18_lipcowa1 Re: Prasowanie 17.11.09, 20:05 ulik80 napisała: > Moja córka ma 5 tygodni. Jej ubranka piore w 60 stopniach i wszystkie pracuje. > Zastanawiam sie czy prasowanie jest konieczne? Czy wszystkie rzeczy musze > prasowac? Lo matko chce Ci sie? Ja nie prasuje, szkoda mi czasu, piore roznie, raz w 60, raz w 30 raz nawet ubralam ja w nieprane, prosto ze sklepu nic sie nie stalo Odpowiedz Link Zgłoś
ulik80 Re: Prasowanie 18.11.09, 14:52 Dzieki za wszystkie odpowiedzi. Lipcowa pewnie, ze mi sie nie chce, ale do tej pory myslalam, ze to konieczne ze wzgledow zdrowotnych (o ja glupia). Dzieki za uswiadomienie mnie. Pa Odpowiedz Link Zgłoś
green_hill Re: Prasowanie 17.11.09, 20:33 Nie znosze prasowac i za nic w swiecie nie prasowalabym dzieciowych ciuchow, gdyby nie to, ze pediatra kazala Mlody ma bardzo wrazliwa skore, mial liszaje, podraznienia i aby zmiekczyc tkanine prasowalam wszystkie ubranka. Dzisiaj skora jest ok, a ja nadal prasuje, to tak sila rozpedu chyba Odpowiedz Link Zgłoś
my_valenciana Re: Prasowanie 17.11.09, 21:18 Tak, jak powiedziała już któraś z mam, dla mnie czyste to jest dopiero wyprasowane. Sobie prasuje to i dziecku, ale nie rzeczy z suszarki, bo na nie działała już wysoka temperatura i są mięciutkie i odwłosione. Odpowiedz Link Zgłoś
anieszka76 Re: Prasowanie 18.11.09, 16:55 prasuje, nie wyobrażam sobie chodzić w pogniecionych ciuchach ... każdemu prasuje, sobie, dzieciom i mężowi... korona mi z głowy nie spadnie.. a zapewniam że czas dla dzieci też mam Odpowiedz Link Zgłoś
pacynka27 Re: Prasowanie 18.11.09, 22:24 Piorę w 40 stopniach. Nie prasuję. Dwójka dzieci ma się świetnie Odpowiedz Link Zgłoś
wilma.flintstone Re: Prasowanie 21.11.09, 22:08 Zazdroszcze wszytskim ilosci wolnego czasu na to prasowanie. Zreszta ja piore i bawelniane ubranka mojego dziecka absolutnie nie sa wygniecione. Odpowiedz Link Zgłoś
lukrecja34 Re: Prasowanie 22.11.09, 07:54 kwestia organizacji czasu.ja pracuję,gotuję codziennie obiad,mam czas na czytanie (a bardzo lubię),siedzenie przy komputerze,prasuję wszystkim ubrania (raz w tygodniu),zajmuję się 2-latką (na zmianę z mężem),pomagam 12-latkowi w lekcjach...wszystko da się pogodzić.nie umiem tak bezczynnie siedzieć i patrzeć w sufit a nie da się również non stop zajmować dzieckiem.mnie prasowanie odstresowuje i odpręża.nie jest to dla mnie wyrzeczenie a ubrania wyglądają nieporównanie ładniej i estetyczniej niż zdjęte ze sznurka. Odpowiedz Link Zgłoś
grace.4 Re: Prasowanie 22.11.09, 04:01 prasuje,ale tylko jesli jest wymiete,co sie rzadko zdarza,ew.przeprasowywuje swoje. mam suszarke do ubran, dzieki czemu pranie zajmuje mi mniej czasu,jest milsze w dotyku i nie sztywne. cudowna maszyna dla ludzi,ktorzy piora duzo i czesto Odpowiedz Link Zgłoś
micha2428 Re: Prasowanie 22.11.09, 11:27 Oczywiscie, ze prasuje. Nie wyobrazam sobie, żeby moje dziecko chodziło w pogniecionych szmatach. Ktos pisal, że chyba mamy prasujace mają za duzo czasu - ja prasuję w nocy, albo jak mala spi. Wcale mnie to nie meczy. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Prasowanie 20.01.10, 21:20 > Oczywiscie, ze prasuje. Nie wyobrazam sobie, żeby moje dziecko > chodziło w pogniecionych szmatach. A w wyprasowanych szmatach już może? Ja bym swojemu dziecku nigdy szmaty na grzbiet nie założyła- nawet wyprasowanej... Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Re: Prasowanie 13.01.10, 12:13 Przy pierwszym dziecku obsesyjnie prasowałam wszystko, nawet pieluchy do 5 miesiąca. Przy drugim - tylko po pierwszym praniu Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: Prasowanie 13.01.10, 12:14 To niezłe masz ubranka, że to wytrzymują. Moje wszystkie na metkach mają 30 najwyżej 40 stopni. Aha. Wyprasowałam tylko wyprawkę do szpitala, żeby nie wyglądała jak wyciągnięta psu z gardła. Ani jednego ubranka więcej. Odpuśc sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
rybalon1 Re: Prasowanie 13.01.10, 12:32 unikam prasowania jak ognia prasuję to co muszę czyli, bluzki koszulowe, koszule, spodnie materiałowe no generalnie to co naprawdę trzeba ... resztę piorę w 40 stopniach , nastawiam w pralce opcję mniej zagnieceń i po wyjęci ładnie rozwieszam , zdejmuję jak wyschnie i wkładam do szafy kupuję rzeczy dobre gatunkowo, staram się wybierać takie co się nie gniotą ...syn ma 5 lat i robię tak od zawsze , nie bardzo mam czas na prasowanie i nie lubię tego Odpowiedz Link Zgłoś
ulik80 Re: Prasowanie 13.01.10, 13:11 Od założenia tego wątku nie prasuję i piorę ciuszki w 40 stopniach. Wszystko jest ok. Mam więcej czasu dla siebie i dziecka, nie tracę czasu na niepotrzebne czynności. Odpowiedz Link Zgłoś
rybalon1 Re: Prasowanie 13.01.10, 13:15 i super od wyprasowanych ubranek dziecko lepiej się rozwijać nie będzie a jak będziesz jej poświęcać więcej czasu to pewnie tak ...pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mak-111 Re: Prasowanie 13.01.10, 15:44 piore na 30 lub 40 stopni i nie prasuje.mlody ma niecale 4 tygodnie/podobnie robilam przy starszej corce i przezyla . Odpowiedz Link Zgłoś
elif_6 Re: Prasowanie 13.01.10, 15:58 dzieciaczkowe rzeczy lubie prasowac, moje i meza - nie ale i tak prasuje Odpowiedz Link Zgłoś
tym08 Re: Prasowanie 13.01.10, 16:24 bardzo lubie prasowac, ale po 1,5 miesiaca mi sie znudzilo i byly wazniejsze/lepsze rzeczy do robienia. teraz mloda ma 1,5 roku i znowu mnie naszlo na prasowanie - bo lubie i dlatego ze ubrania sa bardziej miekkie. Odpowiedz Link Zgłoś
kowal-esia Re: Prasowanie 13.01.10, 17:03 Przeważnie prasuje ( całe pranie bo nie lubię po 2-3 rzeczy,chyba że przed wyjściem gdzieś), ale jak sie nie wyrobię to zakładam w domu córeczce niewyprasowane. Nic się przecierz nie stanie.... Chyba spróbuję tej funkcji bez zagnieceń, bo mam a nie korzystam Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Prasowanie 20.01.10, 21:22 > Chyba spróbuję tej funkcji bez zagnieceń, bo mam a nie korzystam Zartujesz chyba? Musisz szybko nadrobić te zaległości, mi ta opcja ratuje życie (osobiste, przynajmniej ) Odpowiedz Link Zgłoś
abigail_23 Re: Prasowanie 14.01.10, 13:23 Ja piorę w 40 stopniach i wszystko prasuję, ze względów estetycznych. Lubię mieć wszystko ładnie poukładane w szafie, uprasowane ubranka ładniej wyglądają na dzidziusiu. Poza tym, sprawia mi to przyjemność i relaksuje Odpowiedz Link Zgłoś
karolina17w Re: Prasowanie 19.01.10, 23:09 Ja pralam i piore w 60 stopniach. Ubranka prasowalam przez 1,5 miesiaca od urodzenia, pieluchy przez 2 miesiace. Potem przestalam i jest ok, synek (6 m-cy) wyglada estetycznie i ubranka nie podrazniaja go (moja koleznaka ma corke, ktora ma wrazliwa skore, wiec musi jej prasowac). Odpowiedz Link Zgłoś
red-truskawa Re: Prasowanie 19.01.10, 23:19 Oj nie, jestem leniem i nie cierpie, woe w tym zcasie "poobcowac" z synkiem. Prasuje tylko to, co wymaga prasowania czyli to co wyglada jak "psu z gardła wyciągniete" a reszte sobie odpusciłam gdzies ok 1 miesiaca- nigdy w życiu tyle się nie naprasowałam jak przed porodem i ten miesiac po. Odpowiedz Link Zgłoś
aniasa1 Re: Prasowanie 19.01.10, 23:53 Uwieeeeelbiam prasowac. Powaga. Staję z dechą przed tv i zapuszam dobry film zanim się obejrzę ni ma co prasowac. Jak mam cos do przemyslenia to decha i muzyczka w tle........ idzie jak z płatka. Mogłabym jeszcze ze dwie rodzinki z prasowaniem obskoczyc. hihihi Odpowiedz Link Zgłoś
masafiu Re: Prasowanie 20.01.10, 06:09 Nienawidze prasowac! Stac przy desce i machac reka - nuuuuda! Nawet wyprawki nie wyprasowalam i piore wszystko w 40st. A jak tesciowa i mama chcialy koniecznie mnie namowic do prasowania to powiedzialam,ze wole w tym czasie ksiazke poczytac. Maly ma 3 misiace, nie ma zadnych uczulen i ma sie swietnie! Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Prasowanie 20.01.10, 21:17 Prasuję od wielkiego dzwonu. Mam pralkę z opcją ochrony przed zagnieceniami i wystarczy, że strzepnę i dobrze rozwieszę zaraz po praniu. Nie widzę najmniejszej "estetycznej" różnicy w ubranku uprasowanym i nie w 5 minut po jego założeniu... Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Prasowanie 20.01.10, 21:20 piore w 90 stopniach i z reguly prasuje, ale nie zawsze bo czasami brakuje czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d e tam... 20.01.10, 22:09 jak lubisz si ekatowac to prasuj) ale nie jest to niezbedne.. Odpowiedz Link Zgłoś
mor_lena Re: Prasowanie 20.01.10, 23:30 ulik80 napisała: >> Zastanawiam sie czy prasowanie jest konieczne? Nie. Czy wszystkie rzeczy musze > prasowac? Nie. Odpowiedz Link Zgłoś
e_lafiorka Re: Prasowanie 20.01.10, 23:39 Ja tam malemu prasuje od samego poczatku. Nie nawidze wymietolonych ciuchow. Zreszta prasowanie zmiekcza ubrania. A moze i poniekat to juz kwestia przyzwyczajenia. A maz ostatnio stwierdzil ze robie to tylko i wylacznie poniewaz mnie to "kreci"! Odpowiedz Link Zgłoś