Dodaj do ulubionych

Witamina d3

11.02.11, 18:02
Czy podajecie wit d3 dzieciom karmionym Nutramigenem? Córka ma 5 miesięcy- na spacery wychodzimy najwyżej dwa razy w tygodniu.
Obserwuj wątek
    • monikaa13 Re: Witamina d3 11.02.11, 18:35
      Tak, podawałam.
    • beauty_agadir Re: Witamina d3 11.02.11, 19:45
      Tak, podaje się ją wszystkim niemowlakom
      • deela Re: Witamina d3 11.02.11, 20:39
        > Tak, podaje się ją wszystkim niemowlakom
        g... prawda
      • malgosiek2 Re: Witamina d3 11.02.11, 21:17
        beauty_agadir napisała:

> Tak, podaje się ją wszystkim niemowlakom

Nie,nie wszystkim.
        Maluchy potrzebują między 400-800 jmD3/dobę i jeśli zjada od 800-1000 ml mm to te podstawowe 400 j.ma już podane w mleku.
        Jesli zjada <800 ml.to można podawać co 2 dzień 1x1 kaps.(1 kaps.ma 400 jm,a 1 kr.ma 500 j D3) lub 1 kr.
    • memphis90 Re: Witamina d3 11.02.11, 21:13
      Nutramigen ma w składzie D3.
    • matkakarmicielka Re: Witamina d3 11.02.11, 21:25
      Moja na nutramigenie i piersi ale d3 nie dostaje ze wzgledu na zbyt wczesnie zarastające ciemiączko.
    • czekolada85 Re: Witamina d3 11.02.11, 22:28
      Myślę że o tym powinien zdecydować pediatra wszystko zależy od konkretnego przypadku.
      Ja kamię mm i pytałam dwóch pediatrów kazali podawać po kropelce d3 gdyż uważają że inaczej wchłania się w mleku a inaczej podany bezpośrednio w kapsułce wiec podaje.
      • inesska-pinezka Re: Witamina d3 11.02.11, 22:51
        tak, cały czas podajemy
    • posh_emka Re: Witamina d3 12.02.11, 13:22
      Mój KP i nigdy nie podawałam i nie podałabym bez badań.
      • black_succubus Re: Witamina d3 12.02.11, 13:49
        a robilas dziecku badania? jesli nie to skad wiesz, ze nie powinnas podawac?
        • posh_emka Re: Witamina d3 12.02.11, 23:51
          Bo karmiąc piersią mam odpowiednio zbilansowaną dietę, dzieciaka w ciemnej piwnicy nie chowam no i duże ciemiączko z którym się urodził w miarę szybko zarasta- 10 miesięcy i prawie zarośnięte. Nawet lekki niedobór jest mniej groźny niż nadmiar. Nie ma podstaw do tego,żeby sądzić,że ma niedobór to nie będę go kłuć dla eksperymentu- pokaż mi matki które robią dzieciom badania- te matki, które chętnie podają tą witaminę bez badań i podstaw do jej podawania- tak "na zaś". Wit D wytwarzana nie jest tylko wtedy gdy słońce świeci- masz piękny słoneczny dzień- ogólnie wytwarzana jest dzięki światłu słonecznemu, a takowe masz każdego dnia- bez względu na pogodę.

Teraz pytanie- ci pediatrzy co profilaktycznie każą dzieciom podawać czasami i kilka kropli tej witaminy skąd oni wiedzą,że trzeba ją podawać i akurat tyle ? -99% z nich nie wysyła dzieci na badania. Tylko w PL takie psychozy min. witaminowe panują.
          • prosiaczek.futrzaczek Re: Witamina d3 13.02.11, 02:16
            Nie, nie tylko w PL... W "słonecznej" Hiszpanii, na północ od Madrytu są zalecane te same dawki wit. D co w Polsce...
            • posh_emka Re: Witamina d3 13.02.11, 11:10
              Cudownie- lobby farmaceutyczne działa i tam.
              • prosiaczek.futrzaczek Re: Witamina d3 13.02.11, 11:47
                No ale dlaczego nie zawalczyli o południe? A może faktycznie jest mało słońca...? Zwłaszcza, że wszystkie dzieci podziwiają na spacerach świat przez uroczą folię... uncertain
                • mbkbab Re: Witamina d3 13.02.11, 12:34
                  Mi pediatra powiedziała ze tak do 2 lat dziecka podawać jedną kropelke dziennie.Mimo ,że jest w mleku.Nawet w Anglii od 6.01 jest rozporządzenie ,że trzeba dawać (wcześniej było to prawie ,że zakazane) Tylko tam trzeba dawać ok.3 kropelek ze wzgl.na pogode , małe nasłonecznienie itd. Myślę ,że lepiej dawać niż nie.Chyba ,że lekarz z jakiś względów zabroni to spoko smile
                  • posh_emka Re: Witamina d3 13.02.11, 12:54
                    Jak by było małe nasłonecznienie to by była noc polarna. Słońce to nie tylko upalny słoneczny dzień jak się powszechnie sądzi, normalne światło dzienne to chyba też od słońca jest............
                    • prosiaczek.futrzaczek Re: Witamina d3 13.02.11, 14:31
                      Nie nazwałabym nocy polarnej małym nasłonecznieniem wink... Masz rację, słońce dociera do nas pomimo chmur, tylko kwestia tego, czy w wystarczającej ilości. I pewnie inaczej to dostępne słońce wychwyci ktoś o zielono-białej karnacji takiej jak moja, a inaczej mały Murzynek z zapewnionym przez naturę blokerem, inaczej dziecko żyjące w ogrodzie, inaczej mieszkające w pokoju z widokiem na szarawe patio itd... Wiele niewiadomych...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka