sialalka 11.02.10, 11:43 Ile minut powinno sie mierzyc temperature w pupie termometrem rtęciowym? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
karolina17w Re: ile minut mierzyc temperature? 11.02.10, 12:27 Nam pediatra mowila, ze 3 minuty. I nie zapomnij odjac 5 kresek od temperatury, ktora bedzie wskazywac termometr. Odpowiedz Link Zgłoś
easyblue Re: ile minut mierzyc temperature? 14.02.10, 16:39 3-5 minut, ponieważ trzymając dłuzej może być wyższa i jednocześnie zafałszować wynik. Odpowiedz Link Zgłoś
wirtuozka Re: ile minut mierzyc temperature? 14.02.10, 16:36 sialalka napisała: > Ile minut powinno sie mierzyc temperature w pupie termometrem rtęciowym? Ile mierzyć to zależy od konktretnego termometru i powinno to być podane w instrukcji. Ja tylko dopowiem, że lekarz mi mówił, że jak dziecko podczas pomiaru w pupie puści bąka, to należy dodać do pomiaru jedną czwartą czasu podanego w instrukcji, bo bąk ochładza juz nagrzany termometr. Odpowiedz Link Zgłoś
mistycom Re: ile minut mierzyc temperature? 14.02.10, 17:17 Polecam Ci, żebyś kupiła termometr elektroniczny. My mamy taki hartmana, z giętką końcówką, tak że jak maluch się wygina to i termometr też Jest to wygodniejsze i pomiar masz w 3-5 sekund (!) Rtęciowe - po pierwsze wycofano z produkcji, po drugie - trochę niebezpieczne (tak, wiem, że kiedyś tylko takimi mierzono temperaturę, ale skoro są uważane za niebezpieczne, to lepiej się ich pozbyć) Odpowiedz Link Zgłoś
green_land Re: ile minut mierzyc temperature? 14.02.10, 17:30 Jedynie jeden z 3 elektronicznych które mam, mierzy dobrze Reszta piep... tak, że szkoda mi ich wywalić tylko z tego powodu, zę dużo za dziadostwo zapłaciłam. NIe wiem, na co czekam, bo przecież nie zaczną mierzyć inaczej Ja wiem, ze rtęciowe wycofali, ale dziekuję Bogu, zę mi jeden w domu ostał. A jak ten jedyny elektroniczny mi padnie, to nie mam zamiaru kupować kolejnego, który będzie leżał bezużytecznie jak dwa poprzednie Odpowiedz Link Zgłoś
gosiaczek265 Re: ile minut mierzyc temperature? 14.02.10, 18:01 ja mam taki ja maja w szpitalach. Mozna nim mierzyć temperaturę w uchu i na czole dziecka. Nie oszukuje i zapamiętuje kilka ostatnich pomiarów... Odpowiedz Link Zgłoś
minerwamcg Re: ile minut mierzyc temperature? 14.02.10, 19:35 No to może źle mierzą dlatego, że były drogie? Ja mam tani, za dwadzieścia złotych czy mniej, a mierzy dokładnie. I wynik ma taki sam jak na rtęciowym Odpowiedz Link Zgłoś
easyblue Re: ile minut mierzyc temperature? 14.02.10, 20:40 Mam dwa Hartmanna. Jeden, stary sprzed 6 lat mierzy super. Ale cos się złąmało i teraz mam sklejony, bo inaczej bateria by wypadła Kupiłam nowy, śliczny, różowy, też Hartmanna. Do doopy. Poszłam z reklamacją - sprawdzili, nie wymienili bo niby dobrze mierzy. Więc kupiłam nowy, też w aptece /pewnie lepszy/, nie pamietam jakiej firmy. I to samo. Wiec mierzę tym sklejonym starociem, a jak chcę się upewnic to rtęciowym Aha, podobno trzeba te termometry... rozgrzewać Tak mi powiedziali,gdy odbierałam termometr po reklamacji Odpowiedz Link Zgłoś