Dodaj do ulubionych

ząbkowanie

26.01.04, 12:45
moja helenka ma dopiero 3 mies ale juz chcialabym sie przygotowac na to co
mnie czeka jak zacznie zabkowac!
jak sie wtedy dzidzia zachowuje?czy to prawda ze wtedy prawie caly czas chce
cycusia?? no i jak jej pomoc kiedy bedzie bardzo bolalo? i ile mniej wiecej
to trwa?...
prosze o odpowiedzi!
smile
Obserwuj wątek
    • portus Re: ząbkowanie 26.01.04, 12:54
      Mój Piotruś skończył 5 miesięcy i się zaczęło... Ślini się - to nic, wkłada
      palce do buzi i nie tylko palce - to nic, ale jest strasznie marudny, nie śpi
      w nocy, nie śpi w dzień, czasami żałośnie płacze. Robię, co mogę, kupiłam
      kilka rodzajów żeli na dziąsła, podaję zimne gryzaki, wkładam w pupę czopki
      przeciwbólowe z paracetamolu - to nie pomaga. Pociesz się, że nie wszystkie
      dzieci tak reagują - może Helenka będzie ząbkowała bez bólu? Życzę Ci tego z
      całego serca, bo mi sie serce kraja jak patrzę na synka.Pozdrawiam Kasia
    • idg Re: ząbkowanie 26.01.04, 12:57
      Witaj,
      hmm .. zabkowanie, Maja mala coreczka no moze juz nie taka mala to zaczela
      zabkowac jak miala 9 miesiecy. gryzla gryzaki i inne rzeczy jakie jej wpadly w
      rece i tak naprawde do tej pory tak jest. Obecnie najchetniej gryzie smoczki od
      butelek. Ale nie ma jak nie ktore dzieci goraczki ani innych objawow. Zachowuje
      sie normalnie. A ile to trwa to tak naprawde jest zalezne od dziecka.
      Pozdrawiam,
      Iwo i Iwonka
    • hilde Re: ząbkowanie 26.01.04, 14:01
      czy to ze sie slini od jakis 2 tyg to oznacza ze juz sie zaczyna?? namietnie
      tez gryzie smoczka choc woli swoje lapki smile
      • doribork Re: ząbkowanie 28.01.04, 10:32
        Hej!Mam córeczkę w tym samym wieku i od miesiąca ten problem,a przeczytałam w
        mądrej książce,że od 10 tygodnia rozpoczynające się ząbkowanie jest
        normalne,czyli ślinienie się i cały problem z nim związany.Nie znaczy to,że
        ząbki zaraz wyjdą.To jest moje trzecie dziecko i tak samo ząbkujące,spodziewam
        się pierwszych najwcześniej za trzy miesiące,ale nie denerwuj się,na szczęście
        szą lepsze i gorsze dni.Oprócz ślinienia,gryzienia może pojawić się brak
        apetytu,płytki,krótki sen,wysypka na brodzie i policzkach i w ogóle dziecko
        poddenerwowane.Jednak nie musisz podawać od razu paracetamolu,pediatra poleciła
        mi homeopatyczne czopki na niepokuj u dziecka.Zastosowałam ze dwa razy przy
        kolkach,gdy mała bardzo źle spała i dobrze zadziałao,przez kilka godzin był
        spokój.Trzymaj się,jaka radość jak te pierwsze ząbki wyjdą,a reszta jakoś
        pójdzie.
        Dorota
    • doribork Re: ząbkowanie 28.01.04, 10:35
      Aha,te czopki nazywają się Vibrucol.pa
    • pysia-2 Re: ząbkowanie 28.01.04, 12:31
      Mojemu synkowi wyszly 2 zabki, a 2 kolejne sie wlasnie przebijaly, kiedy sie
      zorientowalam :o) Nie bylo placzu, nocnego wstawania... Slinil sie od zawsze,
      tzn od jakiegos 2 miesiaca. Przy przebijaniu sie 3-ek troche marudzil,
      smarowalam mu dziaselka zelem... zapomnialam teraz jak sie nazywa. Nie zawsze
      diabel taki straszny jak go maluja
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka