Dodaj do ulubionych

problemy z zasypianiem

04.03.11, 12:04
Mam problemy z usypianiem mojego 4 tygodniowego synka. Mam wrażenie że on nie umie usypiać albo jest zawsze zbyt zmęczony żeby zasnąć. Praktycznie każde usypianie wygląda tak że trzymam go na przytulonego na rękach a on płacze coraz mocniej, spazmatycznie az w końcu milknie i usypia. Wtedy odkładam go do łóżeczka.
Czasem usypia też przy piersi.
Taki schemat powtarza się zarówno w czasie usypiania na drzemki w ciagu dnia jak i wieczorami oraz czasem w nocy po karmieniu.
Czy może jakie bardziej doświadczone mamy mogą mi podpowiedzieć co robię nie tak i jak rozwiązać ten problem?
Obserwuj wątek
    • lapwing123 Re: problemy z zasypianiem 04.03.11, 13:49
      Jest malutki więc ma prawo nie umieć samemu zasypiać.
      A jak zaczynasz usypianie? Moja tez mało spała, najczęściej zasypiała przy piersi, bujana na rękach. Nie odkładałam do łózeczka, bo się budziła. Kładłam się z nią na łóżku i dawałam pierś, jak zasnęłam to dobrze, jak nie i nie chciała już piersi to wstawałam i lulałam na rękach. Czasem w chuście zasypiała.

Co do nocy- ja zawsze doradzam, aby nie odkładać dziecka tylko spać z dzieckiem i po problemie. Zaśnie to bierzesz pierś i spicie do następnego karmienia. Dziecko Cię czuje i jest ok.
      • mwiha1 Re: problemy z zasypianiem 04.03.11, 14:00
        Mialam tak samo,nie uczylam zasypiania. jak plakala...to zapewne brzuszek bolal, kladlam ja na brzuszku i juz bylo lepiej,,,a najlepiej bylo jak usypiala a potem kladlam ja sobie na piersiach w pozycji brzuszkowej...do tej pory lubi spac na brzuchu...spi z nami, a ma 5 mcy, przytulamy sie do siebie i tak jest dobrze.niektorzy widza w tym problem, ja wrecz przeciwnie....uwielbiam ja miec w nocy przy sobie....
    • lumierin Re: problemy z zasypianiem 04.03.11, 15:10
      No własnie to że usypia na rekach to mały problem, gorzej że tak strasznie przy tym płacze.
      Zazwyczaj wygląda to mniej więcej tak: mały leży i rozgląda sie spokojnie, po jakimś czasie widze ze zaczyna ziewać i popłakiwać, widac że już jest zmeczony, wtedy próbuję go uśpić - biorę na ręce, przytulam, ponoszę troszkę ale zawsze wczesniej czy później zaczyna się głośny płacz i dopiero jak popłacze to wycisza sie i zasypia.... staram się szybko zareagować jak widzę że jest zmęczony i nie rozpraszać go tylko wyciszyć ale to nic nie daje.
    • dd-j Re: problemy z zasypianiem 04.03.11, 18:50
      A może Twój synek woli zasypiać w łóżeczku zamiast na rękach? Moja mała też się wiła na rękach i zasnąć nie mogła jakby jej było niewygodnie a w łóżeczku bardzo szybko. Dla mnie to był niejako szok bo jej starszy brat zasypiał tylko na rękach, łóżeczko 'parzyło' wink W dodatku jak zasypia musi być cicho, np bez żadnego śpiewania. Spróbuj odłożyć zawiniętego w kocyku jak tylko zobaczysz pierwsze znaki zmęczenia.

A jeszcze jedno - kiedy karmisz? Bo takiego malucha zaraz po karmieniu może refluks dokuczać lepiej karmić po przebudzeniu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka