Dodaj do ulubionych

Pytanie o komornika

02.10.06, 10:22
Chciałam się zapytać jak faktycznie wygląda ściągalność zaległych alimentów
przez komornika? W sierpniu miałam sprawę o alimenty i sędzina przyznała mi
alimenty od stycznia(bo przez ten czas nie płacił) we wrześniu przysłał mi
należność za wrzesień plus tylko 100 zł więcej. Obiecał, ze za kilka dni
wyśle mi dodatkowo 500 zł ale oczywiście tego nie zrobił(obiecał również ze
co miesiąc do póki nie spłaci długu będzie przysyłał mi ok. 500, 600 zł
więcej)-ale nie mogę na to liczyć ponieważ on nigdy nie dotrzymuje słowa, w
tym miesięcy dowiódł tego najlepiej).Pewnie sobie mysli, ze jak będzie
przysyłał po 100 zł miesięcznie to komornik mu nic nie zrobi. Ja juz po
prostu nie mam siły się z nim użerać: dzwonić, prosić, przypominać....
Komornik z czego ściągalność ma ponieważ on ma dochodu ok 5000 miesiecznie
alimenty tylko 450zł. On oczywiście- tak jak ma rozprawie będzie się
zasłaniał, ze nie ma pieniędzy bo:,np. ponad 400zł płaci ratę za samochód(!),
1100zł wynajmuje mieszkanie, 1000zł przeznacza na swoją druga córkę(!). Czy
komornik weźmie pod uwagę te jego wydatki, przecież dziecko jest ważniejsze
od samochodu( to jego 2 bo jeden ma z firmy) a co do 2-go dziecka to
wszystkie dzieci są równe przed prawem. Czy faktycznie nasze prawo jest tak
głupie ze jak spłaca po 100zł miesięcznie to nikt nic mu nie może zrobić?
Obserwuj wątek
    • monika9920 Re: Pytanie o komornika 02.10.06, 10:29
      Ten wątek byl juz poruszany wielokrotnie - jezeli twoj ex ma dochody legalne to
      pisesz wniosek do komornika o egzekucje - wyliczasz ile wynosi dlug i komornik
      wchodzi mu na pensje (ewentualnie na jakies nieruchomosci albo ruchomosci,
      które sa na ex-a), gorzej jak dochody sa ukryte a wszystkie dobra (samochody
      komputery) ma na inne osoby zarejestrowane... to sie zaczynaja schody.
      M
      • mama_ameleczki Re: Pytanie o komornika 02.10.06, 10:58
        chodzi mi przedewszystkim o to jaką kwote komornik moze sciagnoć w takiej
        sytuacji i czy nic mu nie da to że spłaca po te smieszne 100zł miesiecznie.
        • chalsia Re: Pytanie o komornika 02.10.06, 11:04
          nic mu nie da, że spłaca 100 zł (czy więcej) miesięcznie. Jesli jest dług - to
          jest do wyegzekwowania.
          Chalsia
      • mama_ameleczki Re: Pytanie o komornika 02.10.06, 10:59
        ma legalne dochodu, samochód chyba na niego bo wykazal do w sadzie,ze płaci
        rate za niego, ale nie wiem napewno.
        • nieide Re: Pytanie o komornika 02.10.06, 11:46
          Samochodu mu nie zabiorą - nie ma takiej możliwości, bo skoro go spłaca to
          samochód jest najprawdopodobniej zabezpieczeniem kredytu i trzyma już na nim
          łapę bank, który udzielił mu tego kredytu. Komornik chcąc zabrać mu samochód
          musiałby uzyskać na to zgodę jego wierzyciela - czyli banku. A to raczej jest
          niewykonalne.
          Ale skoro chłopak ma dochody to podaj komornikowi gdzie pracuje, a komornik po
          prostu wejdzie mu na pensję i zabierze co trzeba. Albo podaj numer jego konta w
          banku i komornik zajmie mu środki na koncie. Proste.
          • mamatoomaszka Re: Pytanie o komornika 02.10.06, 12:50
            100 zl. czy inna kwota wplacana regularnie przez ojca zabezpiecza go jedynie
            przed oskarzeniem z art. 209 KK o przestepstwo uporczywego uchylania sie od
            alimentacji.
            Natomiat zlozenie przez matke wniosku do komornika o egzekucje biezacych i
            zaleglych alimentow, ktore orzekl sad skutkuje zajeciem przez komornika 60%
            pensji, wiec momentalnie otrzymasz cala przysadzona kwote 450 zl. i czesc
            zaleglosci. Idz do komornika po informacje, wtedy poznasz szczegoly dotyczace
            Twojej kwestii.
            Niesmialo zwracam Ci uwage, ze przy 5000 pensji ojca dziecka/jesli on ma 1
            dziecko/ sad najczesciej przysadza ok. 1000 zl. alimentow.
            • mama_ameleczki Re: Pytanie o komornika 02.10.06, 12:54
              taką uwagę należałoby zwrócić Wysokiemu Sądowi, który obcioł mi z zadanych
              600zł na 450- niestety.
          • mama_ameleczki Re: Pytanie o komornika 02.10.06, 12:51
            nom prostesmile Tylko, ze słyszalam nie raz, ze w praktyce nie wygląda to tak
            kolorowo
            • nieide Re: Pytanie o komornika 02.10.06, 13:18
              Po prostu pamiętaj, że komornik dokonuje egzekucji jedynie z tych źródeł, któe
              Ty mu podasz. Komornik nie szuka sam miejsc, gdzie może zająć mienie a jedynie
              zajmuje to, o czym się dowie od wnioskodawcy, czyli od Ciebie. Np. sam nie
              będzie szukał gdzie ktos ma konto żeby mu zająć środki na tym koncie. Po prostu
              dla tak małych kwot mu się nie chce. Pewnie dla większych by się postarał wink

Czyli w skrócie: podaj komornikowi wszystko o czym wiesz, a co jest możliwe do
              zajęcia. Zastanów się, czy tata ma tylko jedno konto bankowe, czy ma tylko jedno
              źródło dochodów itp.

Przedtem jeszcze pogadaj z byłym i powiedz wprost, że albo zapłaci, albo oddasz
              sprawę do komornika i tyle. Może się przestraszy i sam zapłaci.
              • chalsia Re: Pytanie o komornika 02.10.06, 16:59
                > Po prostu pamiętaj, że komornik dokonuje egzekucji jedynie z tych źródeł, któe
                > Ty mu podasz.
                To nie jest prawda. Możesz nic o eksie nie wiedzieć. Komornik ma możliwości
                znalezienia zródeł do sciągnięcia nalezności. Tylko trzeba go do tego
                zdopingować smile
                Chalsia
                • nieide Re: Pytanie o komornika 03.10.06, 10:03
                  Masz rację. Ale napisałem też:
                  "Po prostu dla tak małych kwot mu się nie chce. Pewnie dla większych by się
                  postarał wink"
                  Chodziło mi o to, że im więcej komornik będzie wiedział od Ciebie tym szybciej
                  ściągnie należności. Alimenty to dość niski dług w porównaniu z innymi a
                  komornik ma płacone od wysokości ściągniętych należności, więc chętniej bawi
                  się w detektywa tam, gdzie może zyskać więcej.
                  Sam się spotkałęm na forach (chyba nawet na tym) gdy ktoś się zalił, że komornik
                  "nic nie robi". Prawda jest taka, że komornik nic nie robił w tej konkretnej
                  sprawie bo była mało opłacalna dla niego wink
                  Jest to w prawdzie patologia zawodu komornika, ale lepiej dać takiemu wszystkie
                  jak najwięcej danych to znacznie przyspieszy egzekucję.
    • mira59 Re: Pytanie o komornika 02.10.06, 15:01
      Dodaj,że komornik za swoje usługi pobiera do 15% zajętych pieniędzy,więc za
      ściągnięcie tylko 450zł weżmie dodatkowo 67.50.Może tatuś dojdzie do wniosku,że
      lepiej samemu dobrowolnie spłacić?
      • mama_ameleczki Re: Pytanie o komornika 02.10.06, 17:28
        No właśnie, miedzy innymi dlatego pomyślałam o komorniku,że jak raz zapłaci za
        jego usługi to następnym razem będzie pamiętał o terminach, obietnicach i
        obowiązkach. Ostatnim razem powiedziałam mu już, ze jak nie będzie mi spłacał(
        chociażby w takich ratach na jakie się umówiliśmy, a i tak poszłam na
        kompromis) to złoże sprawę do komornika. Najwyraźniej się tym nie przejął, jest
        pewny swojego, ze będzie się tłumaczył tym, że ma dużo wydatków. Teraz już
        chyba po prostu pójdę do tego komornika i tyle- boje się ze jak się dowie, ze
        naprawdę chce to zrobię to będzie cos kombinował.
        • mira59 Re: Pytanie o komornika 03.10.06, 13:32
          Podaj komornikowi gdzie ma konto (w którym banku - może być ich kilka).Pierw
          zobowiązania względem dziecka,potem reszta - taka generalnie jet zasada.
          Powodzenia.I życzę stanowczości.Pozdrawiam.
    • polanka11 Re: Pytanie o komornika 05.10.06, 12:42
      Droga Mamo-Amelki i inne dziewczyny,

Z tego co przeczytalam jestesmy w podobnej sytuacji i az mi rece opadly ze przy
      5000 netto dochodu Twojego ex dostalas 450 pln na dziecko??!!Skandal
      Ja druga sprawe mam dopiero 23.X ale nie spoczne i 1000 pln uwazam ze to zadna
      łaska.Sytuacja:
      On na czysto ma 5000 netto + jakies fuchy ktore pewnie jakos tam ukryje,
      spłaca kredyt na mieszkanie - jakies 1100 miesiecznie,ponosi oplaty na
      utrzymanie i rata za samochod tez jakis tysiac.Ma juz jedno dziecko ktore
      mieszka ze swoja matka w jego mieszkaniu w innym miescie i twierdzi ze placi
      matce pierwszego dziecka 500 pln (podobno sama placi za mieszkanie).
      Ja mam 900 netto i musialam wrocic do rodzicow z 2-letnia corka.
      Czy wiecie cos o kims w podobnej sytuacji a konkretnie o tym ile alimentow przy
      takim ukladzie sad zasadzil matce.

pzdr
      i dzieki
    • iludien Re: Pytanie o komornika 05.10.06, 22:06
      >On oczywiście- tak jak ma rozprawie będzie się
      > zasłaniał, ze nie ma pieniędzy bo:,np. ponad 400zł płaci ratę za samochód(!),
      > 1100zł wynajmuje mieszkanie,

dodam tylko, że zobowiązania alimentacyjne mają pierwszeństwo przed innymi.
      (innymi słowy: jedzenie dla dziecka ważniejsze niż paliwo do baku)
      • mama_ameleczki Re: Pytanie o komornika 06.10.06, 10:25
        No to mnie troche pocieszyłyscie. Przed wczoraj wysłałam polecony z wnioskiem
        do komornika. Jestem dobrej myśli- mam nadziej ze kolejny raz nie roczaruja
        mnie instystucje powłane do tego aby pomagać obywatelom.
        Zastanawiam mnie jedna rzecz, w jaki sposób komornik prześle mi te pieniądze- w
        tym wniosku nie było żadnego miejsca na podanie mojego konta konta bankowego
        czy coś, tylko adres.

A to jeszcze Wam powiem co ost powiedział, kiedy powiedziałam mu ze przy jego
        syuacji kwota alimentów jaka dostałam na małą jest śmiesznie niska i jest
        załosny ze mowi ze nie ma z czego mi społacić długu( i tak zgodziłam sie na
        bardzo dogodne dla niego raty). Usłyszałam ze: "przeciez słyszlas ile mam rat i
        wszystkich wydatków. przedstawiłem w sadzie ze zostaje mi tylko 700 zł i z tego
        zgodzilem sie na 450 alimentów- zobacz ile zaostaje mi na życie"(!)
        Od razu widać jaki ma zawód. Sprzedał by człowiekowi g...o w pamierku i
        jeszcze człowiek by mu podziekował.
        • mamatoomaszka Re: Pytanie o komornika 06.10.06, 10:47
          Nie ma problemu, komornicy przesylaja pieniadze przekazem, maja nawet specjalne
          gotowe druki.
          • mama_ameleczki Re: Pytanie o komornika 06.10.06, 12:46
            acha, dzięki
    • mira59 Re: Pytanie o komornika 06.10.06, 13:47
      Jeżeli nie chcesz przekazam możesz podać komornikowi nr konta i dostaniesz na
      konto(musisz napisać podanie).Tylko musisz pilnować swoich spraw,tj.dzwonić do
      komornika itp.,bo (jak ktoś tu napisał)komornikowi nie chce się pracować dla
      tak małych pieniędzy.Mój przez trzy lata był u ojca dzieci raz(jak złożyłam
      papiery),kazał napisać,że pracuje dorywczo i tyle.Ex zatrudnił się na umowę
      (chyba cierpiał na amnezję i zapomniał,że ma alimenty)w styczniu,a ja pierwsze
      alimenty dostałam w marcu tylko dlatego,że poszłam do komornika i podałam mu
      miejsce pracy exa.No bo ile on zarobi na ściągnięciu (wtedy)500zł?Parę razy
      porozmawiałam z komornikiem dość ostro i teraz mam "pod górkę".W sierpniu
      złożyłam o zaliczkę na nowy okres i do dziś nie odesłał do urzędu miasta.
      • mama_ameleczki Re: Pytanie o komornika 06.10.06, 14:08
        a jak napisać to podanie, zeby przysłali na konto?
        Ja od razu we wniosku podałam gdzie eks pracuje i podałam nr jego konta
        bankowego, wiec mysle, ze to wcale nie sa az takie male pieniadze skoro
        wszystko ma juz na tacy tylko sciagnoć. Słyszałam ze komornik bierze 15%, wiec
        za moja sprawe zarobi ok600zł, mylse ze nie jest to tak mało, tym bardziej ze
        jak juz piszłam podałam mu wszystko na tacy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka