Dodaj do ulubionych

wysokość alimentów

27.08.06, 15:07
Jestem w 15 tygodniu ciąży, będę sama wychowywała dziecko.z ojcem jestem w
dość dobrym kontakcie ale różnie to moze być jak urodzi się dziecko. żadne z
nas nie jest zainteresowane rozstrzyganiem kwestii alimentów w sądzie ale ja
chciałabym się jakoś zabezpieczyć, tzn ustalić wcześniej jaka ma być wysokość
alimentów, ustalić jakiś konkretny termin wpłacania pieniędzy, jak ma
wyglądać jego ewentualna pomoc itd. zupełnie nie jestem zorientowana jakie są
wysokości alimentów, od czego zależą, czy można ewentualnie podpisać jakąś
umowę notarialną i czy to oby nie zepsuje relacji między nami?
pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • mirabellka26 Re: wysokość alimentów 27.08.06, 15:53
      jestem w bardzo podobnej sytuacji tez jestem w ciąży tylko że w 35t z ojcem
      dziecka na początku nie było tak optymistycznie ale np. miesiąc temu kiedy
      robiłam wyprawkę dla dziecka zadzwoniłam że potrzebne mi pieniążki i dał mi
      wtedy 200zł, bo w sumie sama tyle chciałam, wiem że on ma ciężką sytuację
      finansową i nie ciągnę od niego więcej, w tym miesiącu dał mi sam od siebie (nie
      musiałam go prosić) 150zł,. Też sie nad tym zastanawiałam ile mam mu zaśpiewać
      alimentów i myślałam o 300zł zobaczymy czy sie zgodzi, samej nie usmiecha mi sie
      plątać po sądach skoro mamy nawet dobre relacje. zaproponowałam mu żeby alimenty
      wpłacał mi na konto wtedy będę miała potwierdzenie że wplaca je co miesiąc, to
      dla niego też korzystne wyjście, w razie kiedy bym chciała oskarżyć go w sądzie
      o nie płacenie alimentów...ufff
    • nangaparbat3 Re: wysokość alimentów 27.08.06, 21:14
      Zajrzyj tu:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=14479&w=47336687
    • paulinaml1 Re: wysokość alimentów 27.08.06, 21:35
      zalezy gdzi emieszkasz, ja mysle ze na niemowlaka to 400zl
    • pelagaa Re: wysokość alimentów 27.08.06, 21:38
      Wysokosc aliemntow zalezy od mozliwosci zobowiazanego i od potrzeb dziecka, jak
      mowi moj prawnik w pierwszej kolejnosci bierze sie pod uwage potrzeby dziecka.
      Zrob wiec wyliczenie ile kosztuje miesiecznie utrzymanie dziecka, a potem
      oceniaj kwote alimentow.
      Mozesz skorzystac ze wzoru, np:
      kobiety.tvk.torun.pl/wyliczenie.html
    • martina.15 Re: wysokość alimentów 27.08.06, 21:54
      jak sie chce ugodowo dogadac to zaczynaj od 600 (przeciez oplaty jeszcze!) z
      mysla o przyszlosci tez...

najbardziej rozsadnie byloby 400. moj byly nie chcial sie przyznac do malej wiec
      wyladowalismy w sadzie a on z gadka ze da na nia 150(!) zl. skonczylo sie na 200
      i nie wiem na co mi to wystarcza... a ja nie pracuje...
    • florka11 Re: wysokość alimentów 27.08.06, 22:41
      Ojciec dziecka prowadzi działalnosc gospodarcza ale z tego co wiem nie wykazuje
      rzeczywistych dochodów tylko najnizsze. trudno zatem byloby ustalic jego
      prawdziwe mozliwosci. mam nadzieje ze sie dogadamy. a jak z pozniejsza opieka?
      czy mam prawo żądać od niego by sie zajmowal czasami dzieckiem gdy wroce do
      pracy? mieszkam w warszawie, nie mam tutaj rodziny, a nie stac mnie bedzie na
      opiekunke. mam zaciągnięty kredyt mieszkaniowy i jestem zmuszona po
      macierzynskim wrócić do pracy.
      • mama_ameleczki Re: wysokość alimentów 28.08.06, 09:57
        Z własnego doswiadczenia radzę Ci, żebyś załatwila wszystko od razu przez sąd.
        Zobaczysz nagle mu się odwidzi i zostaniesz na lodzie. a z tego co piszesz
        wynika, ze jesteś w ciężkiej sytuacji(bank nie bedzie czekał dlatego że ten sie
        gdzies,np. zwinie a wtedy sprawa w sadzie bedzie ciągneła sie miesiacami). Czy
        on ma zamiar uznać dziecko w USC? Jeżeli chcesz tak zobić dlategogo, że on mam
        np. jakąś tam rodzine i zeby sie wszystko nie wydalo, to naprawdę Ci nie radze.
        On jest dorosłym człowiekiem i musi być 100%odpowiedzialny za swoje czyny a to
        prędzej czy puzniej obóci sie przeciwko Tobie i Twojemu dzecku.
        Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka