27.09.11, 13:45
Mam oyatnie co do kaszki ryzowej,moje dziecko ma problemy z zaparciami i starams ie unikac produktow ktore je wywoluja,wiem ze ryz tez powoduje zaparcia,ale niew iem czy kaszka mleczno ryzowa bedzie tak samo? Mam ja normlanie podawac i np. na deser sliwki itp rzeczy ktore rozluzniaja kupe?
Obserwuj wątek
    • sinusoidaa Re: Kaszki... 27.09.11, 14:13
      Tak, kaszka mleczno-ryżowa również bedzie działała zapierająco. Poszukaj innych kaszek zbożowych, dodaj otręby i takie nie powinny zapierac, wręcz przeciwnie. Pamiętaj tylko, ze dodając otręby, dziecko powinno sporo pić. żeby uzyskac pożądany efekt.
    • lexie007 Re: Kaszki... 27.09.11, 14:25
      sprobuj dac i zobaczysz jak zadziala. Po co szukac sobie problemow zanim zacznie sie podawac kaszke. Kazdy jest inny ,a moze akurat te kaszki nie beda powodowac zaparc. Bobivita ma taka kaszke sliwkowa. Sliwki rodzynki winogron sa dobre na zaparcia.
      • titerlitury Winogron??? N/T 27.09.11, 14:29
        • matka_karmiaca Re: Winogron??? N/T 27.09.11, 15:06
          Moi teście w świętokrzyskim też tak mówią.

Ja bym dziecku z zaparciami oszczędziła ryżu i gotowanej marchwi, można podawać więcej picia, inne kaszki (kukurydziana, jaglana), mojej bardzo pomogły na te problemy w początkach rozszerzania diety bobofruty (tylko te 100% sok bez cukru, marchewkowe, nie żadne nektary).
      • sinusoidaa Re: Kaszki... 27.09.11, 14:51
        Skoro ryż ma działanie zapierające, to raczej bedzie takowe miał w kaszce, w zupie, w deserze itd. Czy nie ma na rynku innych kaszek? Skoro sa, to po co eksperymentowac na dziecku z tendrncją do zaparć? Tym bardziej, ze ten ryż w kaszce praktycznie żadnej odzywczej wartości nie stanowi, zeby konieczne było podanie go za wszelką cenę.
        • lumierin Re: Kaszki... 27.09.11, 17:04
          Daruj sobie te kaszki z ryżem, poszukaj innych, ja np daję owsiankę na mleku Hippa, jest bez cukru i mały wcina chętnie. A na deser do jabłka dodaję kilka suszonych moreli i potem razem miksuję, u nas działa dobrze smile
        • czarna784 Re: Kaszki... 27.09.11, 17:06
          ciezko jest dostav samakaszke kukurydziana,co najwyzej sa mleczno-ryzowo-kukurydziane,wiec juz sam nie wiem...
          • mia_siochi Re: Kaszki... 27.09.11, 17:42
            kaszki:
            -razowe
            -jaglane
            -3 zboża
            -5/7 ziaren
            -pełnoziarnista

Może któraś z tych się nada?
            • czarna784 Re: Kaszki... 27.09.11, 19:31
              bylam na zakupach i dostyalam jedynie kasze manne z nestle i kaszke mleczna o samku waniliowym z humany. Czy moge np.do kaszy manny dodac sloiczek sliwek ?
              • mia_siochi Re: Kaszki... 27.09.11, 19:42
                Pewnie że możesz, tylko pamiętaj, że manna=gluten.
                Jestem fanką jaglanej, naprawdę szczerze Ci ją polecam. Ma mnóstwo witamin, żelazo, kleiki to takie zapychacze tylko.
                • czarna784 Re: Kaszki... 27.09.11, 20:28
                  a ta kasza jaglana to taka zwykla czy jakas specjalna? tez mozna ja mieszac ze sloiczkami? napomne ze moja mala ma 4,5 miesiacasmile_
                  • mia_siochi Re: Kaszki... 28.09.11, 09:58
                    Wygląda jak kleik pewnie (nie jestem pewna, kleiki uwazam za fast food dla niemowlakówtongue_out i nie stosuję), od 4 miesiąca może być używana. Ja wsypuję kilka łyżeczek do ciepłej wody, dodaję owoce ze słoika i młody wcina.
                    Kup jakąkolwiek, Holle, BabyDream czy Hipp, spróbuj- serio.
                    • czarna784 Re: Kaszki... 28.09.11, 12:00
                      ok sprobuje,tylko,ze w marketach nie ma jaglanych i za bardzo niew iem gdzie moge dostac produkty holle,sa one w sklepach czy tylko online mozna kupic?
                    • czarna784 Re: Kaszki... 28.09.11, 12:02
                      chciaz nie,widze,ze rossman oferuje baby dream orkiszowe i jaglane,ok poszukam tam,dzieki bardzowink
                      • mia_siochi Re: Kaszki... 28.09.11, 12:09
                        Rossmann w Polsce nie ma ich w sprzedaży, chyba że coś się ostatnio zmieniło.
                        Ja kupuję w necie, Holle mają niektóre sklepy z żywnością eko.
                        • mia_siochi Re: Kaszki... 28.09.11, 12:10
                          aha,pamietaj, że orkisz to pszenica.
    • rrudi Re: Kaszki... 27.09.11, 19:56
      Na zaparcia pomagają jabłka, najlepiej świeże, mają dużo pektyn które łagodnie pobudzają jelita do pracy. Poza tym Nestle ma w swojej ofercie serię kaszek "Zdrowy brzuszek", ja przetestowałam kaszkę pszenno-owsianą ze śliwką, dodaję około łyżeczki do 100 ml mleka.
      • czarna784 Re: Kaszki... 28.09.11, 11:58
        widzialam te kaszki,ale sa dopiero po 6 miesiacu,moja mloda jest jeszcze za mlodasmile
    • katriel Re: Kaszki... 28.09.11, 12:52
      Ryżowa zapiera, nie dawałabym przy problemach z zaparciami.
      Mieszaną ryżowo-kukurydzianą mogłabym zaryzykować, nie zapiera aż tak.
      Jaglana byłaby niezła, ale trudno dostać gotową kaszkę; możesz rozgotować normalną
      kaszę jaglaną, albo płatki jaglane. Gotowa jest firmy Holle; są w necie, bywają w sklepach
      ze zdrową żywnością, czasem w dużych marketach spożywczych albo sklepach dzieciowych
      (we Wrocławiu np. są w Epi i w Askocie, ale nie wiem, skąd klikasz).
      Owies zawiera gluten (mniej niż pszenica, ale zawiera). Orkisz też - to gatunek pszenicy.
      A wy pewnie jeszcze przed ekspozycją. Więc z owsianą i orkiszową ostrożnie (a skądinąd
      pyszne są). W sumie - nie ma wcale tak dużo możliwości.

A w ogóle musi już jeść kaszki? Za kilka tygodni, jak powprowadzasz więcej warzyw,
      w tym rozluźniających kupę (brokuł, dynia), może problemy z zaparciami złagodnieją
      i nawet kaszka ryżowa jakoś przejdzie.

• mia_siochi Re: Kaszki... 28.09.11, 13:04
        Która smaczniejsza- orkisz czy owsiana? Kończymy ekspozycję, może bym którąś kupiła dla odmiany...smile
        • czarna784 Re: Kaszki... 29.09.11, 17:55
          dostalam kaszke jaglana z holle i bede probowac wprowadzac,slyszalam ze ma duzo blonnika i jest dobra na zaparciasmile
          • mia_siochi Re: Kaszki... 29.09.11, 20:00
            A do tego ma dużo witamin i żelaza.
            Smacznego wink
      • czarna784 Re: Kaszki... 28.09.11, 13:36
        Z Torunia klikamwink
        No wlasnie chyba sie nad tym zastanowie i moze poczekam z tymi rzeczami,mam tylko nadzieje,ze po jakims czasie uklad pokarmowy sie przyzwyczai i juz nie bedzie takich problemow. Jesli dostane gdzies te kaszki to sprobuje,jesli nie to sie wstrzymam. A co do dyni to z ziemniakiem posiadam sloiczek,po 4 miesiacu,wiec pwnie niedlugo jej podam,tak jak i szpinak,zobacze jak na to zareaguje.
        https://www.suwaczki.com/tickers/km5s9vvjao8sjw4p.png
        • poli07 Re: Kaszki... 28.09.11, 14:32
          Czarna Twoje dziecko ma dopiero 4 miesiace a problemy z brzuszkiem , tylko dowodza, ze jego uklad pokarmowy nie jest jeszcze gotowy na rozszerzenie diety, proponuje karmic tylko mlekiem do 6 miesiaca, a pozniej zaczac wprowadzac warzywa i owoce i dopiero wtedy kleiki wink
    • deodyma Re: Kaszki... 28.09.11, 23:55
      z tego co sie orientuje, kaszki mleczno-ryzowe tez moga wywolywac zaparcia.
      swojego czasu pediatra dal mi do zrozumienia, zeby za duzo dziecku tych kaszek nie podawac.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka