Dodaj do ulubionych

od kiedy smoczek?

16.09.11, 12:28
Mały ma niecale trzy tygodnie, ogromna potrzebe ssania (kciuk, paluszki, pielucha...). Przez dwa tygodnie z kawalkiem przybral prawie kilogramsmile, bo cycek potrzebny czasami i co godzinę... Zastanawiam sie nad odaniem mu smoka, bo sa sytuacje, kiedy ewidentnie jest najedzony, a jeszcze cos by sobie possał.
Starsza tez miala smoczek, sluzyl nam glownie na spacerach i samodzielnie go odrzucila kolo siodmego miesiaca. Karmilam ja piersia dwa lata.
Mam nadzieje, ze i teraz nie zaburze malemu odruchu ssania i nie odrzuci piersi... Tylko czy jest jakis lepszy/gorszy moment na uzycie uspokajacza?
Obserwuj wątek
    • martinhaa Re: od kiedy smoczek? 16.09.11, 12:46
      Z tego samego powodu, co Twój podałam małej smoczek już w drugim tygodniu życia.
      Córka ma teraz rok, pierś nadal ssie, smoczek sama odrzuciła koło dziesiątego miesiąca.
      Smoczek nie zaburzył techniki ssania!
    • matka_karmiaca Re: od kiedy smoczek? 16.09.11, 12:49
      Nie pamiętam źródła, ale coś mi dzwoni, że ze względu właśnie na ryzyko nauczenia się nieprawidłowego sposobu ssania piersiowym maluchom smoczka nie podajemy przed ukończeniem 6 tygodnia.
      Jeśli już zdecydujesz się na smoczek, to uważać na przybieranie na wadze, są dzieci, które ssą smoczek zamiast piersi i przez to się nie najadają. Chociaż Twój ma takie przybory, że chyba mu to nie grozi smile
    • pola.cocci Re: od kiedy smoczek? 16.09.11, 13:01
      od kiedy chcesz
      ja starszemu dalam jak mial tydzien, a mlodszemu po 2 dobach - obaj karmieni piersia przez ponad 10msc, zero problemow ze ssaniem piersi, ani z oduczeniem smoka
    • heja5 Re: od kiedy smoczek? 16.09.11, 13:04
      ja małemu podałam jak miał 2,5 miesiąca - wcześniej nie chciał, a ja też nie byłam przekonana. Teraz ma 4,5 i służy nam głównie na spacery, jeśli jest rozdrażniony i do usypiania (też nie zawsze bo czasami usypia przy piersi). Jestem przeciwna, aby cały czas miał smoczek w buzi, mimo, że do niej wszystko pcha - ręce, zabawki, kocyki, poduszki wink Pięknie ssie i waży już 8,220kg smile
      • iiirytka Re: od kiedy smoczek? 18.09.11, 23:00
        heja5 jak udało się Tobie wprowadzić smoczek, moja malutka ma 2,5 miesiąca i nie chce smoka.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka