Dodaj do ulubionych

Espumisan a Viburcol

14.09.11, 18:37
Mala10dni) caly dzien marudzi i placze,prezy nozki,wiec to problem z brzuszkiem.Podalam jej2 krople espumisanu,mozna za jakis czas podac viburcol?jaki odstep czasu zachowac.
Obserwuj wątek
    • malgosiek2 Re: Espumisan a Viburcol 14.09.11, 19:06
      Ale co ma wspólnego jedno z drugim?
      Bo dla mnie nie ma nic/
      Espumisan jest na wzdęcia, a Viburcol uspokajający.
      Jedno podajesz doustnie, a drugie doodbytniczo.
    • memphis90 Re: Espumisan a Viburcol 17.09.11, 21:05
      Viburcol jest lekiem uspokajającym, zawiera wyciąg z wilczej jagody, czyli beladonnę. Naprawdę chcesz to dawać 10-dniowemu maluchowi? Jeśli ma gazy i wzdęcia, to daj częściej espumisan, masuj brzuszek, kładź na brzuszku, noś na brzedramieniu brzuszkiem do dołu, zrób ciepłą kąpiel. Na herbatki czy wodę koperkową raczej za wcześnie, są zarejestrowane po 1mż zdaje się, mogą tez potęgowac problemy.
      • pudelek09 Re: Espumisan a Viburcol 18.09.11, 09:34
        Polozna zalecila espumisan,brzuszek masujemy,nosimy z podkulonym nozkami,roznie jest,ale nie najgorzej.Dobrze ze przesypia noc(tzn budzi sie 2-3razy na karmienie,ale zje,odbije i spi.Jak nie moze odbic a ja padam ze zmeczenia to klade sie na plecach,klade mala brzuszkiem do mojego brzucha i tak spimy)
        • memphis90 Re: Espumisan a Viburcol 18.09.11, 21:38
          Mój mały strasznie stękał w nocy, pomogły probiotyki. Ale Wik dostał przy porodzie antybiotyk (byłam nosicielem streptokoków), więc może miał problemy z prawidłową florą. Albo po prostu wyrósł... smile Pozdrawiam i życzę wytrwałości. Przy dzieciach najlepiej sprawdza się maksyma 'to minie " smile
      • budzik11 Re: Espumisan a Viburcol 19.09.11, 15:59
        memphis90 napisała:

> Viburcol jest lekiem uspokajającym, zawiera wyciąg z wilczej jagody, czyli bela
        > donnę. Naprawdę chcesz to dawać 10-dniowemu maluchowi?

Przecież to i tak nie działa, to homeopatyczne.
        • memphis90 Re: Espumisan a Viburcol 19.09.11, 17:42
          Jest zarejestrowany jako homeopatyczny, bo tak jest latwiej producentom. Ale dawka beladonny homeopatyczna bynajmniej nie jest. I, o ile dobrze pamiętam z rozmowy z producentem, rejestracja tego leku ma się zmienić i już nie będzie zarejestrowany jako homeo, ponadto będzie na receptę.
    • joannadro Re: Espumisan a Viburcol 19.09.11, 14:08
      Najlepiej byłoby spytać lekarza. Viburcol jest bezpiecznym preparatem dlatego bardzo chętnie podawałam go w czasie kolki czy ząbkowania. Ja podawałam jeden czopek na wieczór, a z espumisanem go nie stosowałam, ale zachowałabym odstęp conajmniej 2 godzinki.
      • klaudia_84 Re: Espumisan a Viburcol 02.10.11, 17:19
        Mnie wydaje się, że jeden jak i drugi są całkowicie bezpieczne toteż w przypadku kiedy poda się je naraz, to dziecku nic się nie stanie.
        Jednak lekarzem nie jestem, diagnoz na forach nie stawiam - najlepiej zadzwonić do pediatry i zapytać.
    • jeza_bell Re: Espumisan a Viburcol 19.09.11, 19:41
      Mojemu pomagał Esputicon.
      Espumisan był do bani.
    • margarita123 Re: Espumisan a Viburcol 02.10.11, 21:47
      U nas nie działał ani jeden ani drugi preparat.
      Sprawdzałam wielokrotnie, obserwowałam, i niestety nie było żadnej poprawy.
    • czarna784 Re: Espumisan a Viburcol 03.10.11, 08:28
      stosowalam viburcol i efekt byl taki,ze mala szla spac na dwie godziny,budzila sie i nadal bylo to samo,dzialal tylko i wylacznie uspokajajaco,espumisan,pomagal troche,na brzuszek pomagaly jej tylko masaze i noszenie na rekach na tzw.pilotawink
      • klaudia_84 Re: Espumisan a Viburcol 30.10.11, 14:28
        No bo Viburcol działa przede wszystkim uspokajająco zarówno podczas kolek, ząbkowania, czy po szczepieniach, kiedy dziecko jest drażliwe i płacze. To lek homeopatyczny, czyli łagodny sam w sobie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka