Dodaj do ulubionych

Butla a wit. D

15.12.10, 10:08
czy wasze maluszki dostaja wit. D?
mam synka, ktory ma obecnie 4 lata. Byl dzickiem butelkowym i od 7 tż. zalecono mu wit. D.
Córa ma 3 miesiace i lekarz nie zlecił witaminy bo nie trzeba. Troche się zastanawiam nad tym czy nie powinna jednak podwać, bo od jakiegoś czasu poci jej sie główka w czasie jedzenia. Jak przeliczyłam ilość wit.D z wipijanego przez nią mleka, to dostaje około 60-70% dziennego zapotrzebowania.
Czy Wam zlecono tą witamine.
nadmieniam,iż wiem, że równie tragiczne są konsekwencje przedawkowania, więc nie odpowiadajcie mi na moje pytanie, ta sugestią smile.
Powtarzam pytanie: czy Wasze butelkowe niemowlaki dostają wit. D w kropelkach?
Obserwuj wątek
    • zuzann-a Re: Butla a wit. D 15.12.10, 10:18
      Tak, podaję synkowi wit.D, zalecenie ze szpitala potwierdzone przez dwóch pediatrów.
    • lopezka26 Re: Butla a wit. D 15.12.10, 10:19
      Nam pediatra zalecił 1 kropelke tygodniowo, a też jesteśmy na butli.
      Ps: a co ma wspólnego pocenie się głowki? Nie słyszałam o tym, morzesz opisac szerzej?
      • ola_mi Re: Butla a wit. D 15.12.10, 10:22
        pocenie się główki może być objawem rozmiękania kości potylicy
        • memphis90 Re: Butla a wit. D 15.12.10, 13:51
          Bzdura. Co mają miękkie kości to pocenia? Pocenie było kiedyś wymieniane jako jeden z objawów krzywicy, niemniej jednak błędem jest rozpoznawanie jej na podstawie wyłącznie pocenia głowy. Głowa poci się najczęściej z powodu gorąca.
        • gag-nes Re: Butla a wit. D 15.12.10, 20:50
          Pocenie glowki moze byc jednym z objawow krzywicy. Ale jesli poci sie tylko podczas karmienia to wszystko ok. Jakby sie pocila podczas snu wtedy moglabys sie martwic.
      • zuzann-a Re: Butla a wit. D 15.12.10, 10:53
        Ja daję Vita D- po jednej kapsułce codziennie.
    • a-martusia1 Re: Butla a wit. D 15.12.10, 11:44
      My dajemy witaminę D małej codziennie.
    • matushka Re: Butla a wit. D 15.12.10, 12:03
      moja na mm, 5,5 miesiąca, dostaje codziennie 1 kapsułkę. Zalecenia pediatry. Tylko latem w słoneczny dzień gdy Mała była dużo na dworze nie dawałam.
    • bluemka78 Re: Butla a wit. D 15.12.10, 14:23
      Moje dostaja jedna kapsulke witaD, ale czasami zapominam dac wink Co do pocenia podczas jedzenia to jest to zrozumiale, dziecko je cos cieplejszego, je w miare szybko i sie poci. Moje po jedzeniu tez sa cieplejsze i czasami nawet lekko zaczerwienione. A glowka z tylu jak lezy na rece podczas karmienia (ja karmie majac dzieci na rekach) tez moze sie zawilgocic.
      Ostatnio ortopeda na kontroli mowil, zeby dawac do konca 6 miesiaca, bo to i na stawy potrzebne jest, a maja wszystko w porzadku.
    • mojmikuniu Re: Butla a wit. D 15.12.10, 14:50
      Mój synek od urodzenia na butli, obecnie ma 8 miesięcy. Podaję mu codziennie po jednej kropelce Devicap i tak będzie do ukończenia drugiego roku życia - zalecenie pediarty i neonatologa.
      • inesska-pinezka Re: Butla a wit. D 15.12.10, 15:01
        my też codziennie podajemy małej jedną kapsułkę vitaD mimo, że jest na mm- zalecenia pediatry. Podawalismy również latem, bo przecież nie wystawia się noworodka na działanie słonca wiec tak naprawde dziecko nie ma stycznosci ze słoncem. Kiedyś neonatolog powiedziała mi, zeby wyliczyć ile witaminy D jest podawane w mleku i ten brak dzienny/tygodniowy uzupełnić kropelkami, lecz kiedy byliśmy na kontrolnej wizycie u pediatry i ta dotknęła kości czaszki małej stwierdziła, ze są zbyt miękkie i zeby podawac tą kapsulkę codziennie.
    • deela Re: Butla a wit. D 15.12.10, 15:10
      nie
      a pocenie główki? może dziurka w smoczku za mała?
      • ola_mi Re: Butla a wit. D 15.12.10, 15:31
        oj zdziwiłabyś się jak byś zobaczyła jak wyglądają smoczki smile
        A pocić się zaczela jakies dwa tygodnie temu i nie ma to związku ani z większym cieplem w domu, ani z inna zmianą, bo takowe nie nastapiły.
        Pytam o to czy podajecie bo jakos mnie nurtuje ze moja pediatrzyca zlewa sprawe, podobnie jak asymetrie i WIELKIE problemy brzuszne.
        • bluemka78 Re: Butla a wit. D 15.12.10, 17:16
          > Pytam o to czy podajecie bo jakos mnie nurtuje ze moja pediatrzyca zlewa sprawe
          > , podobnie jak asymetrie i WIELKIE problemy brzuszne.

Zmien pediatre na takigo co nie olewa zadnych problemow. Ja w rejonie tez mam takich marnych lekarzy, szkoda slow. Jakbym nie chodzila gdzies indziej to meczylabym sie w wielu sprawach z dziecmi do dzisiaj. Jak tylko widzisz, ze podejscie jest nie takie jakie byc powinno to sie nie wahaj ani chwili. A tak znalazlam super lekarke i do rejonu chodze tylko na szczepienia i jak potrzebuje recepte, bo tu mam blisko, wozkiem 5min.
          • ola_mi Re: Butla a wit. D 15.12.10, 17:53
            niestety tutaj zmiana pediatry nie jest sprawa łatwą
            lekarze mają limity i nie przyjmują nowych dzieci, chyba że jest to noworodek lub jedno dziecko albo rodzic nale ży już do tej prychodni.
            prawda jest taka ze jak trzeba to idę prywatnie, tylko w sprawie skierowania do specjalisty musze isc do rodzinnego, no i tuta pies pogrzebany...np. w sprawie asymetrii córki z którą wacze dzieki zaprzyjaźnionej rehabiitantce, która pokazała mi jak nosić dziecko
            • bluemka78 Re: Butla a wit. D 15.12.10, 18:04
              Mi sie akurat tak ulozylo, ze prywatnie chodze do tej samej lekarki, do ktorej chodzimy na comiesieczne wizyty w przyszpitalnej przychodni patologii noworodka. Tak wiec od niej dostajemy wszelkie skierowania na badania i wszystko na miejscu zalatwiamy w szpitalu.
    • q_fla Re: Butla a wit. D 15.12.10, 15:59
      Miałam zlecone, ale nie podawałam, bo wyliczyłam, że dobowa podaż mieści się w normie.
      Pediatra w przychodni nie widział niczego złego w przedawkowaniu i kazał dawać. uncertain
    • boo-boo Re: Butla a wit. D 15.12.10, 17:03
      Mój piersiowy wit D na oczy nie widział.
    • kozica111 Re: Butla a wit. D 15.12.10, 20:32
      Daje co 2-3 dni.
    • carmelaxxx Re: Butla a wit. D 15.12.10, 20:36
      syn obecnie 9 lat dostawal wit d3 jak mi sie przypomnialo czyli ok raz w tyg przez jakies pol roku, zdrowy dobrze rowizniety. Corka 6 mies w ogole nie dostaje i tez sie prawidlowo rozwija , podawac nie bede bo: dostaje wit d3 w pozywieniu i wychodzi na spacery wiec generuje sama wit d3.
    • siisiiii Re: Butla a wit. D 15.12.10, 21:19
      ja podaję codziennie 1 kroplę devikap + cebion multi. ostatnio robiłam córce kontrolne badania m.in właśnie w kierunku poziomu wit d3 i wyniki są w normie (to tak dla tych co wszędzie widzą przedawkowanie wit d3)
    • maghda22 Re: Butla a wit. D 15.12.10, 22:06
      nie musisz podawać witaminy D, jeśli dziecko wypija co najmniej 250 ml mieszanki dziennie. jeśli mniej, lepiej podawaj.
      • malgosiek2 Re: Butla a wit. D 15.12.10, 23:36
        maghda22 napisała:

> nie musisz podawać witaminy D, jeśli dziecko wypija co najmniej 250 ml mieszank
        > i dziennie. jeśli mniej, lepiej podawaj.

Błądwink
        Można nie podawać D3 jeśli maluch wypija od 600-1000 ml mm/dobę,bop wtedy 400 j.m.D3 czyli tę podstawową ma zapewnioną.
        Jesli zaś wypija mniej niż 600 ml to można podawać co 2-3 dni po 1 kropli lub jeszcze lepiej podać 1 kaps.Vita D-bo ma te 400 j w tej kaps."odliczone".
        • ola_mi Re: Butla a wit. D 16.12.10, 19:47
          bylam u pediatry ze wzgledu na wypijanie 600-650 ml mleka na dobe mam wlaczyc wit.D ta w kapsułkach
        • bluex Re: Butla a wit. D 18.12.10, 16:25
          Dokładnie.

Jak będzie za mało witaminy D to grozi to krzywicą, a jak za dużo - zbyt szybkim zarośnięciem ciemiączka, więc to bardzo ważne ile się podaje tej witaminy.
    • dorota_ja Re: Butla a wit. D 17.12.10, 21:11
      czesć ola_mi smile

jak tam Wasz brzuszek ?

moja dziś 5 m-cy. na początku codziennie po kapsułce, ostatni miesiąc 1 kapsułka co drugi dzień. od 2 dni pediatra kazała 2 kapsułki w tygodniu.

• ola_mi Re: Butla a wit. D 18.12.10, 21:26

hej
        u nas z brzuchem ciagle cos. Cos boli i mala nie może jeść. Bywało że po 40 lub 60 ml był tki pisk, mała próbowała jeść ale każdy łyk to był ból. Z kolei bywały dni że jadła ładnie (6 razy na dobe po 110-130ml).
        jednakże okaząło się że w mieśiac przybrała tylko 470 gram (choć ogólnie waży 6300-ma 3 miesiące i 8 dni, dlatego pediatra zleciła nam morfologię, badanie moczu. czekam tez na wynik z kału na posiew.Jezeli wszytko będzie dorze, to już nie wiem gdzie szukac przyczyny. mała nie ulewa, zjada ile zjada, nic tutaj nie zmienie, bo przecież na siłe nie wleję w nią 150 ml mleka. Zobaczymu jak wypadnie kontrola wagi na kolejnej wizycie.
        Takwięc ciągle coś się dzieje sad
        • dorota_ja Re: Butla a wit. D 18.12.10, 21:53
          hej

nie pamiętam jaka była jej waga urodzeniowa, ale to chyba spory przyrost ! moze będę się powtarzać, ale chyba dużo w nią wlewasz wink
          moja 2900 urodzeniowa
          dziś 5 m-cy i tydzień prawie i 7 kg waży. wiem, że są dziewczynki 8-9 kg, ale moja jest drobniutka i niezabidzona wink absolutnie, a nie zjada 6 x 150. jak zje 150 ml dwa razy na dzień to jest full big_grin pozostałe porcje max 110

a robiłaś USG brzuszka ?

my wprowadziliśmy probiotyk Biogaja i jest super . pierwszy ktory jej służy wink co nie znaczy, że nie ma przebojow big_grin wprwoadzamy nowości i ciągle coś. marchewka np ją uczula i musimy bardzo uważać. a szkoda, bo dziecinka lubi baaardzo wink

• ola_mi Re: Butla a wit. D 18.12.10, 22:41
            spokojnie smile
            Mała je tyle ile chce, jak kończy na 80 to 80, jak na 110 to tle, a jak na 130 to i tak więcej nie zje bo to max. Ale nie pozwalam aby na tych 40 ml sie konczyło, wtedy jednak próbuje ja kamic.
            Generalnie ona jest na Nutramigenie i z wprowadzaniem nowosci bedzie chyba ciezko, o raz dodalam pol miarki bebiko do Nutra i byl sam śluz zamiast kupki.
            Jak dawalam probiotyki (Dicoflor) to nie bylo poprawy. Teraz przez jakis czas nie dawalam nic bo jestesmy w trakcie robienie tego posiewu, a wtety nienalezy podawac probiotykow. nie wiem cy nie bede musiala powtarzac badania dlatego teraz nc nie podaje. Ale mam Biogaie zeby wlaczyc jak juz bedzie na to czas.
            Dla mnie waga malej jest rewelacyjna. Tyle ze w pierwszym miesiacu byl przyrost 1kg, w drugim tez, a w trzecim niecale o,5kg i zaczely sie te piski pryz jedzeniu.
            czekam na wyniki badan. USG jeszcze nie robilam, to bedzie kolejne badaie jezeli te nic nie wykaza, a piski beda nadal. Odpukac od 5 dni jest nieco wiekszy spokoj. Zdarzaja sie akcje przy jednym karmieniu na 6 w ciagu doby.
    • joanka-r Re: Butla a wit. D 18.12.10, 21:25
      Ja podawałam zarówno synowi karmionemu piersią jak i karmionemu sztucznie. Oczywiscie mniejszą ilość. Jeśli chodzi o czas, to podawałam do 3 roku życia.

w646.wrzuta.pl/film/8tKCMMbu1ye/impreza_pod_palacem_prezydenckim

Objaw przedawkowania Radia Maryja.
    • elwira126 Re: Butla a wit. D 19.12.10, 11:37
      Jak masz watpliwości to zrób badania na poziom wit D i poziom wapnia,i wtedy będziesz wiedziała czy ją podawać.
    • easy_martolina84 Re: Butla a wit. D 19.12.10, 12:16
      Karmiłam butelką.
      Do 6 m-ca życia dostawała witD codziennie,póżniej do roku tylko w pochmurne dni.
      A pozniej przyszło lato,więc lekarz zalecił nie podawać już smile
    • 18_lipcowa1 to straszne 19.12.10, 12:44
      jak matki faszerują dzieci tą witaminą D
      moja piersiowa córka poprzednia zimę nie dostaławała nic
      histeryczki, no ale z drugiej strony patrząc na poopatulane dzieci od konca sierpnia
      to sie nie dziwie, one zadnego swiatła nie dostają, to moze dobrze ze mają to wit
      • joanka-r Re: to straszne 19.12.10, 20:21
        ''jak matki faszerują dzieci tą witaminą D''

Straszna to jest krzywica w dzisiejszych czasach. Kiedyś matki były zacofane, uważały, ze najlepsze krowie mleko z rannego udoju, rozrobione wodą a witamin to zbędny luksus. Ileż to młodych ludzi z naszego pokolenia zapłaciło za to krzywicą. Zdawałoby sie, ze dziś dzieci nie powinny mieć niedoborów, ale coraz częściej u niemowląt występuje wiotkość mięśni i opóźnienie rozwoju ruchowego. Tylko mało kto wówczas wiąże to z niedoborem vit. D3. Najpierw wysyła sie dzieci do neurologa, gdy nie pomaga rehabilitacja, dopiero robi się badania biochemiczne.
        Dziś podejście co niektórych jest zatrważające. W każdym lekarzu widzą wroga co to tylko antybiotyki chce podawać i witaminy zaleca, ''gupi'' jakiś czy co?Przecież wiadomo, ze najlepsze dla dziecka jest bieganie w body, sukieneczce i z gołą głowa w chwili gdzie mama juz we wrześniu w kozakach po kolana śmigatongue_out

Uważam,ze lepiej stosować profilaktykę i podawać 400 jednostek u niemowląt, niz potem w leczeniu krzywicy i innych zaburzeń, podawać 4.000.
    • 1_kasia_1 [...] 19.12.10, 15:04
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • mamatin Re: Butla a wit. D 21.12.10, 16:35
        Wg mnie nie powinno się podawa
        > ć jeśli ciemiączko dobrze się zrasta, bo za szybkie zrastanie może prowadzić do
        > wodogłowia i mózg się źle rozrasta.

???

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka