mizi_mizi 16.05.10, 06:43 Od kilku tygodni mój syn budzi się rano z suchym kaszlem - nic mu nie jest, jest zdrowy. Spotkałyście się z czymś takim? może to być wina suchego powietrza w pokoju? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
magdafront Re: 10m - budzi się z kaszlem 16.05.10, 07:14 Moj tez mial taki okres i to dosys dlugo - mialam wrazenie ze kaszle zeby zwrocic na siebie uwage bo zawsze sie po tym smial Ale faktem jest, ze po sezonie grzewczym sie to skonczylo wiec to moze miec cos wspolnego z wilgotnoscia. Ja w pewnym momencie juz nawet przestalam zwracac na to uwage, dopiero po Twoim poscie uswiadomilam sobie, ze juz dawno nie kaszle Odpowiedz Link Zgłoś
mizi_mizi Re: 10m - budzi się z kaszlem 16.05.10, 08:39 wiesz, tylko mnie się wydaje, że jego ten kaszel budzi (ale pewna nie jestem, bo nie zaglądam mu do sypialni nie wiem jak można zmierzyć wilgotność powietrza, nie chcę kupować żadnego sprzętu, żeby to sprawdzić no nic...może jeszcze poczekam? sezon grzewczy już "prawie" za nami Odpowiedz Link Zgłoś
monikaaleksandra Glisty 16.05.10, 16:58 Wyszukaj sobie post "wiosenna akcja nie daj szansy gliście" - koniecznie. Pisałam tam o lekceweażeniu przez mamy objawów zarażenia pasozytami. Kaszel nocny jest objawem pasożytów - larwy glisty znajdujące się w oskrzelach migrują do krtani, gdzie w odruchu kaszlu są połykane i po dostaniu się do jelit rozwijają się w postać dorosłą. To jest na bank glistnica, wilgotność nie ma tu nic do rzeczy. Wykonaj dziecku i wszystkim domownikom badania na pasożyty - jeśli jest to pierwszy "cykl kaszlowy" dziecka, to znaczy, że pasozyty dopiero zaczęły się rozwijać i postać dorosłą przyjmą dopiero za ok. dwa miesiące i wtedy w kupce pojawią się jaja. Przypuszczalnie ktoś z domowników jest nosicielem glist. Poczytaj sobie forum Pasozyty, candida, zobaczysz, że wiele mam odrobacza nawet bardzo małe niemowlęta. Pasożytami zarazić można się wszędzie i wiek dziecka nie ma tu nic do rzeczy. Szacuje się, że w Polsce ok. 70% dzieci cierpi na glistnicę, większośc jest niezdiagnozowana, bo rodzicom nie przychodzi do głowy, żeby regularnie badac dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
magdafront Re: Glisty 16.05.10, 20:39 Boze, teraz to sie przerazilam... Jak w ogole wyglada to odrobaczanie? Jakies tabletki? I jak sie to bada - oddaje kal do badania? Jak te jajka w kupce wygladaja, widac je? Odpowiedz Link Zgłoś
monikaaleksandra Re: Glisty 17.05.10, 23:22 To jest właśnie najgorsze w tym wszystkim - że rodzicie nie mają pojęcia co to są robaczyce i jak bardzo są poważne i powszechne. W necie jest sporo informacji o pasozytach, ich cyklach rozwojowych, trzeba tylko wrzucić w wyszukiwarkę. Jaj glisty nie da się zobaczyć gołym okiem, tylko pod mikroskopwm w labplatorium. Jedna samica produkuje uch ok. 200 tysięcy na dobę, a glist człowiek ma około 50-100 osobników (średnio). Polecz sobie, ile to w sumie daje.... Odrobacza się Pyrantelem (dzieci młodsze), Zentelem (starsze i dorosłych), Vermoxem (dorosłych). Leki są tylko na receptę, przyjmuje się je w cyklach. Lamblie leczy się inaczej. Więcej dowiesz się na forum Pasożyty, candida. Zobaczysz, jak wiele osób walczy z pasożytami Odpowiedz Link Zgłoś
ula0727 Re: Glisty 24.05.10, 08:41 U mnie było to samo-syn ma rowniez 10 misiecy. Pediatra przepisała zyrtec, powiedziala ze to kaszel alergiczny i po kilku dniach podawania lekarstwa kaszel ustąpił. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Glisty 24.05.10, 21:31 > To jest na bank glistnica, wilgotność nie ma tu nic do rzeczy. Tak, oczywiście, nie ma to jak 100% diagnozy przez internet... Przypuszczalnie ktoś > z domowników jest nosicielem glist. A wydalone jajo glisty nie musi dojrzewać przez kilkanaście dni w wilgotnej glebie? Przynajmniej mnie tak ostatnio przekonywano na forum. Szacuje się, że w Polsce ok. 70% dzieci cierpi na > glistnicę, większośc jest niezdiagnozowana, Jakieś źródła? Odpowiedz Link Zgłoś
agulag76 Re: 10m - budzi się z kaszlem 24.05.10, 10:08 U nas tydzien temu tez się pojawił suchy i duszący kaszel - lekarz powiedział że wirus albo alergia. O alergii przekonamy sie za rok o tej samej porze - zapobiegawczo dostała zyrtec i flavamed, na razie kaszel przeszedł - zyrtec mamy stosować jeszcze przez 2 tygodnie. Odpowiedz Link Zgłoś
mizi_mizi Re: 10m - budzi się z kaszlem 24.05.10, 13:17 to ja może jednak zacznę od tych pasożytów i z wynikami pójdę do lekarza pewnie to nic, ale jeśli coś, to... ech.. Odpowiedz Link Zgłoś
magdafront Re: 10m - budzi się z kaszlem 24.05.10, 21:28 Ja wlasnie dzisiaj mialam wizyteprofilaktyczna i lekarka powiedziala ze pasozyty zauwaze, bo: 1) owsiki - najczestsze - widac, 2) przy glistach boli brzuch, 3) przy lambliach sa wysypki, 4) w ogole przy robakach w morfologii wychodza podwyzszone jakies cos tam kwasowe A odrobaczac dziecka profilaktycznie nie wolno, bo te leki nie sa bez wplywu na organizm, m.in. na watrobe. Wiec mam sie nie przejmowac totez na razie sie nie przejmuje (zobaczymy jak dlugo ) Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: 10m - budzi się z kaszlem 24.05.10, 21:34 > A odrobaczac dziecka profilaktycznie nie wolno, bo te leki nie sa > bez wplywu na organizm, m.in. na watrobe. Otóż to... Odpowiedz Link Zgłoś
monikaaleksandra Re: 10m - budzi się z kaszlem 24.05.10, 21:42 Nieprawda, Moje dziecko nie miało żadnych typowych objawów glist, żadnych wysypek, bóli brzucha. Owsiki odkryliśmy niedawno na teście plastrowym, dziecko nie swędziała pupa w nocy, nie drapała się, zrobilam badanie profilaktycznie. Ja miałam latami (prawdopodobnie) lamblie, jedyny objaw - wzdęcia. PO ptrzeleczeniu wzdęć od roku nie mam. Odpowiedz Link Zgłoś
monikaaleksandra Re: 10m - budzi się z kaszlem 24.05.10, 21:45 Totalnie zarobaczona rodzina - wszyscy granulocyty obojęto i kwasołcłonne mamy 2 i mniej! Leki na robaki NIE WCHCŁANIAJĄ SIĘ z przewody pokarmowego, przelatują przez jelita bez wchłaniania, więc nie mają wpływu na organizm. Nie są metabolizowane w wątrobie. Twoja lekarka jest niedouczona, niech się idzie podszkolić. Odpowiedz Link Zgłoś
magdafront Re: 10m - budzi się z kaszlem 25.05.10, 07:35 Kurcze, to juz sama nie wiem... Odpowiedz Link Zgłoś
monikaaleksandra Re: 10m - budzi się z kaszlem 25.05.10, 10:17 Magda, Gdyby leki na pasozyty były szkodliwe, nasza rodzina powinna juz kiec wątroby jak sitko, a starsza córka jest odrobaczana od 1,5 roku życia. Watroby, próby wątrobowe mamy OK. Córka przy glistach ma morfologię jak zawodowy kolarz! A teoretycznie powinna mieć ogromną anemię. Żelaza nigdy nie przyjmowała. Jest tylko bardzo szczupła. Jest takie forum: forum.gazeta.pl/forum/f,86962,Pasozyty_candida.html poczytaj sobie i zobacz, że regularne badania dzieci i całej rodziny są bardzo ważne. Niezależne od tego, czy dziecko ma objawy czy nie. badanie jest bezpłatne na skierowanie. A spokoj i wiedza - bezcenne... Odpowiedz Link Zgłoś