Dodaj do ulubionych

melisa na spanie

15.10.10, 21:44
Czy 11 miesięcznemu dziecku można podawać melissed
Jest to preparat z melisą zalecany od 6 lat.Lekarz pediatra powiedziala żebym kupiła
melise i podawała małej przed snem po pare kropelek.
Melisy dla młodszych dzieci nie ma w aptece.Czy powinnam jej podawać.
Obserwuj wątek
    • pacijus Re: melisa na spanie 15.10.10, 22:21
      Ja mam zamiar swojemu dziecku dawać Melisal także mysle ze spokojnie możesz i ty !!!! Dodam że bede to robić regularnie dwa razy dziennie - moje dziecko chyba nie może sobie poradzić iz do domu przyszla nowa siostrzyczka a zawsze była tylko Ona sad( jest nerwowa rozdrażniona , często płacze o byle co....
      • kamelia04.08.2007 Re: melisa na spanie 15.10.10, 23:23
        pacijus napisała:

> moje dziecko chyba
        > nie może sobie poradzić iz do domu przyszla nowa siostrzyczka a zawsze była ty
        > lko Ona sad( jest nerwowa rozdrażniona , często płacze o byle co....

a moze wy zaniedbujecie starsze dziecko, bo zajmujecie sie tylko mlodszym. Starsze czuje sie zapomniane i odrzucone i dlatego reaguje, tak jak reaguje, a ty chcecie je poic jakims smierdzacym gownem.
        Trzeba pozbyc sie przyczyn nerwowosci, a nie dawac dziecku jakies ziola, tak problemu nie rozwiazesz
    • kamelia04.08.2007 chyba powariowalyscie obie 15.10.10, 23:19
      Czemu nie tabletki uspokajajace i nasenne???????????????????????????????????

Oglupialyscie, ograniczcie dziecku bodzce w ciagu dnia, wiecej spokoju, wiecej regularnosci i rutyny, a okaze sie, ze dzieciak spokojniejszy. Sama bym pewnie dostala w twoim domu kota, to dziwic sie, ze dzieciak ma problemy z zasypianiem.

A skoro preparat jest od 6 roku zycia, to chyba nie od 11 m-cy, a lekarka niech zrobi baranka o sciane
    • tym08 Re: melisa na spanie 15.10.10, 23:28
      jesli wyraznie pisze na opakowaniu, ze preparat od 6 r,z (dla mnie nie wazne, czy to ziola, bo z nimi tez trzeba bardzo uwazac) to za nic nie dalabym dziecku ponizej tego wieku!
      2 latce obawiam sie zaparzyc herbatke z melisy a co dopiero podawac w wiekszym stezeniu.
    • agnieszka_i_dzieci Re: melisa na spanie 16.10.10, 19:38
      >Lekarz pediatra powiedziala żebym kupiła
      > melise i podawała małej przed snem po pare kropelek.
      a powiedział o melisie czy o tym konkretnym syropie?
      syropu bym nie dała, skoro jest od 6 r.ż. to zapewne ma spore stężenie melisy lub jakieś dodatki niewskazane u malucha. Kup normalne zioła do zaparzania i podawaj małą ilość przed spaniem. I raczej nie dłużej niż około tygodnia bez przerw.
    • matylda07_2007 Re: melisa na spanie 16.10.10, 19:52
      Melisa, lipa, rumianek. To skład owego syropku. Został on również polecony przez pediatrę dla mojej 3-letniej córki.
      Nadwrażliwej i nerwowo reagującej na zwykłe rzeczy. Często nad interpretuje zdarzenia, czyjeś zachowania i bardzo przeżywa. Co noc od dłuższego czasu ma złe sny i budzi się z płaczem.
      Niestety, musiałaby chyba całą butelkę wypić, żeby zadziałał. Zdecydowanie jeszcze musimy ograniczyć bodźce i może wszystko do kupy zadziała.
      • paniluna Re: melisa na spanie 16.10.10, 21:26
        A może to www.hipp.pl/?id=246
        • kamyczek12-12 Re: melisa na spanie 20.10.10, 12:21
          Dziękuje za wypowiedzi. Nie podaje już melisy. Tylko 2 dni na noc podalam.W drugim dniu był skutek odwrotny.Dziecko było bardziej rozbudzone niż normalnie. Nie wiem jak lekarz pediatra mogła mi to kazać podawać.Pozdrawiam.
          • matylda07_2007 Re: melisa na spanie 20.10.10, 13:33
            Nie no, też bez przesady. Tragedii nie ma. Właśnie o to chodzi, że to są bardzo słabe specyfiki. Nawet jeżeli zalecane od 6 roku życia.
            A przecież silniejszych środków podawać szkoda (skutki uboczne), no i potrzeby nie ma.
    • kawka74 Re: melisa na spanie 16.10.10, 23:05
      > Czy 11 miesięcznemu dziecku można podawać melissed
      > Jest to preparat z melisą zalecany od 6 lat.

I Ty chcesz go podawać dziecku niespełna rocznemu?
      Nie zaryzykowałabym.
      Jeśli już, to spróbowałabym z herbatką Humany 'Słodki sen' (tak ona się chyba nazywa), jest z melisą.
    • nurolek Re: melisa na spanie 17.10.10, 20:34
      A może homeopatii spróbujesz? Na takie malutkie dzieciaki to może całkiem nieźle poskutkować.
      Ja miałam polecone przez siostrę - farmaceutkę - Nervoheel. Brałam to w ciąży bo miałam dość napiętą sytuacje.
      Podobno można dawać w czasie kolek maluszkom więc pewnie i takim 11-miesięcznym.
      Z ziołami rzeczywiście warto uważać.
    • memphis90 Re: melisa na spanie 18.10.10, 12:06
      Kazda substancja uspokajająca działa hamująco na układ nerwowy i może upośledzać rozwój. Ja bym dziecka zadnymi uspokajaczami nie szprycowała, nieważne- ziołowe czy nie.
    • mamaola2 Re: melisa na spanie 18.10.10, 13:11
      ja bym nie podała, starszy syn co prawda przesypiał cale nocki od ok 8 miesiąca, ale córka niestety nie , a ma już 11 miesięcy, budzi się po nocach ale wtedy wystarczy przytulić podać wodę i już, nie powiem też marzy mi się żeby przespać choć z 6 h cięgiem ale dziecka wolę nie faszerować czymś na uspokojenie
      co prawda nie wiem jaka jest twoja sytuacja, ale ja nie pracuję więc wyspana być nie muszę a zarwane nocki odrabiam podczas drzemki dziennej córci, powodzenia
    • greene3 Re: melisa na spanie 24.10.10, 14:28
      Uspokajanie dziecka farmakologicznie to ostateczność. Potul je, ponoś, np. w chuście a jak za duże to poleż z nim, pogłaszcz, poczytaj. Jak nic nie pomaga to jest np. herbatka uspokajająca Hippa od 1 mies. życia a nie od 6 r. życia albo Viburcol, który też można podawać niemowlętom pod kontrolą lekarza.
      A już podawanie 2 razy dziennie bo dziecko marudzi to dla mnie absurd!! Skupcie się na dziecku i odkryjcie dlaczego jest marudne a nie faszerujcie lekami
    • miska_malcova Re: melisa na spanie 24.10.10, 17:51
      kamyczek12-12 napisała:

> Czy 11 miesięcznemu dziecku można podawać melissed
      > Jest to preparat z melisą zalecany od 6 lat.

no to czego nie rozumiesz?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka