najbliższej lub innej i
      przez to naraża ją na niemożność zaspokojenia podstawowych potrzeb życiowych
      podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat
      2).

- Egzekucja alimentów z rachunku bankowego w pełnej wysokości - za zaleganie z
      alimentami za trzy miesiące,
      Alimenty w pełnej wysokości można będzie egzekwować z rachunku bankowego
      dłużnika, w tym także z rachunków bieżących (nie tylko wkładu
      oszczędnościowego).

- Zatrzymanie prawa jazdy - za uniemożliwienie przeprowadzenia wywiadu
      środowiskowego, odmowę lub uchylenia się od pracy
      Po złożeniu wniosku do prokuratury gmina dłużnika będzie też mogła wystąpić z
      wnioskiem do starosty o zatrzymanie jego prawa jazdy. Na tej podstawie starosta
      będzie mógł wydać decyzję o zatrzymaniu tego dokumentu. Jeśli starosta
      zdecyduje się na zatrzymanie prawa jazdy dłużnika, jego zwrot może nastąpić na
      wniosek gminy dłużnika, ale dopiero wtedy, gdy znikną przyczyny zatrzymania, -
      czyli np. dłużnik podejmie pracę i opłaci alimenty.

- Alimenty od dalszej rodziny dłużnika,
      Przewiduje się dodatkowo, że organ samorządu (nie dłużnika, ale osoby
      uprawionej do otrzymywania alimentów, czyli wierzyciela) po otrzymaniu
      informacji o tym, że dłużnik odmówił podjęcia proponowanej mu pracy (lub będzie
      uniemożliwiał przeprowadzenie wywiadu środowiskowego) będzie mógł wytoczyć
      powództwo przeciw osobom zobowiązanym do opłacania alimentów w dalszej
      kolejności. Taki przepis oznacza, że możliwa jest sytuacja, w której na
      dziecko, na utrzymanie, którego nie łoży jego ojciec będzie musiał, np. płacić
      jego dziadek. Gmina będzie też mogła dodatkowo zlecić ośrodkowi opieki
      społecznej przeprowadzenie wywiadu środowiskowego, aby poznać sytuację
      materialną i rodzinną osób zobowiązanych do opłacania alimentów w dalszej
      kolejności.

- Wpis do rejestru dłużników niewypłacalnych,
      Kierownik będzie składał wniosek do Krajowego Rejestru Sądowego o wpis dłużnika
      do rejestru dłużników niewypłacalnych, gdy alimenty nie będą wypłacane przez
      okres 12 miesięcy.

- Konieczność zwrotu zaliczek alimentacyjnych powiększonych o 5% ich wartości -
      gdy gmina wypłaca zaliczki uprawnionemu do alimentów,
      Zaliczkę alimentacyjną wypłaca urząd gminy lub ośrodek właściwy dla miejsca
      zamieszkania osoby uprawnionej do zaliczki alimentacyjnej. Wypłaconą zaliczkę
      alimentacyjną będzie musiał zwrócić dłużnik, natomiast kwota zostanie dodatkowo
      powiększona o 5%. Połowa zwróconej kwoty stanowić będzie przychód gminy, a
      druga połowa trafi do budżetu państwa.

- Grzywna, kara ograniczenia lub pozbawienia wolności do lat dwóch - za
      uporczywe uchylanie się od płacenia alimentów,
      Ściganie za nie płacenie alimentów występuje na wniosek pokrzywdzonego, organu
      pomocy społecznej lub wypłacającego świadczenia rodzinne albo zaliczki
      alimentacyjne. Jeśli pokrzywdzonemu już przyznano świadczenie rodzinne bądź
      zaliczkę, ściganie odbywa się z urzędu.

Co może i musi komornik?

Komornik będzie miał obowiązek przeprowadzania dochodzenia w celu ujawnienia
      dochodów, majątku i miejsca zamieszkania dłużnika. Jeśli działania podjęte
      przez niego okażą się bezskuteczne, to na jego wniosek miejsce zamieszkania i
      pracy dłużnika sprawdzi policja. Takie dochodzenie będzie przeprowadzane
      minimum raz na pół roku. Jeśli mimo podjęcia działań przez policję i komornika
      nie zostaną ustalone dochody dłużnika ani jego majątek komornik będzie mógł
      wystąpić do sądu z wnioskiem o nakazanie dłużnikowi wyjawienia majątku.
      Zmieniono też obecne przepisy stanowiące, że wyjawienie majątku dłużnika
      następuje na wniosek wierzyciela i że to on powinien wskazać sposób egzekucji -
      poinformować komornika o dochodach, majątku, rachunkach bankowych i
      wierzytelnościach dłużnika.

Po wejściu w życie nowej ustawy komornik nie będzie związany wnioskami oraz
      informacjami wierzyciela i będzie miał większą swobodę przy ustalaniu majątku
      dłużnika i sposobu egzekucji - sam będzie też występował do sądu z wnioskiem o
      wszczęcie postępowania o wyjawienie jego majątku. Wierzyciel nie będzie, więc
      zobowiązany do wskazania sposobu egzekucji ani majątku dłużnika, z którego ma
      być ona prowadzona. Ponadto przewiduje się, że wniosek o wszczęcie egzekucji
      wierzyciel będzie mógł złożyć do komornika sądowego, który jest właściwy dla
      jego miejsca zamieszkania. Oznacza to np. samotna matka będzie mogła złożyć
      wniosek o ściąganie ojca dziecka miejscu jego zamieszkania. Ponadto
      wierzytelności zgromadzone na rachunku bankowym będą podlegać egzekucji na
      zaspokojenie alimentów w pełnej wysokości.

Przedrukowuje Ci instrukcje postepowania, ktora przed c
    • agasik4 Re: Kwestia alimentów na dziecko 13.06.06, 15:45
      to ze mieszkacie razem nie zwalnia go z placenia alimentow.
      Powiedz mu to, daj czas na uregulowanie a jak nie to egzekwuj u komornika.
    • perelkidwie Re: Kwestia alimentów na dziecko 14.06.06, 07:45
      Mam dokładnie takie same odczucia, że on miga się od płacenia na dziecko,
      zwłaszcza po odpowiedzi na moje wezwanie do zapłaty zaległych alimentów. To że
      on cokolwiek kupuje dziecku powinno byc jego osobistą sprawą, jednocześnie
      wiedząc że jest bardzo skąpy spodziewam się, że oprócz alimentów nie kupi
      synowi nic, zupełnie nic.
      Co teraz powinnam zrobić, znowu wyślę mu wezwanie do zapłaty z podaniem konta
      bankowego na które powinien mi wpłacić alimenty, dopłacę mu do czynszu i muszę
      liczyć się z wojną. I jak tę wojnę wytrzymać, w jaki sposób mogę bronić się
      przed jego atakami, chyba najlepiej będzie udać się do dzielnicowego po
      jakiekolwiek rady.
      Pozdrawiam
      • mamatoomaszka Re: Kwestia alimentów na dziecko 14.06.06, 14:21
        A nie chcesz skorzystac z przedrukowanej Ci przeze mnie instrukcji obslugi
        dluznika? Komornik w 5 minut sciagnie alimenty z pensji. Nic nie pomoga Twoje
        wezwania do zaplaty, skoro ex niczego sobie nie robi z klauzuli natychmiastowej
        wykonalnosci, ktora zapewne znajtuje sie na wyroku alimentacyjnym. Sa juz my
        nakazal placenie, on tego nie chce przyjac do wiadomosci, wiec myslisz, ze
        poslucha Twoich ponaglen? Gdyby w taki sposob matki mogly uzyskiwac pieniadze
        od tatusiow na dzieci, to nie byloby Ustawy 732 opartej na wieloletnich
        doswiadczeniach panstw UE, nie byloby pomyslu na te wszystkie sztuczki wobec
        zadluzonych tatusiow do odbierania prawa jazdy wlacznie.
        • perelkidwie Re: Kwestia alimentów na dziecko do mamatoomaszka 19.06.06, 07:54
          Czyli powinnam spokojnie czekać i gdy zaległość w płaceniu alimentów sięgnie
          trzech mcy zwrócić się do komornika. Dodam że bardzo boję się reakcji byłego
          męża który twierdzi że nigdy tych pieniędzy nie zobaczę że mnie wykończy. Na
          razie czekam, a w swoim czasie chyba wystąpię do komornika.
    • klos.pszenicy Re: Kwestia alimentów na dziecko 16.06.06, 15:34
      z mojego przypadku w sądzie usłyszalam, że wszelkie alimenty nawet jako
      alimenty w naturze podlegaja odliczeniu z kwoty głównej, czyli jak kupił
      spodnie i mleko to może teoretycznie sobie to odliczyć i o tyle dac mniej, ale
      to powinno być jasno ustalone między stronami na sali rozpraw jednak- aby było
      jak egzekwowac, moim dzieciom ex nie zapłacił tylko raz w terminie i miał
      ściagnae do przedwczoraj z konta przez komornika- niestety wyprowadził kase z
      konta i juz nie mam jej, wiec czeka mnie kolejna batalia o pieniądze na zycie
      moich dzieci.
      skorzystaj z tego co powyzej masz podane, koniecznie wnieś sprawe do komornika
      bez ostrzegania go, absolutnie nie mozesz miec skrupółów za które zapłaci Twoje
      wasze) dziecko
      • perelkidwie Re: Kwestia alimentów na dziecko 19.06.06, 09:30
        Dziękuję Wam za pomoc
        Piozdrawiam
        • mamatoomaszka Re: Kwestia alimentów na dziecko 19.06.06, 10:29
          Straszy Cie, Perelkidwie, ze Cie wykonczy, bo ma nadzieje, ze sie
          przestraszysz, a Ty tymczasem, skoro masz dostep do techniki, wydrukuj mu moja
          instrukcje obslugi przez panstwo i prawo takich tatusiow , jak on i daj mu
          poczytac albo wyslij, a sama rob swoje. Do Komornika nie trzeba isc po
          odczekaniu 3 miesiecy, tylko nawet w 1 miesiacu nieplacenia, chociazby zebys
          miala spokoj, bo komornik regularnie co miesiac sciaga alimenty, jesli tatus ma
          pensje. Jesli nie ma stalej pensji trzeba sciagac z majatku, wiec nie informuj
          w takim przypadku tatusia, ze idziesz do komornika, bo czym predzej dokona
          manewru tzw. ucieczki z majatkiem: przepisze samochod na brata, mieszkanie na
          ciotke itd. Niech najpierw komornik okresli jego stan posiadania, nim on go
          rozparceluje.
          I niczego sie nie boj, w razie czego mozesz zglosic na policje , ze on stosuje
          wobec Ciebie grozby karalne, policjanci Ci pomoga, bo oni naprawde nie lubia
          takich paskudnych tatusiow i komornik Ci pomoze, bo ma z tego % oraz jest
          zobowiazany przez w/w Ustawe. Znajdz komornika blisko Twojego miejsca
          zamieszkania lub pracy, zeby Ci bylo po drodze. W OPS przy Urzedach
          gmin/dzielnic sa bezplatne porady prawne, ja z tego wszystkiego korzystalam,
          trwala to troche czasu, ale jest ok, dziecko dostaje co miesiac ponad 1000
          zl/czesc to alimenty obecne, czesc zalegle/.Nie zapomnij tez co jakis czas
          wnosic sprawe o podwyzszenie alimentow, bo dziecko rosnie i ma coraz
          kosztowniejsze potrzeby.
          • zwiatrem Re: Kwestia alimentów na dziecko 19.06.06, 14:39
            komornik jest z rewiru danego miejsca zamieszkania i nie może być przypadkowy,
            prawda jest że już po miesiacu można sladać prosbe o egzekucje gdyż na przykład
            miałas obiecanki dalszego niepłacenia-tak było w moim przypadku...koszty
            komornicze ponosi płatnik-on ex-niestet samochód nie zostanie zabrany na poczet
            alimentów=tak dobrze nie ma, teraz jestem w sytuacji gdzie ex siedzi a majatek
            ma i to spory i konto puste i bez sadu nic ruszyc nie mozna-jednak wydaje mi
            sie, że komornik jest konieczny-dla Twojego spokoju i gwarancji, że za miesiąc
            wykupisz antybiotyk jeśli będzie konieczny- natomiast ex proponowałabym jak
            moja przedmówczyni wsomniałą nie informowac o niczym a to z tego powodu, że on
            wtedy raz, że będzie sobie rozmyłał jak Tobie dowalić a dwa jak się asekurować
            a ponad to NIE jestes już mu niczego winna, zadnego ludzkiego traktowania-ot po
            prostu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka