paniluna 27.06.10, 19:51 Witam, czy podajecie swoim pociechom witaminę K? Od trzeciego tygodnia zacznę podawac vit D, natomiast od drugiego miałam dawac wit K. Pytam bo wiele mam nie podaje tej witaminy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
annagie1305 Re: Witamina K 27.06.10, 19:59 moj maly mial zastrzyk z witamina k w szpitalu, chwile po urodzeniu. Sa rozne opinie, czy podawac ta witamine czy nie. Mi doradzila znajoma polozna by podac Malemu ta witamine.To bylo jednorazowo! Od 2 czy 3 tyg podaje wit d Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandra1977 Re: Witamina K 27.06.10, 20:04 jesli karmisz piersia, to podawaj. Jesli karmisz mm, to nie musisz. Odpowiedz Link Zgłoś
jotka_k Re: Witamina K 27.06.10, 20:05 nie podawałam w ogóle, młoda do 7 miesiąca piersiowa, czasem dokarmiana mm Odpowiedz Link Zgłoś
magdalenca78 Re: Witamina K 27.06.10, 20:09 Ja tylko dodam, że jesli będziesz podawać wit K, to polecam BabyK - w takiej buteleczce z kroplomierzem. Jest tez VitaK, w kapsułkach do wyciskania, ale czasami dzieci mają po tym preparacie problemy z brzuszkiem. U mojego tak własnie było podawałam najpierw babyK, gdy się skonczyła - dałam VitaK, bo akurat to kupił mój nie-mąż. Dziecko po 2 dniach zaczęło wyć, nie wiadomo czemu. Poniewaz nic w swojej diecie nei zmieniałam (dziecko w 100% piersiowe), szybko doszłam, że to moze byc po tej VitaK. Po odsatwieniu i zamianie na BabyK - jak ręką odjął. VitaK ma coś dodatkowo w swoim składzie, co moze niekorzytsnie wpływać. Poszukaj tu na forum, nei raz były o tym wątki. Odpowiedz Link Zgłoś
cathedral Re: Witamina K 27.06.10, 20:12 Uważa się, że brak witaminy K w pokarmie kobiecym może skutkować u dzieci karmionych piersią zagrożeniem powikłaniami krwotocznymi. U nas w szpitalu każda kobieta dostaje zalecenie przy wypisie, aby ją podawać od 8 doby do 3 miesiąca życia. Wit D - od pierwszej doby (chyba, że kobieta w ciąży brała suplementy z wit D), to później - od mniej więcej 3 tygodnia. Wit D podaje się długo - tak twierdzi przynajmniej mój pediatra. Odpowiedz Link Zgłoś
paniluna Re: Witamina K 27.06.10, 20:50 Dzięki dziewczyny za odpowiedzi. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gosiasprezynka Re: Witamina K 27.06.10, 21:39 Podawałam jak kazali, przez pierwsze 2,5 mies. (mała była wtedy tylko na piersi). Gdy zaczęłam wprowadzać mm, przestałam podawać. Odpowiedz Link Zgłoś