07.07.11, 11:56
Drogie Mamy,
Mam pytanie dot. glutenu. Zgodnie z zaleceniami, zaczynamy od ekspozycji na gluten w ilości 2-3g dziennie. Zastanawiam się, jak przekłada się to na ilość kaszki, jaką należy podać dziecku. Czy można przyjąć, że ilość białka podana na etykiecie (czyli ok. 10g na 100g kaszki w zależności od rodzaju) równa jest ilości glutenu? I co za tym idzie, należy dziecku podać 20-30g takiej kaszki? Czy też owe 2-3g to ilość kaszki, a nie samego glutenu? Pogubiłam się już, a różnica 10-krotna..
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • matka_karmiaca Re: gluten 07.07.11, 12:06
      2-3g to ilość kaszki manny (pół łyżeczki - przed ugotowaniem, po ugotowaniu wychodzi czubata łyżeczka).
      • aleksandralena Re: gluten 07.07.11, 12:31
        Dzięki za odpowiedź, ale cały czas nie jestem przekonana.. Jak czytam na wiki, gluten jest białkiem oraz że aby otrzymać np. z mąki czysty gluten, należy "wymyć" z niej skrobię. Czyli, wychodzi mi, że mąka = gluten (białko) + skrobia + coś tam jeszcze. A jak czytam na opakowaniu kaszy manny, 100 g zawiera 10g białka i 70g skrobi. A zatem, aby dostać 2-3 g glutenu, należy wziąć ok. 20-30g kaszy.. Czy gdzieś w tym toku rozumowania popełniam błąd?
        • matka_karmiaca Re: gluten 07.07.11, 12:41
          Rozumowanie jest OK, błąd tkwi w punkcie startowym - zalecenia mówią o 2-3g kaszki, a nie 2-3g glutenu smile
          www.osesek.pl/podstawy-zywienia-dziecka/jadlospis-doskonaly/391-model-zywienia-niemowlat-karmionych-piersia.html?start=1
          • aleksandralena Re: gluten 07.07.11, 13:23
            Faktycznie.. teraz doczytałam, nawet w moim schemacie żywienia jest mowa o 2-3 g "kaszki zbożowej glutenowej", a nie samego glutenu.. Ale przekombinowałam! Całe szczęście, że teraz to się wyjaśniło - zanim dziecko dostało 10x większą niż zalecana dawkę glutenu..
            • deela Re: gluten 07.07.11, 20:11
              > łe szczęście, że teraz to się wyjaśniło - zanim dziecko dostało 10x większą niż
              > zalecana dawkę glutenu..
              podejrzewam ze nic by sie nie stalo - moje w ramach ekspozycji dostawały całą michę kaszy z glutenem i czekalam na efekty
    • 1mzeta Re: gluten 07.07.11, 17:58
      Ja ci powiem tak- jak ja mojemu "ekspozycję" na gluten zrobiłam to w takiej dawce,że ho ho- coś mnie zaćmiło wtedy.
      Podaj normalnie tak jak pisze- od glutenu się nie umiera. Jak jej po dwóch-trzech razach nic nie będzie to znaczy, że wszystko ok i może wcinać produkty glutenowe.
      • annie_laurie_starr Re: gluten 10.07.11, 23:56
        Ja sobie ulatwilam zycie i ekspozycje na gluten zalatwilam w ten sposob, ze dawalam jakis sloiczek zawierajacy gluten, odpowiedni do wieku. Dziecko ma sie dobrze.

Przy pierwszym dziecku nawet mi sie nie snilo bawic w ekspozycje na gluten. Sprawdzalam tylko - po szostym miesiacu moze jesc to, to i jeszcze tamto. Nawet nie wiedzialam co zawiera gluten, a co go nie zawiera. To starsze dziecko tez ma sie dobrze.
        • 1mzeta Re: gluten 11.07.11, 12:32
          Nie mówiąc już, że lata wstecz "ekspozycja" to była jak rzecz z kosmosu smile
    • mamciunia_kamciunia2 Re: gluten 11.07.11, 13:00
      ja nie rozumjem po co wy sie tak menczycie z wprowadzaniem tego glutenu pszeciesz wystarczy karmić piersiom i gluten i inne rzeczy przechodzom z mlekiem matki do dziecka
      dziecku wystarczy do roku mleko z pjersi problem jest wtedy gdy dostaje sztuczne mleko czyli najgorsze swintswo
      • memphis90 Re: gluten 11.07.11, 22:52
        Gluten nie przechodzi do żadnego mleka.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka