Dodaj do ulubionych

Raczkowanie

10.11.10, 12:38
Witam wszystkie mamy,
chciałam zapytać tak z ciekawości czy pamiętacie może ile czasu zajęło Waszym dzieciom przejście do normalnego raczkowania od momentu kiedy potrafiły już stanąć na czterech łapkach. Moja córka od ok tygodnia podnosi pupkę i staje na kolankach i wyprostowanych rączkach. wytrzymuje tak coraz dłużej. ale posuwa się do przodu jakby skaczącwink a chciałam wiedzieć kiedy zacznie przekładać nóżkami i rączkami.
Obserwuj wątek
    • 11buba Re: Raczkowanie 10.11.10, 12:46
      mojemu to zajęło dobre klika miesięcy - stał na czworaka i się bujał i nic... dopiero zaczął raczkowac ze 2-3 tygodnie temu, ma 10 miesięcy
    • boo-boo Re: Raczkowanie 10.11.10, 13:09
      Mój tak stawał jak miał zaraz skończone 5 miesięcy- nie cały miesiąc mu chyba zajęło przejście do raczkowania.
    • semi-dolce Re: Raczkowanie 10.11.10, 13:29
      Kilka dni.
      • kaisha18 Re: Raczkowanie 10.11.10, 13:58
        Mój synek ma 9, 5 mies. Wczoraj "przeraczkował" cały długaśny pokój. Umiał już wcześniej, ale jest leniuszkiem, więc jego raczkowanie wyglądało tak: dwa kroki na czworaka - siad, dwa kroki - siad itp wink Bardzo lubił pozycję na brzuchu i długo przymierzał się do raczkowania. Bujał się w przód i w tył,pełzał, ale chyba ze 3 mies trwało, jak zaczął raczkować. I jeszcze potrzebuje zachęty - np starsza siostra przesuwa przed nim jakiś przedmiot, a on za nim idzie wink Śmiesznie to wyglada, bo mamy drewnianą śliską podłogę - czasem zamiast przesuwac nóżki, ciągnie je i dupkę za sobą używając siły rąk wink
    • eniigmaa Re: Raczkowanie 10.11.10, 14:18
      starszy ze 2-3 tyodnie
      młodsza też ze 2-3, ale miesiące wink
      • siisiiii Re: Raczkowanie 10.11.10, 14:22
        widzę, że duże rozbieżności są;D tak bym chciała żeby moja już zaczęła. miło patrzeć jak uczy się ciągle sama czegoś nowegowink
    • dominiczka201 Re: Raczkowanie 10.11.10, 16:08
      Mojemu synkowi zajęło około 2 tygodni wcześniej się bujał ciągle stojąc w pozycji do raczkowania. Teraz ma lekko ponad 9 miesięcy i już szybko zasówa zwłaszcza jak zobaczy otwarte dzrwi od pokoju. Do tego jeszcze wstaje więc ani na chwile nie można spuścić go z oka a przebieranie go to, że tak powiem lekki koszmar wink
    • mamaali-1 Re: Raczkowanie 10.11.10, 17:08
      moja właśnie dziś po ok. dwóch miesiącach "bujania" przeraczkowała big_grin
    • 1.tulipanna Re: Raczkowanie 10.11.10, 20:02
      mojej córce poszło szybko, bardzo długo pełzała, a jak już uniosła się na rączkach to szybko zaczęła raczkować, szybko też zaczęła sie podciągać do pionu
    • antyg-ona79 Re: Raczkowanie 10.11.10, 20:42
      w 7 miesiącu zaczęła pełzać, chyba w połowie 8 przyjęła pozycję na czworakach i po około 2 tygodniach ładnie raczkowała.
    • atrapcia Re: Raczkowanie 10.11.10, 20:56
      Ciężko powiedzieć, bo trafił mi się przypadek, który najpierw pełzał, potem wstawał przy meblach i przy nich chodził a potem dopiero zaczęła raczkować i chodzić smile Bujała się czasem na czterech przed tym raczkowaniem, ale to chyba kilka dni trwało bo wolała już wstać na dwie tongue_out

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka