m_laczynska 09.11.10, 20:15 Jak ze zeszmaconego oliwkowaniem całkiem niestarego ręcznika zrobić normalny ręcznik? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gemmi18 Re: ręcznik 09.11.10, 20:27 Mam na to sprawdzony sposób, mała ma biały ręcznik i po oliwce, której używam sporadycznie, wyglądał na brudny, mimo prania (bo samo pranie nic nie dało). A oto mój przepis: najpierw na plamy nalałam płyn do mycia naczyń (na suchy ręcznik), wtarłam go porządnie, tak jak przy ręcznym praniu. Wypłukałam. Następnie posypałam mąką ziemniaczaną, zostawiłam na 10 minut i szczotką (taką do czyszczenia paznokci, niektórzy myją tym wannę i inne rzeczy) wyszczotkowałam. Można też użyć alkoholu (metylowego) zamiast płynu do mycia naczyń, mocniej działa. Sposób mojej babci na tłuste plamy. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
m_laczynska Re: ręcznik 10.11.10, 00:53 Tia tylko że to nie jest jakaś pojedyncza plama. Całościowo ręcznik tym nasiąka i po miesiącu jest jak szmata. Na to coś babcia poleca? Odpowiedz Link Zgłoś
18_lipcowa1 wywalić, a na przyszłość nie oliwkować 09.11.10, 20:47 to juz przeżytek Odpowiedz Link Zgłoś
m_laczynska Re: wywalić, a na przyszłość nie oliwkować 10.11.10, 00:51 lubię oliwkować i młody zdaje się też lubi być oliwkowany - taki masaż. Odpowiedz Link Zgłoś
kaamilka Re: wywalić, a na przyszłość nie oliwkować 10.11.10, 09:00 to po oliwkowaniu go w ręcznik jeszcze wycierasz? Odpowiedz Link Zgłoś
babka71 Re: wywalić, a na przyszłość nie oliwkować 10.11.10, 10:20 dokładnie to samo chciałam zapytac po co jak naoliwisz ,to potem w recznik wycierasz? Odpowiedz Link Zgłoś
magata.d Re: wywalić, a na przyszłość nie oliwkować 10.11.10, 11:38 Pewnie oliwkuje na mokrą skóre i dlatego wyciera i to jest prawidłowe postepowanie, dobre dla skóry. Nie powinno sie używać oliwki na suchą skóre. Odpowiedz Link Zgłoś
babka71 Re: zapytaj masażysty czy 10.11.10, 12:01 oliwkuje na mokrej skórze ? co ty pleciesz.. kazdy masaż wykonuje sie na suchej skórze, a nie na mokrej, poniewaz nie ma sensu masować ciała kiedy jest mokre..wszystkie specyfiki do masazu, sa stosowane po kapieli czyli po wytarciu sie człowieka z wody, skóra jest wtedy wilgotna i oliwka działa na skórę Odpowiedz Link Zgłoś
magata.d Re: zapytaj masażysty czy 10.11.10, 12:12 po kapieli czyli po wytarciu sie człowieka z wody, skóra jest wtedy wilgotna i > oliwka działa na skórę po wytarciu to skóra jest sucha, a wilgotna jest przed wytarciem. I raczej nie zapytam masażysty co jest dobre dla skóry, tylko dermatologa. Głupoty to Ty pleciesz. Masażysta używa oliwki, żeby masaz był w ogole możliwy do wykonania, a nie żeby odżywić skóre. Odpowiedz Link Zgłoś
m_laczynska spieszę z wyjaśnieniem 10.11.10, 12:24 Uroki forum niemowlę - pytasz o ręcznik, robi się z tego dyskusja na temat opieki, pielęgnacji itp. Ale niech będzie - wyjmuję z wanienki, wrzucam na ręcznik, wycieram, masuję jak leży na ręczniku - pielucha jest niewygodna (uprzedzając kolejne pytania), bo się skręca, młody ją bierze do łap i buzi, wyciąga spod siebie itp. Ręcznik jest większy i się do tego lepiej nadaje. Tylko potem się robi z tego ble a nie ręcznik. No i właśnie może ktoś wie, co zrobić z tym ręcznikiem, żeby przestał być zbitą naoliwkowaną masą? Wybielacz czy cuś? Tylko czy jakiejś wysypy mi nie dostanie? Odpowiedz Link Zgłoś
18_lipcowa1 Re: wywalić, a na przyszłość nie oliwkować 10.11.10, 10:30 m_laczynska napisała: > lubię oliwkować i młody zdaje się też lubi być oliwkowany - taki masaż. dla skóry niedobrze Odpowiedz Link Zgłoś
mama.zuzanki Re: wywalić, a na przyszłość nie oliwkować 10.11.10, 11:32 a dlaczego dla skóry niedobrze?? pierwsze słyszę dlatego mnie to zaskoczyło Odpowiedz Link Zgłoś
magata.d Re: wywalić, a na przyszłość nie oliwkować 10.11.10, 11:40 nie masz racji lipcowa. Dobrze dla skóry jak sie oliwkuje na mokro, niedobrze - na suchą skórę. Odpowiedz Link Zgłoś