Dodaj do ulubionych

Ząbkowanie

30.08.10, 14:06
Witamsmilemoja coreczka ma 6 miesiecy niema jeszcze zadnego zabka ale
strasznie cierpi.Nic nie pomaga zadne zele na dziasla czopki
viburcol tez nic!bardzo zle spi w nocy sie co chwile budzi jest
rozdrazniona i placzliwa nie wiem juz jak jej mam pomocsad
Obserwuj wątek
    • dominiczka201 Re: Ząbkowanie 30.08.10, 16:47
      Spróbuj podać nurofen w syropie u mojego synka zdał egzamin przy drugim ząbku,
      bo pierwszy wyszedł bezboleśnie. Żele nie pomogą na tak silny ból
      • agak37 Re: Ząbkowanie 30.08.10, 21:44
        Moja ma 8,5 miesiąca i nie ma żadnego zęba i też jest w nocy masakrasad własnie
        podałam viburcol i mam nadzieję, że pomoże
        • jowitka345 Re: Ząbkowanie 30.08.10, 21:49
          Moja ma 8 miesięcy, zadnego zęba. w nocy spi ale za to w dzień daje
          czadu. Spiąca a spac nie może..czasem 3 razy po pół godz a usypianie
          to masakra. Viburcol nie działa....a marudzi przy tym okrutnie.
          • joshima Re: Ząbkowanie 01.09.10, 20:42
            Trudno się dziwić, że nie działa. Przecież to preparat homeopatyczny. W tym
            wypadku czysta gliceryna.
            • mumi7 Re: Ząbkowanie 05.09.10, 11:52
              Joshima, juz Ci kiedyś napisałam, że piszesz nieprawdę. Czytałaś kiedyś ulotkę Viburcolu? Tam na
              przykład Belladonna czyli pochona opium - to Twoim zdaniem sama gliceryna jest?smile Pomijam,
              choć to nie do pominęcia, że dzieci uczulone na opium i opioidy mogą mieć niezłe problemy z
              układem nerowym, wiem, bo moja teściowa jest farmaceutką i miała taki przypadek, że dziecko
              przez pół rokui brało z jej apteki mocne leki neurologiczne po wzięciu Viburcolu. Wic plis, nie pisz, że
              to zwykła glicerona. A
              A wszystkim mamom, które traktują Viburcol jako tabletkę ziołową, radzę mniej lekką ręką go
              podać - a na pewno za pierwszym razem mocno dziecko obserwować, na przykład nie dawać leku
              na noc
              • joshima Re: Ząbkowanie 05.09.10, 12:55
                mumi7 napisała:

> Joshima, juz Ci kiedyś napisałam, że piszesz nieprawdę. Czytałaś kiedyś ulotkę
                > Viburcolu? Tam na
                > przykład Belladonna czyli pochona opium
                Czy była podana procentowa zawartość? A może chociaż stopień rozcieńczenia?
                Jeśli tak to podaj ją a ja Ci policzę i zobaczysz, że w jednym czopku jest
                najwyżej jedna cząsteczka tej substancji. To prosta matematyka, nawet Ty
                wreszcie zrozumiesz.

> wiem, bo moja teściowa jest farmaceutką
                Jak Twoja teściowa jest farmaceutką, to powinna się wstydzić, że nie kapuje o co
                chodzi z tymi homeopatykami.

> A wszystkim mamom, które traktują Viburcol jako tabletkę ziołową,
                No właśnie niestety mamy mylą leki ziołowe z preparatami homeopatycznymi. Jedno
                z drugim nie ma nic wspólnego. W przeciwieństwie do preparatów homeopatycznych
                leki ziołowe zawierają substancje czynne.
    • one_lala Re: Ząbkowanie 31.08.10, 08:10
      Moj maly ma 3 miesiace, nie wiem czy to mozliwe ze juz zaczyna sie zabkowanie
      powoli?
      Wklada lapy do buzi jak szalony i trze, czasem przy tym placze.
      nigdy nie budzil sie w nocy a teraz ie raz obudzi sie raz.
      Mozliwe ze to juz sie zbliza?
      • malazabka.de Re: Ząbkowanie 31.08.10, 08:43
        mialysmy to samo okolo 3-go m-ca, ale przeszlo po kilku-kilkunastu
        dniach, lekarz powiedzial, ze to mogl byc pierwszy ruch zebow, teraz
        znowu sie zaczyna (mala ma 5,5 m-ca) i mysle, ze tym razem uz dlugo
        nie potrwa

pozdrawiam
        • kasiek1229 Re: Ząbkowanie 31.08.10, 17:25
          u nas czopki viburcol sie nie sprawdzily wogole!kupilam takie krople
          nazywaja sie Camilia lek homoopatyczny firmy boiron troche lepiej
          jest w nocy po tym.W dzien usypiam ja ok 20 min na rekach a spi po
          30 min tylko jedna drzemke maok 1.5 godz!takze tez masakra!!!
    • kasiek1229 Re: Ząbkowanie 01.09.10, 20:23
      dziewczyny a czy ktoras z was stosowala lek chamomille dagomed???czy
      to coss pomaga ponoc sa to granulki na bolesne zabkowanie!prosze o
      opiniesadsadsadmoje dziecko nadal zle sypia i jest marudne

• figa33 Re: Ząbkowanie 01.09.10, 20:42
        W róznych przypadkach sprawdzają sie różne leki.
        Moja córka pierwsze dwie (i jak na razie wciąż jedyne) jedynki odkryła przed nami mając 12,5 miesiąca. Pech chciał, że 2 dni przed wyjazdem na miesięczne wakacje w dość gorące klimaty. Pierwszych kilka dni było ciężkie, wieczorami dawałam albo panadol w syropie albo paracetamol w czopkach (kupiony na miejscu). Obydwa działały ładnie. W dzień było do zniesienia więc nic nie dawałam.
    • joshima Re: Ząbkowanie 01.09.10, 20:38
      To czemu nie dasz jej po prostu nurofenu? Po to jest.
      • annwy Re: Ząbkowanie 01.09.10, 21:45
        Nasz pediatra polecał żel dentinox ale nie zdążyłam go wypróbować.
        Pierwsze zeby Miśce wyszły kiedy miała 4 mce. Potem po 4 kolejnych
        mcach pojawiły się następne zęby. Obecnie Miska ma 14 mcy i ...16
        zębów. Wszystkie wyszły jej bez gorączki, temperatury, marudzenia
        czy spadku apetytu. Jedynym objawem ząbkowania było pakowanie rączek
        lub tylko paluszków do paszczy. Teraz nam zostały do wyjścia
        tylko "5".
        • joshima Re: Ząbkowanie 01.09.10, 22:44
          Pięknie. Tylko autorka wątku potrzebuje porady a nie tekstów po których ją
          skręca, że inni mieli łatwiej.
          • ruda_net Re: Ząbkowanie 02.09.10, 00:10
            Podbijam temat, bo nie chcę zakładać nowego wątku.
            Moja córcia od wczoraj ma typowe objawy ząbkowania, dziwi mnie jednak to, że ja
            nie widzę aby miała napuchnięte dziąsła, widziałabym gdyby tak było? Możliwe, że
            dziąsła nie napuchły, a jednak ząbki idą? Nie mam doświadczenia.
            Gorączkuje, ślini się, jest marudna, w dzień przesypiał max. pół godziny, po
            czym zrywała się, z płaczem... Teraz śpi, ma gorączkę, bo czuję że jest
            rozgrzana. Wczoraj wieczorem zasnęła, a obudziła się ok. 2 godziny i później do
            rana kilka razy się zrywała (do tej pory przesypiała całe noce). Nie wiem czy
            mam iść do lekarza, jakie były wasze doświadczenia.
            • joshima Re: Ząbkowanie 02.09.10, 01:45
              ruda_net napisała:

> Podbijam temat, bo nie chcę zakładać nowego wątku.
              > Moja córcia od wczoraj ma typowe objawy ząbkowania, dziwi mnie jednak to, że ja
              > nie widzę aby miała napuchnięte dziąsła,
              Nie martw się. Ja też nigdy nie widziałam a moje dziecko ma już 12 zębów i
              kolejne 4 w drodze.

Stosujesz jakieś żele? Pomagają?
            • kitka80 Re: Ząbkowanie 02.09.10, 08:40
              Jeśli nie ma kataru, kaszlu, to na razie mysle, ze mozesz sie
              wstrzymac z wizyta u lekarza, chyba ze goraczka bedzie wysoka albo
              jest podejrzenie zapalenia układu moczowego. na ból mozesz podac jej
              nurofen. powinien pomóc. ja daje viburcol, nurofen albo paracetamol,
              smaruje dziąsła dentinoxem, ale czasem nic nie działa ...
              • jantar87 Re: Ząbkowanie 02.09.10, 09:24
                Oliwka ma 8 miesięcy i wycodzi jej czwarty ząb. Dramat. nic nie pomagało - dentinox, bobodent, viburcol, czopki typu paracetamol czy
                nurofen na 30 minut później na nowo prężenie i płacz. Dziąsła całe
                purpurowe i rozpulchnione. Na szczęście wpadł mi w ręce lek
                homeopatyczny chamomilla vulgaris. Dopiero te granulki pomogły.
                Rozpuszczam 3 w jednej łyżeczce gorącej wody i podaje 2 razy
                dziennie. REBECA!!!!Spróbujcie!!!
    • roxana8881 Re: Ząbkowanie 02.09.10, 09:25
      moj smyk tez sie strasznie slini i wklada rece do buzi, ale na dziaselkach nic
      nie ma...mysle ze to okres przejsciowy ;p
      • ruda_net Re: Ząbkowanie 02.09.10, 12:37
        Noc była masakra, więc rano pojechaliśmy do lekarza. Na razie mam dawać tylko
        panadol, i jak nic się nie zmieni to jutro zjawić się ponownie. Lekarz
        stwierdził że to nie ząbkowanie, że to niby takie przeziębienie tylko z gorączką.
        Ale dentinox kupiłam, (na wszelki wypadek), to podobno nie szkodzi, więc
        spróbuję jej tym posmarować. Dzięki dziewczyny, za rady.
        • kasiek1229 Re: Ząbkowanie 02.09.10, 20:37
          Moja juz ten stan ma ok miesieca!nie moge jej podawac chyba nurofenu codziennie wieczorem
          prawda???narazie podaje jej camillia na bolesne zabkowanie ale jutro ide kupic jeszcze chamomille
          dagomed tez na zabkowanie widze ze troszke lepiej zaczyna sie robic po tej camilli pediatra
          powiedziala ze leki homoopatyczne trzeba troszke dluzej stosowac bo sa slabsze i ich efekt pojawia
          sie po jakims czasie stosowania!mam nadzieje ze bedzie coraz lepiej polecam Camillia firmy
          boiron.Zyje z nadzieja ze juz wkrotce cos sie pojawi w buzce smilesmilesmileaha jeszcze jedno ostatnio
          zaczela miec luzniejsze stolce czy to moze byc z powodu zabkow???
          • greene3 Re: Ząbkowanie 02.09.10, 20:51
            Moja mała (4 mies.) też od kilku dni miała luźniejsze stolce a jak do tego
            doszła wysoka temperatura to poszłam do lekarza. Pani doktor stwierdziła że to
            jakieś wirusowe dolegliwości, ale mi się już wcześniej nie podobało jej
            pakowanie rączek do buzi więc kupiłam bobodent. Jak na razie pomaga. Na
            szczęście je bez problemu, ale czasem budzi się z płaczem. Wczoraj podałam
            panadol w ciągu dnia, bo miała 38,6, ale nocka była już spokojna i dziś też OK.
            Więc albo faktycznie wirus albo tylko początki ząbkowania, bo dziąsła niezmienione.
            A czytałam, że przy ząbkowaniu może być biegunka - po pierwsze od stanu
            zapalnego, po drugi od łykania dużej ilości śliny.
          • mumi7 Re: Ząbkowanie 05.09.10, 11:53
            Możęsz podawać Nurofen do 7 dni, potem paracetamol. Jak sama zauwazyłas, homeopatioa nie
            działa od razu, a czasem wcale nie działa - Twoja córka cierpi teraz, a nie za miesiąc, więc możę
            pomóż jej lekami działającymi po pół godzinie, a nie po miesiącu...
    • malazabka.de Re: Ząbkowanie 03.09.10, 12:42
      jesli masz mozliwosc sprowadzenia, to polecam:

shop.bahnhof-apotheke.de/zahnoel-5ml.554.html
      oljek do smarowania policzkow-aromaterapia
      • kasiek1229 Re: Ząbkowanie 03.09.10, 14:04
        nie dostanie sie tego w polskich aptekach prawda?i faktycznie dziala na zabkowanie???dzieki za link
        • malazabka.de Re: Ząbkowanie 06.09.10, 09:12
          nie mam pojeia czy mozna to dostac w polskich aptekach, ale nie sadze, bo w Niemczech jest to tylko
          w wybranych aptekach, ale nie zaszkodzi zapytac, moze sa apteki, ktore sprowadzaja leki z zagranicy,
          a moze masz znajomych, ktorzy jezdza do DE

U nas pomaga, odkad to stosuje to dziecko jest o wiele spokojniejsze i lepiej spi. Mozna smarowac ile
          sie chce, nie zawiera zadnych chemicznych srodkow i jest to roztwor na skore-poczatkowo nie chcialo
          mi sie wierzyc, ze takie cos moze pomoc, ale stwierdzilam, ze sprobowac nie zaszkodzi i ciesze sie z
          tego powodu.

pozdrawiam
    • antyg-ona79 Re: Ząbkowanie 05.09.10, 15:08
      u nas od jakiś 3 tygodni widać jak dwie dolne jedynki odstają na dziąsłach od zewnętrznej i wewnętrznej strony ale z góry nie dzieje się nic. Tak jakby brakowało im około 2 milimetrów do przebicia się lecz zero zaczerwienienia i zero opuchlizny. Jak długo takie zęby mogą "stać" w dziąsłach w tym samym miejscu? Kiedy to zauważyłam myślałam, że lada chwila a tu nic i nic...
      Dziś mała gorączkuje (ok. 38 st.), zrobiła parę luźniejszych kupek ale poza tym jest normalna więc nie wiem czy to od zębów...
    • easy_martolina84 Re: Ząbkowanie 06.09.10, 09:16
      A moze to nie przez zęby?Ma chociaz opuchnięte dziąsła?Widział je lekarz,co mowi?
      Nie ma co zwalać wszystkiego na ząbkowanie,bo moze to nie to?
      • kasiek1229 Re: Ząbkowanie 06.09.10, 10:49
        tak bylam u lekarza i ogladala dziaselka i przyznala ze to od zabkowsmilemiala robione wszystkie badania i wszystko jest ok zdrowa jest!smileod paru dni widze ze troszke lepiej sypia 2 pobudki moze trzy sa chwilowe podaje jej ta Camillie na bolesne zabkowanie

• easy_martolina84 Re: Ząbkowanie 06.09.10, 10:52
          aha,no to nie mam juz innych pomysłowsmile
        • amelia00 Re: Ząbkowanie 06.09.10, 10:55
          a czy ten lek dostępny jest już w polskich aptekach, bo na stfonie producenta piszą, że od września? Rozumiem, że to są te minimisy, podajesz zgodnie z instrukcją, czy tylko na noc?
          • kasiek1229 Re: Ząbkowanie 06.09.10, 11:24
            Lek Camillia jest dostepny juz w aptekach a jezeli niema go w danej aptece to sprowadza z hurtowni!ja podaje 2 razy dziennie po poludniu i 20 min przed spaniem nocnym
            • amelia00 Re: Ząbkowanie 06.09.10, 13:02
              i działa?
              • kasiek1229 Re: Ząbkowanie 06.09.10, 13:33
                mysle ze dziala przynajmniej na mojasmileale na efekty trzeba poczekac bo to sa slabe leki i one zaczynaja dzialac po jakims czasie regularnego stosowania no u mojej zaczelo po drugim opakowaniu dzialac!
                • kasiek1229 Re: Ząbkowanie 06.09.10, 13:35
                  a czy Twoje dzieciiatko tez tak przechodzi zabkowanie ciezko???nie spi w nocy ?czy co?

• amelia00 Re: Ząbkowanie 06.09.10, 15:08
                    niestety sad noce od kilku tygodni są koszmarne ... na dodatek dco jakiś czas zatkany nos, katarek. Dentinox, nurofen, viburcol niewiele dają, tak więc szukam innych środków, które pomogą mojemu małemu (11m)
                    • kasiek1229 Re: Ząbkowanie 07.09.10, 16:08
                      a moze to nie zabki?moze jakas infekcje lapie?pewna jestes ze to od zebow?u nas viburcol sie nie sprawdzil a nurofenu nie podaje bo goraczki niema musialabym mu codziennie dopoki zeby nie wyjda a to moze byc nawet miesiac a tak nie wolno!ale o tych nocach cos wiem kochana .Amelia00 masz moze gg?to bysmy sobie porozmawialy smile
    • kasiek1229 Re: Ząbkowanie 11.09.10, 20:42
      Mamy 1 ząbkasmilea drugi sie wyzyna i za chwile tez powinien byc!dziewczyny ile taki ząbek rosnie?narazie sieprzebil i wystaje tak ok 2 mm
    • misia_matysia Re: Ząbkowanie 11.09.10, 20:56
      Ja urodziłam chyba krokodyla. Moja córka ma 8,5 miesiąca. Jeszcze tydzień temu miała 2 ząbki a dziś odkryliśmy że ma już 5. Przez ostatni tydzień wyrosły 3 zęby i to wszystkie z lewej strony - jedynka i dwójka górna + dwójka dolna. Jak dobrze pójdzie to do końca miesiąca będzie miała 8 zębów. Chyba mamy jakiś wysyp na jesień. Do wczoraj tarła nosek i była trochę marudna, żadnej gorączki i innych atrakcji. Dziś płakała przy kolacji i skończyło się na przeciwbólowym środku sad
      • kasiek1229 Re: Ząbkowanie 11.09.10, 21:01

Heh to gratulacje kochana u nas tak gładko nie idziesmiletez podalam na noc nurofen i camillie na zabkowanie bo nocki najgorsze!mam nadzieje ze teraz juz jakos pojdzie w miare szybko???widze ze droga dolna jedynka tez juz lada moment sie przebije a cio dalej bedzie zobaczymy!smile
        • misia_matysia Re: Ząbkowanie 11.09.10, 21:16
          U nas przy jedynkach jeszcze przez tydzień swędziały ją dziąsła, wsadzała rączki do buźki i była marudna. Ale zdecydowanie było lepiej jak już się przebiły.
    • minerwamcg Re: Ząbkowanie 11.09.10, 21:14
      Próbowałam wszystkiego, bo mojej młodej zęby szły oglądając wystawy - długo i intensywnie.
      I powiem Wam jedno: w świecie mułów nie ma regułów. Pomijając fakt, że dzieci są różne, i co jednemu pomoże, to na drugim nie zrobi wrażenia, to u tego samego dziecka dany lek raz może pomóc, raz nie. Dotyczy to głównie leków homeopatycznych i doraźnych, bo np. po nurofenie raczej zawsze należy się spodziewać efektu - ale ile można podawać nurofen?
      Chamomilla dagomed pomagała z początku, potem nie.
      Viburcol - raz pomagał, raz nie. Nie wyczaiłam dokładnie, od czego to zależało.
      Dentinox - o tyłek potłuc, mała zlizywała, połykała, pluła... już lepiej było dać lody smile
      Schłodzony gryzak - na chwilę pomagał.
      Nurofen - pomagał zawsze, ale starałam się używać tylko kiedy było to konieczne. Nie czopki - syrop.
      Paracetamol - sprawdziły się czopki Eferalgan i Panadol w syropie.
      Poradzono mi także Melisal, dałam parę razy, ale bez jakichś szczególnych efektów.
      • kasiek1229 Re: Ząbkowanie 11.09.10, 21:25
        Moja tez jeszcze nadal jest marudna ale zdecydowanie lepsza niz byla!Nurofen jej podalam bo miala lekka temperature tylko dlatego a camillie podaje jej caly czas i daje jej duzo !przynajmniej przesypiam nocesmileale tak jak napisala kolezanka kazdy lek dziala inaczej na kazde dziecko jednemu pomoze drugiemu nie!a te zele na dziasla to wszystkie sa do dupy tyle kasy w nie wladowalam i zero efektów!!!
        • dagmara-k Re: Ząbkowanie 11.09.10, 23:28
          zele rozne nie pomagaja. mloda katarzy, budzi sie co godzine, placze przez sen. to nie infekcja bo trwa dobre 3 tygodnie, juz by cos sie wyklulo. pomaga jej troche masowanie dziasel.
          • kasiek1229 Re: Ząbkowanie 13.09.10, 16:48
            sproboj jej podawac camillie na zabkowanie ja tez tak mialam w nocy wstawalam co 10minut teraz spie od 20 do 6 ranosmilea ile ma twoje dziecko
            • dagmara-k Re: Ząbkowanie 14.09.10, 20:42
              5 miesiecy i tydzien

no i teraz nie wiem czy chrype ma od przeziebienia czy od tych zebow. to sie biedaczce nalozylosad
    • ann99 Re: Ząbkowanie 14.09.10, 11:29
      I ja dołączam do klubu uncertain
      Młody ma na razie 4 całe zęby (9 mies) i wychodzi górna dwójka...Za każdym razem budzenie w nocy po kilka razy, marudzenie, teraz od niedzieli ma katar- nie wiem czy się zaziębił (wszyscy w domu zdrowi) czy to od zębów...
      Żele typu dentinox są super- ale do jedzenia- maly je uwielbia i mlaska jak tylko mu posamruję. Jeśli działa to krótko...
      Na noc daję mu czasem nurofen albo paracetamol w czopkach (syropu żadnego pić nie chce uncertain) i to pomaga zazwyczaj... najgorzej jak ząb już się przebije w częsci a druga część wyłazi...
      No ale czopki to własnei do stosowania od czasu do czasu na krótko...
      I chcialabym,żeby miał już komplet,a tu dopiero 1/4 uncertain
      (a Starszej zęby tak wychodziły,że widzielismy jak już były- żadnych objawów)
      • kasiek1229 Re: Ząbkowanie 15.09.10, 13:48
        moja ma 2 dolne jedynki przebily sie i wystaja okolo 3milimetry i tez ma katarek lekki caly czas takze mysle ze to od zebow!!!a chrypke miala od gaworzenia duuuuzo gada piszczy i dostala chrypke ale juz minelasmileile takie zabki rosna?smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka