15.06.11, 14:23
Wiem, że ogólnie te herbatki to jeden wielki syf, no ale mała nie chce pić samej wody, nie ma co jej się dziwić pije nutramigen, więc wszystko inne to pychotka
Pije teraz hippa koperkowgo, ale widzę, że są też t herbatki po 4:
Herbatka jabłkowa z melisą, Herbatka malinowa z dziką różą
No tak tyle, że mała jeszcze owoców nie je, to czy te herbatki jej nie zaszkodzą?
Zjada już kaszkę ryżową i pół słoika zupki jarzynowej
Obserwuj wątek
    • nikka.1983 Re: herbatki 15.06.11, 14:34
      Może zamiast herbat granulowanych spróbuj jej zaparzyć rumianek albo koper. Mój syn uwielbia jedno i drugie, za to gardzi sokami wink
      • olgaaa1 Re: herbatki 15.06.11, 14:38
        ogólnie tochce odejść od ziół bo mała mi po tym pierdzi smile
        • nikka.1983 Re: herbatki 15.06.11, 14:55
          Lepiej, żeby bączki wylatywały z dupki, niż siedziały w brzuszku wink
          • olgaaa1 Re: herbatki 15.06.11, 15:12
            No niestety bąki nie zawsze są dobrym objawem ;/ a powiedz jakie robisz proporcje tego rumianku, jakąś firme polecasz?
          • mikams75 Re: herbatki 15.06.11, 15:24
            hehe, dobrze napisane, lepiej niech wyleci i brzuszek nie bedzie bolec. Na brzuszek i wydalanie gazow dobra jest herbatka koperkowa, do zaparzania. Swietnie likwiduje gazy czyli ulatwia wypierdzenie sie wink
            • olgaaa1 Re: herbatki 15.06.11, 15:34
              ok dziękuję, moja córka z bąkami radzi sobie super i nie potrzebuje dodatkowego napędzacza. Poza tym pomyślcie tak na zdrowy rozum, czy wy się dobrze czujecię jak sadzicię bąka za bąkiem? bo u niektórych dzieci koper to powoduje.
              • nikka.1983 Re: herbatki 15.06.11, 16:14
                Koper nie jest wiatropędny, tylko likwiduje wzdęcia, czyli wygania bąki z brzuszka wink
                Rumianek zaparzam trochę lżejszy, niż sobie, czyli 1 torebka na ok 400ml.
                • gladys_g Re: herbatki 15.06.11, 17:16
                  Jest wiatropędny jak najbardziej.
                  • nikka.1983 Re: herbatki 15.06.11, 18:15
                    Masz rację, mój błąd w terminologii. Jest wiatropędny, ale nie gazotwórczy smile
              • mikams75 Re: herbatki 15.06.11, 20:16
                > Poza tym pomyślcie tak na zdrowy rozum, czy wy się dobrze czujecię
                > jak sadzicię bąka za bąkiem?

szczerze? wole wysadzic baka czy serie bakow niz miec wzdecie i bol brzucha. Dorosly ma dodatkowo problem tylko, gdzie to zrobic, dziecko sie tym nie przejmuje.

Zreszta nie musi to byc koperek. Mozesz tez dac rumianek, sa jakies mieszanki ziolowe dla niemowlakow. W kazdym razie te ziolka sa lepsze od tych granulkowych herbatek.
    • bluemka78 Re: herbatki 15.06.11, 17:04
      Ja kupowalam soczki od 4 miesiaca np. jablko-winogrona i podawalam bardzo rozcienczony przegotowana woda. Dziewczynki byly zadowolone smile
    • gladys_g Re: herbatki 15.06.11, 17:18
      Zaszkodzić pewnie nie zaszkodzą, chyba żeby zaszkodziły wink
      Ale jednak próbuj dawać wodę albo herbatki rozcieńczaj coraz bardziej. Bo Ci się przyzwyczai że słodycze są do picia i będzie problem.
      • annie_laurie_starr Re: herbatki 15.06.11, 18:27
        Ta herbatka jablko-melisa na pewno jej nie zaszkodzi. My stosowalysmy w przeszlosci - obecnie dziecko pije wode. Nie pamietam jak ja przestawilam.
        • atrapcia Re: herbatki 16.06.11, 00:25
          U nas tak samo - piła herbatkę jabłko-melisa i róża chyba też. A zaczęła pić wodę kiedy zwyczajnie skończyła nam się nagle herbatka i stwierdziłam, że to dobry moment na oduczenie jej picia herbatek wink Teraz kiedy straszny upał a ona kumata nagle zaczęła domagać się soków i herbatek i od czasu do czasu jej daję, ale i tak przeważnie pije wodę smile
    • mruwa9 Re: herbatki 15.06.11, 18:22
      Zaszkodza, na zeby i na nawyki zywieniowe. Uzaleznia od cukru, odbiora apetyt na konkretne, nieslodkie jedzenie, za rok- poltora roku bedzie placz i rozpacz, ze prochnica i ze obiadow nie chce jesc. Potrzebne ci to?
      Jesli dla dziecka wszystko, co nie jest nutramigenem, to pychota, to przyzwyczaj dziecko do samej czystej wody. Tak jest najzdrowiej i najbezpieczniej. Albo zaparz normalna owocowa herbatke i dawaj dziecku NIESLODZONA. Te granulowane maja w swoim skladzie 80-90% cukru.
      • nikka.1983 Re: herbatki 15.06.11, 18:29
        Można też dać dziecku rooibos. Oczywiście nie słodzoną.
      • mikams75 Re: herbatki 15.06.11, 20:20
        nie wiem jak z procentami, ale dodam tylko, ze na opakowaniach perfidnie pisza ze sa bez cukru (krystalicznego) za to w skladzie mozna sie doczytac jak kreatywni moga byc producenci w nazwach innych form cukrow.

ps. moja na wodzie i nieslodzonych herbatkach od zawsze a obiadami pluje odkad skonczyla 1,5 roku sad
        • bluemka78 Re: herbatki 15.06.11, 22:14
          Moje za to pija soki, jak to ktos gdzies tu nazwal slodkie ulepy, herbatek hipp nie chcialy zadnych, ani ziolowych, ani owocowych, a obiadki zjadaja super od 6 miesiaca zycia. Dania obiadowe to chyba ich ulubione, deserow sloikowych jedna nigdy nie chciala, druga na poczatek wolala zamiast obiadow, pozniej tez juz je olala.
    • martinhaa Re: herbatki 15.06.11, 19:04
      A może kompot? Np z jabłek.
    • tanera Re: herbatki 15.06.11, 21:36
      spróbuje podać kompot z jablek, wrzuć jablko do wody, pogotuj troszkę i ta wodę daj do picia, u nas to zadzialało i tylko to chce pić, ziołowych nie pije wcale a po jablkowej z melisa ma wzdecia
    • panna.w.drodze Re: herbatki 16.06.11, 15:55
      a rozcieńczona zwykła herbata?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka