Dodaj do ulubionych

mierzenie temperatury w...

15.04.11, 20:14
pupie termometrem elektronicznym. Ile sie odejmuje od wyniku?. Ktora mama takiego uzywa?.
Obserwuj wątek
    • marina_7 Re: mierzenie temperatury w... 15.04.11, 20:44
      Nie używam, ale wiem że odejmuje sie pół stopnia ("5 kresek")
      • bbacha Re: mierzenie temperatury w... 15.04.11, 20:57
        Odchodzi się od mierzenia temperatury w pupie, bo można dziecku uszkodzić odbyt. Może spróbuj w pachwinie, tyle samo kłopotu, a bezpieczniej. I nic nie trzeba odejmować. Pozdrawiam.
        • mali_nowo Re: mierzenie temperatury w... 15.04.11, 21:37
          Średni pomysł z tym odbytem.
          Pediatra zdecydowanie nam odradzał.
          • inesska-pinezka Re: mierzenie temperatury w... 15.04.11, 21:47
            ja mierzę w pupie rtęciowym, te elektroniczne można sobie w tyłek wsadzić. Leciutko wkładam końcówkę termometra nasmarowaną oliwką i pomiar można już odczytać w kilkanaście sekund. w odbycie 37,1 to normalna temp- najdokładniejszy pomiar z medycznego punktu widzenia.
            • matka_karmiaca :)) 18.04.11, 10:04
              inesska-pinezka napisała:

> te elektroniczne można sobie w tyłek wsadzić

No chyba właśnie o tym rozmawiamy, nie? smile)
        • gazeta_mi_placi Re: mierzenie temperatury w... 15.04.11, 23:12
          Dodatkowo mierzenie w tych okolicach powoduje zwiększenie ryzyka o 5 % w przypadku chłopców że zostaną gejami.
          • inesska-pinezka Re: mierzenie temperatury w... 16.04.11, 09:21
            gazeta_mi_placi napisała:

> Dodatkowo mierzenie w tych okolicach powoduje zwiększenie ryzyka o 5 % w przypa
            > dku chłopców że zostaną gejami.

haha, gdzie to wyczytalas?
    • mamuniaolunia Re: mierzenie temperatury w... 15.04.11, 22:20
      My mierzymy tylko w pupie. Najszybszy i najpewniejszy pomiar. Od zmierzonej temperatury odejmujemy 0,5 stopnia. Aha, termometr najpierw smaruję kremem, żeby gładko wszedł.
      • perd-ido Re: mierzenie temperatury w... 16.04.11, 08:32
        Dzieki! mam tez elektroniczny termometr babyOno do mierzenie w uchu, czole i pod pacha ale akurat wczoraj baterie w nim siadly... Pediatra powiedziala, ze najdokladniejszy pomiar jest wlasnie z odbytu, wiec mierze..
    • honkaw1985 Re: mierzenie temperatury w... 17.04.11, 23:26
      W szpitalu na Niekłańskiej w Warszawie pielęgniarki mierzą termometrami rtęciowymi w odbycie... Skrytykowały mnie za termometr przystawiany do czoła.... Ech.... Trzeba było około 4 razy dziennie mierzyć... nie doczekanie ich.... żebym dziecko budziła i mierzyła mu temperaturę, bo właśnie mają obchód i muszą wpisać.... smile Mierzyłam przystawiając do czoła, wtedy trzeba dodać 0,2 smile
      • perd-ido Re: mierzenie temperatury w... 18.04.11, 10:20
        Akurat rzadko mierze temperature u malego termometrem. Mierze dotykajac reka jego czola. dopiero wowczas gdy jest cieple/gorace a maly wczesniej nie plakal, nie byl przegrzany itd. wyjmuje termometr. Oczywiscie, ze termometr stosowany do ucha, czola nie jest taki inwazyjny jak ten do odbytu, dlatego wcale Ci sie nie dziwie.
    • memphis90 Re: mierzenie temperatury w... 19.04.11, 20:04
      Ja mierzę w pupie, ale nie wkładam głęboko. Tylko samą srebrną końcówkę, dodatkowo zaciskam pośladki i w kilkanaście sekund mam wynik.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka