Dodaj do ulubionych

Zwracacie uwage na pochodzenie zabawek?

25.08.11, 23:47
Kupuje mlodemu zabawki przewaznie zabawki vtech, fisher price, chicco, playskool ale zdarza sie tez tiny love oraz z tesco. Dzis przejrzalam wiekszosc zabawek i na wszystkich jest napis made in china!. No zesz...sa jakies zabawki, ktorych nie robi sie w Chinach?.
Obserwuj wątek
    • emila.dudek Re: Zwracacie uwage na pochodzenie zabawek? 26.08.11, 07:44
      Zapytaj Reni Jusis, ona na pewno takich nie ma. Z tego co wiem to zabawki robi sama smile
    • calineczkazbajkii Re: Zwracacie uwage na pochodzenie zabawek? 26.08.11, 08:39
      oj chyba wszystko się tam robi
    • matka_karmiaca Re: Zwracacie uwage na pochodzenie zabawek? 26.08.11, 09:40
      Są, moja ma jakieś polskie klocki drewniane. Ale słabe są - nierówne i kiepsko oszlifowane smile
      A na książeczkach widziałam "Wydrukowane w Indonezji".
      • yvona73pol Re: Zwracacie uwage na pochodzenie zabawek? 26.08.11, 09:52
        U nas wlasciwie 98% wszystkiego jest z Czajna, wiec jakby czlowiek chcial bojkotowac, to nie molgby nic kupic, albo dostalby pie...a zanim by znalazl odpowiednik mejd in gdzies indziej. A to gdzies indziej byloby na przyklad India, Indonezja, Malezja i inne podobne, wiec niewielka roznica.
        Wiem, wiem, tam (teoretycznie) nie ma obozow pracy, ale wyzysk klasy robotniczej nie mniejszy.
        • gazeta_mi_placi Re: Zwracacie uwage na pochodzenie zabawek? 26.08.11, 10:29
          Niestety to prawda, kupujesz ciuch na bazarze, z góry wiadomo że made in China, ale innym razem idziesz do firmowego dość drogiego sklepu z odzieżą sportową.
          Przychodzi do pierwszego wyprania bluzy, przekładasz ją na drugą stronę, a tam metka "made in china".
          Gdzie kupować? Oryginalnych firmowych rzeczy z galerii nie bo "made in China", na bazarze też nie bo to samo, więc gdzie?
    • naana26 Re: Zwracacie uwage na pochodzenie zabawek? 26.08.11, 11:56
      A w czym masz problem w związku z zabawkami produkowanymi w Chinach?

Tylko błagam, darujcie sobie jakieś teksty o chińskim szajsie, tym że zabawki skręcają 5 latki za miskę ryżu i że tam to tylko reżim, wyzysk, kiła i mogiła. Chciałabym aby Polska choć w 5% dorównywała w czymkolwiek chińczykom. I aby skończyło się wypowiadanie na temat tego kraju ludzi, którzy swoją wiedzę o Chinach opierają na słuchach ze wsi.

I wielkie zaskoczenie, że na zabawce jest made in China. A gdzie ma być "made" jak Chiny sa największym światowym eksporterem zabawek?
    • thea19 Re: Zwracacie uwage na pochodzenie zabawek? 26.08.11, 12:12
      no ale jest roznica miedzy zabawka FP a no name i obie sa z chin. Zabawki markowe maja lepsza jakosc, nie sa toksyczne i posluza niejednemu dziecku. Moja suknia slubna pewnej greckiej firmy majacej siedzibe w usa tez byla szyta w chinach.
      • naana26 Re: Zwracacie uwage na pochodzenie zabawek? 26.08.11, 13:42
        mnie najbardziej porusza myślenie co poniektórych, że chiny to jedna fabryka i wszystko co wypływa z chin jest tej samej jakości.

Chiny to nie jeden kocioł tylko różne miejsca, różne fabryki. Ty jako importer masz prawo dogadać się z fabryką X, wysłać projekt, wytyczne co do materiałów i rodzaju plastiku. Jak sobie zażyczysz ekstra zabawkę za 14 dolarów za sztukę - zrobią ci taką że posłuży 10 pokoleń i będzie jak z bajki. A jak im powiesz że masz 1 dolara i chcesz cokolwiek - to ci zrobią chłam - wedle życzenia.

Tyle że polacy lubią oceniać chińczyków jakby to oni wpadali na pomysły robienia tandetnego szajsu - a prawda jest taka że w fabrykach robią dokładnie to czego, życzy sobie klient.

• budzik11 Re: Zwracacie uwage na pochodzenie zabawek? 26.08.11, 18:57
      W ogóle nie zwracam na to uwagi.
    • mama_zofki Re: Zwracacie uwage na pochodzenie zabawek? 26.08.11, 19:10
      To nie wiesz, że dzisiaj wszystko jest chińskie Najbardziej markowe rzeczy.
      wink
      A propos zabawek - nie sprawdzam.
    • joanka-r Re: Zwracacie uwage na pochodzenie zabawek? 26.08.11, 20:02
      '' No zesz...sa jakies zabawki, ktorych nie robi sie w Chinach?.''
      ze świecą szukać!!!
      • gazeta_mi_placi Re: Zwracacie uwage na pochodzenie zabawek? 26.08.11, 21:10
        A świece to myślisz, że gdzie są produkowane?
        • andzi-a233 Re: Zwracacie uwage na pochodzenie zabawek? 26.08.11, 21:22
          a mi tito skąd pochodzą zabawki córkiwink ważne żeby się nimi bawiła
    • perd-ido Re: Zwracacie uwage na pochodzenie zabawek? 26.08.11, 22:35
      Ostatnio przymierzam sie do wystawiania zabawek na allegro, ktore wnikliwie obejrzalam...
      Pytanie zadalam z ciekawosciwink)). Dzis przypadkowo znalazlam zabawke Pottert Barn Kids i jest made in Taiwan...wooow.

Ps..nana- nie ma co- dorobilas sobie historiebig_grin
      • yvona73pol Re: Zwracacie uwage na pochodzenie zabawek? 27.08.11, 03:19
        Wiesz, sa jednak kwestie bezpieczenstwa. Nie tak dawno wyszla historia z melanina w mleku modyfikowanym w Chinach, zmarlo sporo niemowlat.
        Owszem, producent X moze sie dogadac z fabryka Z, ale ja o tym srednio wiem.
        Stad, rzeczy ktore sa w kontakcie ze spozywka jednak nie z Chin (np taka bzdura jak plastikowe pojemniczki na jedzenie, wole doplacic, w sumie niewiele i kupic te z New Zealand). Reszta, w ramach rozsadku, owszem, wiekszego wyboru nie ma.
        • perd-ido Re: Zwracacie uwage na pochodzenie zabawek? 28.08.11, 22:45
          O melaninie cos obilo mi sie o uszy..
          Zwaracam uwage na inna rzecz- nasze dzieci bawia sie zabawkami znanych firm czy mnie..ale wszystkie sa produkowane w Chinach. Nawet na wielu drewnianych zabawkach jest napis made in China...
          Generalnie wlasnie do mnie doszlo, ze poza tacka Pottery Barn.. moje dziecko posiada wszystkie zabawki zrobione w Chinach. Nie oczekuje aby byl na nich napis made in Polandbig_grin...ale np. made in Honduras lub inne tamwink))
          • naana26 Re: Zwracacie uwage na pochodzenie zabawek? 29.08.11, 08:53
            perd-ido jesteś przykłądem osoby o żenująco niskiej wiedzy, przynajmniej z tego zakresu.

ja sobie dorobiłam teorię?

nie nie dorobiłam. Byłaś kilknanaście razy w chińskich fabrykach? zajmujesz się na codzień rozmowami z handlowcami z chin? zajmujesz się importem? zamawianiem towaru, procesem od powstania projektu po zlecenie produkcji?

jak nie to się nie wypowiadaj bo bzdury pleciesz, a o chinach to masz pojęcie żadne, bo nawet nazwanie go nikłym byłoby przesadą.

w ogóle śmieszne jest to oburzanie się o napis "made in china". Załóżcie sobie fabrykę zabawek z Polsce, Niemczech albo Francji, co za problem? Na etapie projektu będzie super. A jak przyjdzie to ustalenia ceny detalu to będzie wielki zonk, bo jak się podsumuje koszty produkcji to okaże się że klocki muszą kosztować 300,00.
            Bo mamy ogromne ceny maszyn, drogą siłę roboczą, brak mechanizacji, która pociąga za sobą konieczność inwestowania w zasoby ludzkie i wysokie koszty surowców produkcyjnych. A w sklepie na półce leżą chińskie klocki za 40zł, więc szanse na handel waszymi za 300,00 są nikłe. Ba, na tych za 300 marża będzie znikoma, na chińskich 40%.

To wy kupując te zabawki za niską cenę formujecie pożądaną cene rynkową. Zagwarantujecie polskiemu producentowi że będziecie kupować zabawki za ogromne sumy z polski - to może takie fabryki powstaną. Jak nie - nikt sobie nie będzie wiązał pętli na szyi w postaci szarpnięcia się na taki biznes.
            • perd-ido Re: Zwracacie uwage na pochodzenie zabawek? 29.08.11, 09:25
              Dorobilas sobie teorie, ze ja tak mysle o Chinach jak Ty piszesz..coz...Nie dosc, ze obcykana w improrcie to jeszcze wrozka...ehh..Nie ma co dyskutowac, bo to Twoje wypowiedzi sa zenujace!
              Nie rozumiem jakie bzdury plote? Moze warto przeczytac ze zrozumieniem?. Mnie dziwi, ze mam w domu same zabawki made in China..ot..gdzie tu wyczytalas, ze Chiny dla mnie sa beee???. Jak sie dogadujesz z tymi handlowcami skoro ich nie sluchasz??. No jak??
    • kamelia04.08.2007 Re: Zwracacie uwage na pochodzenie zabawek? 29.08.11, 10:58
      kiedys na tym forum załozyłam taki sam watek o ubraniach, zabawkachi artykułach dla dzieci.

Prawda jest tak, ze 95% zabawek pochodzi z dalekiego wschodu, tak samo jak ubrania czy akcesoria dla dzieci. Wiadomo dlaczego to tam jest produkowane, bo taniej, a w sklepie płaci sie za to ciezkie pieniadze, bo rzecz jest markowa.
      Nawet zabawki drewniane haba na wierzchu mają made in germany, a jak sie otworzy pudełko, to jest made in china.

co do zabawek nie made in china, to Sophie la Girafe jest robiona we Francji (ale tylko ta z gumy, bo pluszaki i inne juz w chinach), zabawki kłosek w Polsce, Ravensburger w czechach, Quercetti we Włoszech, zabawki marioinex w Polsce. Niektóre Haba i selecta w Niemczech. Klocki Lego w Europie, ale nie wiem w którym kraju, obstawiam czechy albo Wegry
      • perd-ido :) 29.08.11, 11:59
        Wstyd sie przyznac..ALE z wymienionych przez Ciebie firm kojarze tylko Legobig_grin. Nie mniej jednak dobrze wiedziec, ze jest jakas alternatywawink) Dziekuje kamelia!
        • kamelia04.08.2007 Re: :) 29.08.11, 13:34
          Sophie la Girafe, to jest słynna żyrafa Sophie, wręcz czasem kultowa. Wrzuc do wyszukiwarki, to ci wyjdzie, robiona jest w Alpach Sabaudzkich. Jak na kwote jaką trzeba za nią wyłorzyc w PL, to dla 9-miesiecznego dziecka jest za późno.

Zabawki drewniane kłosek, wpisujesz w internet i ci wychodza koniki na biegunach, jeździki, hustawki, zabawki do ciagniecia, układanki, itp, itd.

Ravensburger, to puzzle, układanki edukacyjne, mozaiki. Jeszcze za wczesnie dla twojego. We FR jest fajna edukacyjna linia jeux de decouverte - nie trzeba znac do tego francuskiego.

Quercetti - też układanki, mozaiki.

marioinex masz tutaj, klocki układanki
          www.mario-inex.pl/sklep/w-kartonie,24
          Zabawki drewniane Haba i Selecta znajdziesz tutaj:
          www.drewniaczek.eu/
          Na czesc z tych rzeczy twoje dziecko jest jeszcze za małe i dlatego możesz nie znac

• tobisia13 Re: :) 29.08.11, 14:12
            Chiny,to numer 1 w produkcji na swiecie wiec nie dziwi mnie,ze na zabawkach czytam"Made in China".Gdy mam do wyboru np. pociag z wagonikami wyprodukowany w DE za 50 euro i podobny z Chin za 10,to nie zastanawiam sie i biore ten drugi bo syn i tak pobawi sie nim pare miesiecy.Pracowalam w firmie,ktora zostala przeniesiona do Chin bo tam produkcja jest tansza mimo,ze zatrudnia dwa razy tyle ludzi,a produkt bedzie wyprodukowany szybciej i z wieksza dokladnoscia.Nawet te najdrozsze zabawki sa z Chin.Ja nie widze w tym problemu.
            • kamelia04.08.2007 Re: :) 29.08.11, 14:43
              dlatego, że zabawki z napisem fabriqué en chine/made in china sa tak samo zróznicowane jak same Chiny.

Chińczycy potrafia zrobic superrzecz, ale i jak dostana zlecenie na badziew co sie rozwali po tygodniu, to tez to zrobia. Rynek maja podzielony na kilka grup w zaleznosci od zasobnosci portfela konsumentów. Bogatsze kraje Europy maja inny produkt z Chin, a biedniejsze inny. Wszystko to kwestia ceny.

Robia zabawki fisher price, krzesła, wózki chicco, ubrania jacadi (swoja droga jacadi robi skarpety w PL) czy petit bateau itd. itp.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka