tula_77 24.01.04, 17:57 Drogie emamy mam pytanie, ile kropelek soli fizjologicznej zakroplic do noska miesiecznemu dziecku aby udroznić górne drogi oddechowe?? Pozdrawiam Tula i Krystianek ) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bea_bak1 Re: Mam pytanie ? 24.01.04, 19:07 Zwykle wystarcza 1-2 kropelki, ale trzeba tez uważac by sól nie spłyneła do gardła amluszka, bo może podrażnić. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_majki Re: Mam pytanie ? 24.01.04, 19:49 Od 2 do 4 kropli. Ale z odswiadczenia wiem, ze lepiej dwie ok. 4 razy dziennie. 4 krople zalewaja nosek i oczki Pozdrawiam Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
purzyki Re: Mam pytanie ? 24.01.04, 21:52 HeJ! Moja lekarka mówiła, że lepiej nie zakrapiać kropelek bezpośrednio do noska, ponieważ mogą spłynąć do gardła. Radziła, aby skrecić z watki taki "wacik" (nie mam obecnie pojecia jak to nazwać - nic mi do głowy nie przychodzi), nasączyć go solą fizjologiczną, wsunąć do noska i leciutko ścinnąć skrzydełko noska. Z kropelkami - podobnie. Odpowiedz Link Zgłoś
anet22 Re: Mam pytanie ? 25.01.04, 14:07 Zamiast zwykłej soli fizjologicznej - polecam TETRISAL. Jest to roztwór izotoniczny soli służacy do wtryskiwania do noska. Dziecko nalezy umieścić w pozycji pionowej (najlepiej posadzić je w foteliku, albo podeprzeć wysoką poduszką) i wtrysnąc do każdej dziurki lek. Dziecko się nie dławi, płyn nie spływa do gardła, ładnie się rozprzestrzenia w nosku nawilżając błonę śluzową. Jest rewelacyjny. Z solą fizjologiczną męczyliśmy się 2 tygodnie. Wreszcie kupiłam TETRISAL (10 zł) i katarek przeszedł w 2 dni! Naprawdę szczerze polecam! Anet www.pazdziorki.republika.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś