Dodaj do ulubionych

PIELUCHY JEDNORAZOWE

24.04.04, 13:00
Hej!
Jakie pieluchy jednorazowe polecacie dla noworodków i dlaczego?
Słyszałam, że do niektórych typów dołączone są woreczki, do których pakuje
się zużytą i po kłopocie.

Już za niedługo wykorzystam Wasze rady smile

Marta
Obserwuj wątek
    • aprze Re: PIELUCHY JEDNORAZOWE 24.04.04, 13:28
      Witam
      Ja mam dwoje dzieci i używałam Pampersy. Inne pieluchy powodowały, że dzieci miały poobcierane nóżki i czasem przesiusioły pieluszkę. Chusteczek do pupy też Pampersa bo od Jonsona miały uczulenie. Wiem, że jest bardzo dużo rodzajów pieluch ale ja przy trzecim dzidziusiu będę stosowała te.
      Pozdrawiam Cię i życzę abyś szybko urodziła zdrowego dzidziusia
      Aga
    • kasia.tycz Re: PIELUCHY JEDNORAZOWE 24.04.04, 13:39
      Czesc!
      Polecam Huggies. Ja u swoich dzieci od urodzenia stosowalam i nadal uzywam
      pieluszek i chusteczek wylacznie Huggies. Pieluszki Pampers sa nasaczane jakism
      balsamem, przez co uczulaja niektore dzieci. Moje od Huggies nigdy nie mialy
      najmniejszych nawet uczulen czy odpazen.
      Trzymaj sie dzielnie i powodzenia.
      • saba76 Re: PIELUCHY JEDNORAZOWE 24.04.04, 14:07
        ja tak jak kasia tylko Hagisa mam dobre zdjecie starszej córci -antyreklama
        pampersów orginalnych- to był koszmar
        Te z woreczkami to HEPPY i sa troche zawyżone rozmiarowo wiec dla noworodka
        niebardxo dla starszego niemoiwlęcia (ja od 3mc) stosuje na noc

htpp://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=11737437
    • martelia Re: PIELUCHY JEDNORAZOWE 24.04.04, 14:30
      i jeszcze dodatkowe pytania :

1) czy jak dzidzia się zsika, to trzeba od razu zmieniać np. papmersa? Skąd
      będę wiedziała, że nie ma zbyt mokro ( no poza płaczem - chyba? )?

2) po każdym przewijaniu, wycierać pupę chusteczkami, czy myć pod wodą i wtedy
      smarować ?

3) co powinnam kupić przed porodem z kosmetyków, maści, leków (np.
      przeciwgorączkowych - czy jeśli nie będzie możliwa wizyta, telefon do lekarza,
      to co chyba nie jedzie się od razu na pogotowie,czy do szpitala - chodzi mi o
      jakieś nie bardzo poważne dolegliwości - ? ),herbatki, preparaty dla dziecka

Marta + 34 tyg. dziewczynka (najprawdopodobniej smile)
      • kingaolsz Re: PIELUCHY JEDNORAZOWE 24.04.04, 14:54
        Witam!
        Co do pieluch to ja uzywalam Pampersow i bardzo bylam zadowolona. Ale
        radzilabym ( jesil masz mozliwosc) zalatwic kilka sztuk jednych i drugich (
        Pamp i Hugg) i wyprobowac, ktore beda Wam bardziej pasowac. Co do zmiany to
        placz to jedno, ale poczujesz czy pieluszka jest napuchnieta czy nie , poza tym
        u mojego synka to raczej czestotliwosc kupki miala znaczenie, choc to mial przy
        pupie tak czesto ze nie nadazalam zmieniac i pewnie wiekszosc czasu cos tam
        mial. A tak w ogole to sama bedziesz wiedziec jak zmieniac jak przyjdzie co do
        czego, poprostu intuicja.
        Wycieranie, to napewno przy kazdym przewijaniu trzeba umyc pupcie, mysmy na
        poczatku uzywali przegotowanej wody z odrobina rumianku i zwykle waciki, bo
        skorka jest delikatna i chemii chcialam unikac, ale po jakis 3 miesiacach
        przeszlam na chusteczki juz i bylo tez OK. Smarowalam Sudocremem albo
        Linomagiem zawsze, zeby byla jakas warstwa ochronna, bo to w koncu bardzo
        cieniutka skora.
        Co kupic?
        -Linomag ( chyba nawet lepszy od Sudocremu bo nie ma cynku, ktory wysusza)
        -Oliwke ( w zelu jest fajna, ale w sumie jakakolwiek)
        -Plyn do kapieli i mycia glowy w jednym ( uzywamy nadal Johnsona taki
        niebieski)
        -Pieluchy ( wiadomo)
        -Waciki ( oczka i buzke tez woda z rumiankiem dobrze przemywac, zwlaszcza
        potowki czy jakies podraznienia ladnie goi)
        -Przeciwgoraczkowe to sie wstrzymaj bo do 2 miesiaca chyba nie powinno sie
        podawac bez zgody lekarza ( od 3 miesiaca mozna "na wlasna" reke)
        -herbatki Hippa rumiankowa, koperkowa ( uwaga u nas koperkowa pogarszala kolki)
        -leki tak jak wyzej, najpierw lekarz, po 1 miesiacu mozna zaczac stosowac
        samemu specyfiki na kolke ( Infacol itp) ale bedziesz miala pozniej na to
        czas,poza tym nie kazde dziecko ma kolki
        Wydaje mi sie ( z wlasnego doswiadczenia) ze nie warto za duzo kupowac, na
        poczatek minimum a pozniej w miare potrzeby, bo ja np. nie wszystko pozniej
        uzywalam, a lepiej dokupic niz wyrzucic.

Co do szpital czy lekarz, to jak maluszek jest taki do 8 tyg chyba to wszedzie
        wchodzisz bez kolejki, wiec jesli rano czy w poludnie cos sie dzieje to do
        lekarza rodzinnego a jesli w godzinach poza osiagalnoscia lekarza to jechac na
        pogotowie ( ale jesli masz auto to wiezc dziecko najlepiej chyba, niz wzywac
        ich). Ale nie martw sie wiekszosc dzieci nie ma problemow az takich, a swoja
        droga na pewno zostaniesz poinformowana co robic jakby co.

Ale sie rozpisalam........ mam nadzieje ze cos sie przyda.
        Jakby co to pytaj...
        Pozdrawiam i zycze powodzenia
        Kinga i Robert ( ktory dzis konczy roczek wink)))))))))
        • saba76 Re: PIELUCHY JEDNORAZOWE 24.04.04, 16:05
          1)Na początku zmienialam co 2,5-3h i zawsze wtedyb kiedy była kupka- bredziesz
          wiedzieć kiedypielucha pełna jest" duża" i miekka

2)uzywam do wycierania husteczekbig_grinzisdziuś" wrazie potrzeby-duza kupa woda w
          miseczce

3)leki powinnaś mieć:
          spirytus czysty do przemywania pępka
          czopki np.:Eferalgan 50g(niepamietam dokładnie ile te najmniejsze maja)
          reszta zawsze przyjdzie powoli sama
          niema coo robić zapasu, bo dawki w wieku niemowlecym zmieniaja sie

Wrazie jakiś niepokoi dzwonie do swojej lekarki- dala domowynr,albo na
          pogotowie i prosze o rozmowe z pediatrą

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=11737437
          • kingaolsz Re: PIELUCHY JEDNORAZOWE 24.04.04, 21:55
            Zalezy gdzie sie rodzi. U mnie klamra byla taka zalozona i pepowina
            tak "zrobiona" ze nie trzeba bylo niczym smarowac, mozna bylo nawet moczyc w
            kapieli i i tak wyschla szybciutko i odpadla. Nikt tutaj nie smaruje, nawet jak
            pytalam o spitytus to byli zdziwieni.
            Co do lekow to jednak kilkudniowe czy kilkutygodniowe dziecko jest tak
            delikatne ze chyba tylko lekarz moze zdecydowac, nawet w sprawie drobiazgu,
            lepiej zapytac za duzo niz za malo. Dziecku nie mozna podawac przeciwbolowych
            tak sobie.

Pozdrawiam
            Kinga
    • martelia Re: PIELUCHY JEDNORAZOWE 24.04.04, 17:05
      DZIĘKI ! DZIĘKI ! DZIĘKI !
      Marta
      • driadea Re: PIELUCHY JEDNORAZOWE 24.04.04, 17:46
        na początku pampersy newborn (o ile dzidzia nie ma uczulenia), bo chłoną kupę!
        Są pod tym względem niezastąpione! Huggies są dobre, ale kupy nie chłoną! Z
        workami są bella Happy, ale są takie sobie. Ja kupiłam woreczki śniadaniowe i
        wrzucam pieluszki do nich smile
        Pupkę myj chusteczkami, smaruj kremikiem lub maścią. pamiętaj, że najlepiej
        umyć i zanim się posmaruje, poczekać, aż skóra wyschnie. Pieluszki zmieniaj co
        ok. 3 godziny, chyba, że jest kupka, to od razu. Nie musisz co każde siku
        przewijać, bo jednorazowe pieluszki chłoną świetnie mocz i zamieniają go w żel,
        dzieku czemu dzidzia ma sucho. Jakby co, pytaj, ale myślę, że nie ma co
        wyjaśniać wink
        Pozdrawiam i życzę powodzenia!

Agnieszka, mama Glorii
        • morsk2 Re: PIELUCHY JEDNORAZOWE 24.04.04, 22:46
          Ja też dla noworodka polecam pamersy newborn. Ta siateczka pochłaniająca kupkę
          jest b. fajna! Pampersy nr 2 już takiej nie mają. Też ich używałam, ale szybko
          przestawiłam się na Huggies, bo te z kolei mają z tyłu taki "ściągacz" i kupsko
          nie wylatuje aż na plecysmile A Happy też nie są złe. Używam je na noc bo rozm. 5-
          9 kg jest ciut większy niż Huggies 6-9kg. A z tymi woreczkami, to przesadzili z
          reklamą - w paczce, gdzie jest 96 szt. dają "aż" 10 woreczkówsad
          Co do tego kiedy zminiać pieluchę - będziesz wiedziała, bo maleństwa nie są
          dyskretne i jak idzie kupa, to usłyszysz to w drugim pokojuwink)) A jak jest za
          dużo siuśków, to pielucha jest wyraźnie ciężka.
          Do smarowania pupy polecam Sudocrem. I koniecznie Bepanthen, bo to nie tylko do
          pupy, ale przyda się też Tobie na pogryzione brodawki.
          Chusteczki wypróbowałam pampers sensitive, dzidziuś i nivea. I najbardziej
          polecam te ostatnie - mają warstwę takich "poduszeczek" i fantastycznie
          zbierają kupkę.
          Pozdrawiam,
          Monika, mama Wiki 2,5 mies.
    • renpul Re: PIELUCHY JEDNORAZOWE 25.04.04, 14:06
      Hej!
      Podpisuję się pod tym co pisze moja poprzedniczka. Dobre są Pampersy, Huggisy
      Happy też nie są złe (na woreczkach rzeczywiście zaoszczędzili - a tak je
      reklamują).
      Chusteczki wypróbowałam pampers i pampers sensitive (rumianek i aloes mogą
      uczulać), dzidziuś (bardzo fajne i niedrogie) a ostatnio bambino (też fajne).
      Nie kupuj Aro (z makro - jakieś słowackie - ostry zapach), mój mały po jednym
      wytarciu dostał pryszczy i teraz poszły do rąk do samochodu).
      Nivea miałam próbki są dość fajne.
      Polecam kosmetyki z serii nivea baby, hypoalergiczne i stosunkowo niedrogie.
      Uważaj na oliwkę johnsona - uczula wiele dzieci.
      Nie kupuj zbyt wiele. Coś łagodnego do mycia ciała i głowy od chwili narodzin
      (Ja miałam johnsona a teraz z firmy MacKar Skarb Matki (mają swoją strone w
      internecie i można zamówić - są dość dobre i nidrogie (dobry krem antyseptyczny
      do pupy) - mają jako jedyni olejek na ciemieniuchę jakbyś w przyszłości
      potrzebowała) i coś do pupy (nie polecam linomagu ale jakbyś się zdecydowała to
      nie krem - bo zawiera kwas borny szkodliwy - ale maść).
      Resztę zobaczysz później jest forum kosmetyki dziecięce na gazeta.pl więc sobie
      tam zaglądniesz i coś się dowiesz (ja tak robię - jest tam też doradca).
      Leków raczej nie będziesz potrzebowała poza jakimś spirytusem
      wysokoprocentowym. Jak coś się dzieje to do lekarza lub do szpitala tam ci
      doradzą co robić.Możesz też dzwonić do swojego lekarza jak ci da numer.
      Zobaczysz powoli się wszystkiego nauczysz samo przyjdzie. Powodzenia, trzymaj
      się. Pozdrawiam

• driadea do renpul 25.04.04, 15:22
        Ja w sprawie linomagu. Otóż krem, a i owszem, zawiera wspomniany przez Ciebie
        kwas, ale Ziołolek ma też linomag krem specjalnie dla dzieci! Jest w bialym
        pudełeczku z wizerunkiem misia (nie w tubce z czerwoną etykietą - zapewne o tym
        kremie pisałaś).
        Pozdrawiam, Aga, mama Glorii
        • renpul Re: do driadea 26.04.04, 11:09
          Masz rację nie o tym. Ja się nacięłam i potraktowałam swojego alergika tym
          linomagiem od ziołoleku, jak przeczytałam ulotkę to mnie trochę zszokowało. Na
          szczęście było to tylko raz i nic się nie stało.
          Pozdrawiam. Dzięki za informację o kremie.
    • aniesia.d Re: PIELUCHY JEDNORAZOWE 25.04.04, 18:43
      WITAM!
      Pampers, pempers i jeszcze raz pampers! Huggis i happy nie dość że przesiąkają
      to i gumki po bokach nie trzymają, kupka może się wylać.Inny problem to b.
      nieprzyjemny zapach napełnionych moczem pieluszek czego przy pampersach nie ma.
      Może pampersy są i ciut droższe ale sprawdzają się nieporównanie lepiej!
      A co do Linomagu to kup tylko maść a nie krem(krem zawiera kwas borowy), także
      tylko maść linomag i też zdecydowanie polecam. Mój synuś od narodzin nie ma
      problemów z pupcią.
      Zamiast oliwki polecam maść cholesterolową do nabycia w aptece bez recepty
      kosztuje ok. 20 zł-250g a z receptą o połowę taniej.Maść polecana jest dla
      alergików i dzieci z suchą skórą. Wyleczyłam nią też ciemieniuszkę.
      pozdrawiam Aga
    • tula_77 Re: PIELUCHY JEDNORAZOWE 26.04.04, 06:34
      Jedynie co moge polecić to Pampersy, są super smile
      Połasiłam sie na Hagisy Fredom (duza paczka) i moim skromnym zdaniem są do bani niestety. Strasznie przeciekają !!!!
      Jak załozyłam pampersa na noc to snek przesypiał z nim całą noc, a z Hagisami mósze zmieniać nie tylko pieluszkę ale i śpioszki sad((
      Uzywałam tez bella hapy i na dzien są o.k (ale nie na spacerki )
      Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka