Dodaj do ulubionych

Stany podgorączkowe

24.03.10, 01:55
Jestem babcią 5 tygodniowej wnusi.Od soboty malutka ma stany podgorączkowe.W sobote była doktór prywatnie,nic nie znalazła,Płuca,oskrzela,gardełko,uszy w porządku.Kazała małą obserwować i zleciła wykonac badanie moczu,ale i tu wynik jest książkowy.A stany podgorączkowe nadal sie utrzymują.Dzisiaj znowu byliśmy u lekarza i nadal wszystko jest w porządku.Mała zjada ładnie(karmiona Bebilonem Pepti) w ciągu miesiaca przybrała na wadze 1200 gr.
Niepokoi mnie to że stany podgorączkowe sie utrzymują i nie wiem gdzie szukac przyczyny.
Czy ktoś tak miał ?
Obserwuj wątek
    • semi-dolce Re: Stany podgorączkowe 24.03.10, 08:36
      A w jaki sposób mierzycie temperaturę?
    • gosiasprezynka Re: Stany podgorączkowe 24.03.10, 10:37
      A jakie dokładnie to są temperatury i gdzie mierzone? Bo jeśli w pupie, to trzeba wziąć poprawkę..
      • mari40 Re: Stany podgorączkowe 24.03.10, 10:58
        tak temperaturke mierzymy w pupie i odejmujemy 5 kreseczek.Bo ma taki termometr w smoczku ale jej nie podchodzi.
        Martwi mnie to że kolejny dzień i nadal to samo,temperaturka jest w granicach 37,2 - 37,5 po odjeciu.
        a jedyne co ewentualnie może malutką drażnić to fakt że akurat zaczyna narywać szczepionka od grużlicy na rączce i nic pozatym.Naprawde nie wiem co myślec i czego szukać,bo to chyba nie jest do końca normalne u malutkiego dziecka.
        • ryokun Re: Stany podgorączkowe 24.03.10, 11:09
          U nas tez byla taka temperatura po szczepionce na gruzlice. Lekarz
          powiedzial, ze to w porzadku. Trzymalo chyba z tydzien.
        • mimosaa Re: Stany podgorączkowe 24.03.10, 11:18
          Podwyższona temperatura może być reakcją na szczepienie, bądź spowodowana
          przegrzaniem. Jest także wyższa po karmieniu,płaczu, a także między godziną 18 a
          22, a u tak małego dziecka mechanizm termoregulacji jest jeszcze niedojrzały.
          Jeśli lekarz nic nie stwierdził myślę, że należy dziecko uważnie obserwować i
          podawać więcej płynów do picia.Poza tym może w domu jest jednak za ciepło
          (temperatura nie powinna przekraczać 20-21stoni) albo dziecko jest za ciepło ubrane?
    • mari40 Re: Stany podgorączkowe 24.03.10, 11:32
      Bardzo dziekuje za podpowiedzi.Tak sie zastanawiam że chyba troszke malutką przegrzewamy.Dziś w nocy poczytałam troche na forum i tak dało mi to do myslenia,a to pewnie z głupiej nadgorliwości,bo urodziła sie 3 tygodnie przed terminem,z konfliktu i z niską masą urodzeniową.
      Bedziemy ją nadal obserwować i jak coś to bede korzystała z waszych rad i rzyczliwości.
      Dziękuje.
      Oj my babcie sad
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka