Dodaj do ulubionych

spi tylko na rekach :(

21.04.11, 15:38
witam, mam problem ze swoim 7 tygodniowym synkiem, maly spi tylko i wylacznie na rekach, za kazdym razem jak go odkladam to po kilku minutach sie budzi, a jak nie spi i poloze go na chwile to automatycznie jest placz jakby go ze skory obdzierali, probuje jakos go uspokoic zeby go od razu bie brac ale po chwili jest taki placz az maly sie zanosi, podalam smoczek wierzac ze rozwiaze moj problem ale nic z tego, kupilam chuste ale maly jej nie lubi, w domu 2,5 latek i nie moge wiecznie zajmowac sie mlodszym a zwykle wyglada to tak:karmienie, przebieranie, ponosze go zeby mu sie odbilo, zasnie, odloze, za minute placz, uspokoje (ponuce/poglaszcze/dam smoczek/polulam/w ostatecznosci wezme na rece), odloze, za chwile placz, wstanie i nie spi jakas godzine, po czym karmienie itd, nie wiem gdzie popelnilam blad ale prawda jest taka ze maly strasznie lubi rece, wieczorem i w nocy nie ma problemu, synek zje i lezy sobie sam lub ze smoczkiem az zasnie ale dni wykanczaja mnie, czasami mam wrazenie ze jak go klade to wszystko go boli bo tak placze..czy ktos mial podobny problem i jakos z tego wybrnal w ludzki sposob? pisze ludzki bo te wszystkie metody 3-5-7 itd sa nie dla mnie...
Obserwuj wątek
    • bolga7 Re: spi tylko na rekach :( 21.04.11, 17:06
      Obawiam się że nie pomogę choć miałam tak samo, mój synek jak był mały (śmiesznie to brzmi bo nadal jest, ma 8 miesięcy) spał tylko na rękach albo w wózku, ale zasypianie w wózku też najczęściej musiało mieć miejsce na dworze bo w domu nie chciał zasypiać, więc jak zasnął na dworze to spał w wózku do oporu.Przy gorszej pogodzie musiałam go trzymać albo leżeć nim (przy jednym dziecku to było nawet dobre bo przy tym odpoczywałam) bo inaczej zaraz po odłożeniu się budził, po jakimś czasie przesypał np pół godziny po odłożeniu ale potem się budził i musiałam go dolulać bo był niedospany. Metody na to niestety nie znalazłam ale na pocieszenie dodam ze w miarę szybko z tego wyrósł.
    • mruwa9 Re: spi tylko na rekach :( 21.04.11, 17:19
      metody 3-5-7 ani dla ciebie, ani tym bardziej dla dziecka..
      Karmisz piersia? To karm na lezaco i gdy dziecko zasnie, odejdz, zostawiajac dziecko tam, gdzie zasnelo, bez przekladania. Albo odkladaj do wozka i troche pohustaj do zasniecia, albo, najlepiej, zainwestuj w chuste i nos dziecko w chuscie, mlode spi, a Ty masz wolne rece oraz spokoj, zamiast nerwowki, zeby wreszcie splawic i odlozyc mlodego.
      Nie wiesz, ze odlozone, porzucone niemowle to przekaska dla drapieznika?
      Twoje dziecko , nie wie, ze w lozeczku nie pozre go zaden tygrys, wiec walczy o przetrwanie. Czysty atawizm smile
      • mama_nikodemka Re: spi tylko na rekach :( 21.04.11, 21:19
        mruwa9 napisała:

> Karmisz piersia? To karm na lezaco i gdy dziecko zasnie, odejdz, zostawiajac dz
        > iecko tam, gdzie zasnelo, bez przekladania.
        probowalam..jak tylko wstane to maly za chwile sie budzi bo zaczyna sie przeciagac i zaczyna plakac

Albo odkladaj do wozka i troche poh
        > ustaj do zasniecia,
        dziala ale jak przestane lulac to za chwile sie budzi

albo, najlepiej, zainwestuj w chuste i nos dziecko w chusc
        > ie, mlode spi, a Ty masz wolne rece
        mam chuste ale maly nie do konca ja lubi, wytrzymuje max pol godz i placze bo chce sie poruszyc a nie moze

dzis przez pol dnia bralam go na rece i odkladalam jak sie uspokoil, za chwile placz wiec na rece i z powrotem do wozka, efekt taki ze ja wykonczona a maly od 15 nie spal sad
        • mruwa9 Re: spi tylko na rekach :( 22.04.11, 07:48
          IMHO za szybko wstajesz, zanim dziecko zasnie na dobre. To skutek pospiechu i nerwowosci, checi, zeby sie wreszcie od mlodego uwolnic, zrozumiale. Wez sobie ksiazke albo gazete, albo nawet starszaka do rozmowy i karm niemowlaka na lezaco tak dlugo, az sam wypusci piersi i zapadnie w gleboki sen. Chetnie do karmienia przykryjcie sie wspolnym kocykiem, ktory zostawisz dziecku, gdy juz wstaniesz, bedzie nadal czul Twoje cieplo i zapach.
          IMHO problem lezy w stanioe Twoich nerwow (jestes nerwowa i niecierpliwa, bo chcesz nakarmic dziecko, odlozyc i miec fajrant, a im bardziej ty tego chcesz, tym bardziej dziecko jest na nie. Musisz przerwac to bledne kolo, przede wszystkim zmieniajac swoje wlasne nastawienie, czyli- zaakceptowac to, ze dziecko zachowuje sie adekwatnie do wieku, ze to normalne i minie samo.To pomoze przywrocic Ci spokoj, ktory nastepnie udzieli sie dziecku, a zycie stanie sie latwiejsze).
          • lapwing123 Re: spi tylko na rekach :( 22.04.11, 22:08
            święte słowa mruwy9

moja tez taka była, im bardziej chciałam sie uwolnić tym bardziej ona na nie.

co do chusty- a włożysz w chustę i co robisz? serio pytam. u mnie działało jak się ruszałam, kołysałam itp. jak stawałam to klops.
            • bogna_78 Re: spi tylko na rekach :( 22.04.11, 23:29
              szwagierka pokazała mi skuteczny sposób na usyianie dziecka, gdy samo nie chce zasnąć i odkładanie malca do łóżeczka (ale to wiąże się z noszeniem dziecka na rękach i lulaniem): a więc usypiasz malca na rękach lulając, nucąc... itd. Gdy maluszek zaśnie na dobre na rekach, to odkładasz go do łóżeczka nadal kołysząc. gdy juz odłożysz, to nadal go delikatnie kołyszesz (bo w tym momencie zazwyczaj jest wybudzenie), wprowadzając ponownie w błogi sen. i włala!
              • mama_nikodemka Re: spi tylko na rekach :( 23.04.11, 19:58
                ja jestem spokojna, zawsze czekam az maly zasnie na dobre, wiem ze jak go odloze za wczesnie to sie obudzi ale jak go dluzej ponosze i wydaje mi sie ze spi na dobre to tez za chwile sie budzi sad starszy synek ma faze bajek, nie chcialabym zeby tyle ogladal ale przez to moge poswiecic czas mlodszemu i naprawde cierpliwie czekam i moglabym go nawet godzine nosic aby potem ta godzine odespal..karmienie na lezaco odpada bo maly nie lubi tak jesc, dzieki Bogu w nocy tak sie dostawia ale tylko do 6, o 6 musze wstac zeby go nakarmic, w dzien na lezaco nie zje za chiny ludowe, wiec karmie go i nosze, czekam az zasnie, delikatnie odkladam nadal lulajac i jest ok, spi, za 5min wstaje...od dwoch dni mamu chustawke i troche ratuje to sytuacje bo maly posiedzi, nawet zasnie ale za chwile sie budzi a wydaje sie ze powinien spac bo sam zasnal i nic sie nie zmienilo w jego polozeniu, nie rozumiem tego bo on naprawde malo spi.. a jak jest w chuscie to oczywiscie chodze, nie mam czasu siedziec..
                • mruwa9 Re: spi tylko na rekach :( 23.04.11, 20:51
                  sprobuj sie jednak przekonac do karmienia na lezaco, to naprawde ulatwi ci zycie.Mysle, ze to nie kwestia preferencji dziecka, tylko Twojej wiary, a raczej niewiary w skutecznosc takiego dzialania.
                  • bogna_78 Re: spi tylko na rekach :( 24.04.11, 17:42
                    u mnie niesety karmienie na leżąco + usypianie nie szło w parze. mówię o pierwszym usypianiu na noc. usypiałam przy piersi prawie przez 4 miesiące. takie usypianie trwało nawet do 3 godzin. i nie to, że gdzieś mi się spieszyło (mam tylko jedno dziecko), ale to zamieniło się w jakś horror nawet dla małego. była jedna cycka, potem wyk. dawałam drugą, po jakims czasie znowu wyk. odbijanie, noszenie, lulanie, wyk. tzecia cycka. wyk. w kocu chyba wył i z bólu brzucha od przejedzenia, i ze zmęczenia, i cholera wie z czego jeszce. oczywiście jak udało się usnąć, to budził się, gdy wstawałam. to stało się wykanczające dla nas oboje. zdecydowałam, że koniec takiego usypiania. przeniosłam małego do łóżeczka (bo spał z nami do tej pory). teraz usypiam tez przy piersi, ale nie na leżąco (siedząc), potem lulam go, aż zupełnie odleci i odkładam (tak jak pisałam). czasami się wybudza po jakmś czasie, ale szybko mozna go znowu ululać. i jest dobrze.
                  • mama_nikodemka Re: spi tylko na rekach :( 27.04.11, 14:12
                    mruwa9 napisała:

> sprobuj sie jednak przekonac do karmienia na lezaco, to naprawde ulatwi ci zyci
                    > e.Mysle, ze to nie kwestia preferencji dziecka, tylko Twojej wiary, a raczej ni
                    > ewiary w skutecznosc takiego dzialania.

moje dziecko NIE lubi jesc na lezaco i juz! placze, kopie, wygina sie i nie chce zlapac piersi a jak zlapie to zaraz puszcza, jak wstane i wezme go do karmienia na siedzaco to pieknie je, to pierwsza sprawa a druga jest taka ze moje dziecko nie zasypia przy piersi, zje i jest aktywny, wtedy go nosze do odbicia, przebieram, chwilke pobawi sie, porozglada i zasypia przewaznie na moich rekach, od niedawna w chustawce badz w lezaczku ale budzi sie po kilku minutach, oczywiscie na rekach to byl spal tyle ile bym go trzymala, wczoraj na dworze przez godzine obudzil sie 3 razy wiec nie wiem o co chodzi..a wracajac do piersi to juz widze ze mlody inaczej traktuje piers, tzn jak narazie sluzy mu tylko do jedzenia, jak czasami w nocy chce zeby sie przytulil to mowy nie ma,wieczorem tez zje i lezy sobie az zasnie, starszy traktowal piers od poczatku jak smoczek, na wszelkie smutki musiala byc piers a mlodszy nie uspokoi sie przy piersi, jak chce go czasami dostawic dla uspokojenia to jest jeszcze wiekszy placz, on zje i piers dla niego nie istnieje przez 1,5-2h,

mruwa jesli dobrze pamietam to jestes "ekspertka" w kp wink moj synek urodzil sie z waga 3160, w dniu wypisu wazyl 3080, jak mial 3tyg 4200, a teraz ma 8tyg i wazy prawie 6kg, czy nie za szybko przybiera na wadze??
                    • mruwa9 Re: spi tylko na rekach :( 27.04.11, 16:45
                      Nie da sie przekarmic dziecka karmionego naturalnie smile Tylko pogratulowac przyrostow!
                      Nie pamietam, moze mi umknelo, ale bylo chyba o chuscie? W waszym ukladzie wydaje mi sie , ze to mogloby byc najlepsze rozwiazanie, usypiac w chuscie i niech tak sobie spi, chusta odciazy Twoje rece i kregoslup, a dziec zadowolony.
    • aleksandra1357 Re: spi tylko na rekach :( 21.04.11, 18:35
      Mój miał dokładnie tak samo, a też miałam jeszcze 2,5-latka, więc Cię rozumiem. U mojego przeszło to ok. 4-5 miesięca życia, jeśli to Cię pocieszy...
      Spróbuj tego chustowania, może jednak polubi. Spróbuj innego wiązania (może krzyż? Można wyjmować i wkładać dowolną ilość razy bez rozwiązywania).
      • eps Re: spi tylko na rekach :( 21.04.11, 21:29
        moze chusta cos nie bardzo wiązana albo pozycja.
        Ja swoje jak miało taka fazę to karmiłam piersią i zostawiałam jak zasnęło, pierś zastepując smoczkiem i do tego ciasno obkładałam poduszkami z tyłu i z przodu, nie po to żeby nie spadło ale po to zeby miało wrazenie że jest trzymane na ręku smile i to działało w 99% wypadków.
        a jak nie działało to niestety ale nosiłam na rekach.
    • semi-dolce Re: spi tylko na rekach :( 22.04.11, 08:02
      Próbowałaś go ciasno owijać do snu?
      • mama_nikodemka Re: spi tylko na rekach :( 22.04.11, 13:00
        owijania probowalam, czesto go tak klade
        chusta wiazana dobrze bo bylismy na warsztatach i maly od poczatku plakal, chuste kupilam na zasadzie ze jak przez 2 tyg maly nie polubi to bede mogla zwrocic ale zalezy mi na tym by polubil wiec go codziennie na chwilke wkladam
        wczesniej jak polozylam go na brzuszku to ladnie spal ale teraz nie ma o tym mowy
        widze ze potrzeba czasu takze cierpliwie bedziemy czekac, jak kolki mina to i sytuacja moze sie poprawi bo widze ze meczy go ten brzuszek wiec moze dlatego tak sie wybudza ale nie zaprzeczam ze raczki lubi, oj lubi..
        • cytrynowa.lemoniada Re: spi tylko na rekach :( 26.04.11, 00:49
          Miałam dokładnie tak samo z córką, karmienie na leżąco nic nie dawało, budziła się po chwili, w dzień spała tylko przy cycu albo na kolanach, przeszło jej po ok. 3 m-cach jak zaczęłam karmić butlą - wtedy zaczęła mieć regularny dzień z normalnymi drzemkami trwającymi do 2 godzin.
          • bajsarka Re: spi tylko na rekach :( 27.04.11, 16:28
            a jak zrobić kiedy dziecko zasypia przy piersi? Mała ssie raz 15, a raz 30 minut. Potem zasypia po karmieniu na rękach. Czasem odkładam ją i obywa się bez płaczu, ale czasem budzi się i wyje strasznie. Żadne lulanie, śpiewanie nie pomagają. Muszę znowu ją przystawić do piersi - i ona znowu ssie. Nie wiem co robię źle. Wiem, że nie powinno pozwalać się zasypiać przy piersi, ale ona praktycznie budzi się tylko na jedzienie. Ma 11 dni.
            • justkawb Re: spi tylko na rekach :( 27.04.11, 16:41
              Takie malenkie dziecko potrzebuje bliskosci z mama i piers wlasnie to daje. Oczywiscie, moze to byc uciazliwe, ale narazie sprobuj moze zaakceptowac potrzebe swojego dziecka i nie walczyc z nia. Z czasem bedzie latwiej. A poza wszystkim, to kto Ci powiedzial, ze nie powinno pozwalac sie zasypiac dziecku przy piersi? Przeciez to jest najbardziej naturalny usypiacz wink
              • bajsarka Re: spi tylko na rekach :( 27.04.11, 16:51
                Zastanawiam się jak będzie miała parę miesięcy czy uśnie sama? Albo czy nie przekarmię dziecka, karmiąc na każde żadanie - dzisiaj po spacerze jadła z dwóch piersi w sumie 1,5 godziny! I ładnie ssała i przełykała. Nie wiem czy to normalne smile
                • justkawb Re: spi tylko na rekach :( 27.04.11, 17:17
                  Postaraj sie nie martwic tym, co bedzie za kilka miesiecy. Dzieci dorastaja do roznych umiejetnosci w swoim tempie. A karmiac piersia nie przekarmisz dziecka. Piers to nie tylko jedzenie, to tez picie, bliskosc, ukojenie. Czasem niemowleta jedza szybciej, czasem wolniej. Pomysl, ze Ty tez nie zawsze posilki spozywaz w tym samym tempie.

Pierwsze tygodnie czesto sa trudne. Ale to tez jest czas na poznawanie swojego dziecka. To Ty jestes (nawet jesli jeszcze tego nie czujesz) ekspertka od swojego malenstwa i to Ty znasz je najlepiej smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka