agawnuk78 25.03.09, 11:44 Mam pytanie, ile kosztuje teraz wniesienie pozwu rozwodowego. I jak to wszystko sie odbywa po kolei. Czy od razu ustalany jest termin rozprawy, czy najpierw się podpisuje jakąś zgodę na rozwód? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
krolowazla Re: Rozwód! 25.03.09, 12:01 Składasz pozew o rozwód. Opłata 600 zł. Możesz od razu przy pozwie, albo możesz tez poczekac, az z sądu się o opłatę upomną. Moim zdaniem lepiej od razu z pozwem. Potem czekasz na wezwanie na sprawę, o czym zostaniesz poinformowana osobiście listownie. Odpowiedz Link Zgłoś
agawnuk78 Re: Rozwód! 25.03.09, 12:05 A jak długo się czeka na termin rozprawy? I czy taki pozew trafia też w miejsce zameldowania męża? Odpowiedz Link Zgłoś
krolowazla Re: Rozwód! 25.03.09, 12:47 termin zalezy od tego gdzie jest sprawa. Ja w olsztynie czekałam 3 tygodnie na wezwanie na sprawę. Pierwsza sprawa odbyła się po 5 tygodniach od złozenia pozwu. Zapewne w pozwie podasz miejsce zameldowania męża, jesli on nie mieszka tam, to podaj miesjce zamieszkania, jako adres do korespondencji, bo inaczej nie odbierze wezwania. Ale sąd w tym samym terminie powiadomi ciebie i męża. Odpowiedz Link Zgłoś
agawnuk78 Re: Rozwód! 25.03.09, 13:18 Dziewczyny a powiedzcie proszę, co jest lepsze w mojej sytuacji separacja czy rozwód? Od kąd zaszłam w ciążę mój mąż kompletnie przestał się mną interesować,właściwie przestaliśmy ze sobą rozmawiać, sypiać i wogóle nic. Przez całą ciążę pił nie wracał do domu na noc , a jak wracał to o 4 nad ranem , pijany.To chyba najgorszy okres w moim życiu, choć zarazem najlepszy , bo byłam w ciąży. Myślałam że wszystko się zmieni jak urodzi się dziecko, w końcu on tego tez bardzo chciał, ale pomyliłam się niestety , bo jest jeszcze gorzej. W tej chwili synek ma 9 miesięcy, a nas właściwie nic nie łączy, a wszystko dzieli.Ponieważ nie widzę dalszego sensu bycia razem postanowiłam się z nim rozwieść, ale najpierw chciałabym go po prostu postraszyć, może by się otrząsnął, bo szkoda mi dziecka. Podpowiedzcie co wy zrobiłybyście na moim miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
krolowazla Re: Rozwód! 25.03.09, 13:52 Przedewszystkim musisz podjąc decyzję czy chcesz być z nim czy nie, czy widzisz was jako parę czy nie. Jesli wciąż widzisz szanse dla was, to spokojnie powiedz mu, ze chcesz separację. Jesli facet się zagalopował, bo nie mógł się odnaleźć w nowej roli męża i ojca, to bedzie miała czas na ewentualna poprawę i sprostowanie swojego dotychczasowego zycia. Jeśli nie widzisz dla was szansy, to nie patrz na dziecko, bo dla dziecka na dobre nie wyjdzie, życie w fikcyjnej rodzinie, którą trzyma tylko papierek. Pamiętaj dziecko o wiele wiecej zyska mając szczęsliwa mamę i odwiedzającego go ojca. Odpowiedz Link Zgłoś
agadom38 Re: Rozwód! 25.03.09, 18:56 Byłam w podobnej sytuacji. Dawałam mu kilka razy szansę (wyprowadzając się z domu)sądziłam, że może on się otrząśnie, przemyśli, dostrzeże co dla niego jest najważniejsze. I dostrzegł...że ważniejsza od Nas jest wódka. Uzyskałam separację bo taką formę doradził mi doradca rodzinny działający w Urzędzie Miasta, do którego się zwróciłam o pomoc w napisaniu wniosku. Dzisiaj już wiem, że powinnam była wnieść od razu wniosek o rozwód.On nadal pije i ma nas w nosie. Odpowiedz Link Zgłoś
krolowazla Re: Rozwód! 25.03.09, 13:53 A tak na marginesie, ja miałam podobnie, rozwiodłam się a ex dalej prowadzi hulaszczy tryb życia. Odpowiedz Link Zgłoś