Dodaj do ulubionych

Ubiór niemowlaka

12.10.11, 05:55
Hej wszystkie Mamy, mam drobne pytanie, jak cieplo ubieracie swoje niemowlaki / noworodki?
Mam na myśli w domu w łóżeczku - mój 2miesięczny synek ma na sobie skarpetki, body z długim rękawem plus pajacyk... zastanawiam się czy nie zmienic tego body z długim rękawem na body z krótkim? U mnie w mieszkaniu jest ok 21-22 stC. Do tego leży przykryty kocykiem, mam też spiworek, ale na razie używamy kocyka, jeszcze się nie rozkopuje wink
Obserwuj wątek
    • agattka_84 Re: Ubiór niemowlaka 12.10.11, 08:19

Od samego początku dziecko ubieram (zgodnie z zaleceniem pediatry) tak jak siebie. Czyli: jeżeli mi nie jest zimno z krótkim rękawem, to dziecku też zakładam body / koszulkę z krótkim rękawem. Jak masz wątpliwości, czy dziecku nie jest zimno, sprawdź, czy ma ciepły kark.
    • jimmysgirl Re: Ubiór niemowlaka 12.10.11, 08:29
      jeśli chodzi o ubiór do spania to ja ubierałam swoje dziecko lżej jak się urodziło(temperatury były mniej więcej takie jak teraz) - zazwyczaj jeśli body z długim to do tego śpiochy a jeśli pajac to sam pajac, bez body. jak robiło się coraz cieplej to coraz lżej ubierałam, latem spało tylko w body bez rękawków i często bez przykrycia jak były upały.
      teraz jest już starsze, więc tym bardziej sam pajac wystarczy. jeśli dziecko się rozkopuje to nic złego-samo sobie nie zaszkodzi i pamiętaj-prędzej zaszkodzi mu przegrzanie niż zbyt lekkie ubranie.
      W ciągu dnia natomiast preferuję zestaw: body z długim rękawem + spodenki+skarpetki, w zasadzie od urodzenia nie zakładałam śpiochów ze względu na ochronę paznokci, żeby się nic nie pozałamywało jak dziecko prostuje nóżki.
      Aha, temperaturę trzymamy niższą - 18-19'C.
    • marygirl Re: Ubiór niemowlaka 12.10.11, 08:41
      u nas temp 22 stopnie, mały w pajacyku najczęściej bo najwygodniej, nic pod spod nie zakładam, ja w takiej temp chodze z krótkim rękawkiem. W nocy spi w śpiworku ale że nie ma na rączki okrycia to na góre zakładam mu jeszcze cieńszy sweterek bo jak spał w samym pajacyku to własnie w nocy na karmieniu sprawdzałam i miał chłodne ramionka i kark. Moze byc ewentualnie na dzien zestaw długi rekaw spodenki i skarpetki szczególnie jak za oknem pochmurno i mieszkanie sie nie nagrzewa od słonka o te 2 dodatkowe stopnie, wtedy to juz krótki rękaw
    • katriel Re: Ubiór niemowlaka 12.10.11, 13:58
      > Hej wszystkie Mamy, mam drobne pytanie, jak cieplo ubieracie swoje niemowlaki /
      > noworodki?
      > Mam na myśli w domu w łóżeczku

Nie ubieramy naszych niemowlaków/noworodków w łóżeczku, bo nasze niemowlaki/
      noworodki nie używają łóżeczek - śpią z mamami, a bawią się na podłodze.

A serio: w temperaturze 21-22 stopni nie widzę specjalnie sensu pakowania kogokolwiek
      w trzy warstwy (body+pajacyk+kocyk). Moim zdaniem, jeśli nie jest bardzo zimno (<16),
      to pod kocyk jedna warstwa zawsze wystarczy. Dla takiego malucha bawełniany pajac
      powinien być OK. Body pod to zakładałabym tylko jeśli się rozkopuje i de facto śpi rozkryty.
      Jeśli w okresie aktywności jest faktycznie aktywny (tzn. np. macha rączkami i nóżkami
      na macie raczej niż leży plackiem i gapi się na karuzelkę), to też jedna warstwa starczy.
      Poniżej 20 stopni zakładałam dwie, ale nigdy dwie z długim rękawem.
      Nigdy też nie zakładałam skarpetek do pajacyka - przecież pajacyk ma już stópki.
      Zresztą jak przestałam zakładać pajacyki ze stópkami (po paru miesiącach przerzuciliśmy
      się na rampersy bez stópek, a potem na piżamiki), to też nie zakładałam skarpet. Sama
      nie śpię w skarpetach, uważam że to niekomfortowe, to czemu dziecko mam zmuszać?
      • olik81 Re: Ubiór niemowlaka 14.10.11, 08:17
        katriel napisała:

>
        > Nie ubieramy naszych niemowlaków/noworodków w łóżeczku, bo nasze niemowlaki/
        > noworodki nie używają łóżeczek - śpią z mamami, a bawią się na podłodze.

to ty w zwiazku bigamicznm zyjesz,ze Was tam tyle mam w chalupie?
        • necia27 Re: Ubiór niemowlaka 14.10.11, 10:02
          W dzień body dł.rękaw i spodenki, w nocy rampers lub body dł.rękaw przykryta cienką kołderką.
    • hanusina_mama Re: Ubiór niemowlaka 12.10.11, 18:44
      Mamy w domu zwykle ok. 19-20 stopni. Za czasów noworodkowych zakładałam na noc body z krótkim+pajac i przykrywałam bawełnianym kocykiem. Od +/- 2 mies. już sam pajac+kocyk. Wczoraj skończyła 9 mies. i jak dotąd nie miała nawet ani śladu kataru (tfu tfu), więc chyba tak jest ok.
      • kropisia Re: Ubiór niemowlaka 13.10.11, 16:30
        Ja mysle body z krotkim rekawem pod pajacem wystarczy.
    • aleksandra1357 Re: Ubiór niemowlaka 12.10.11, 21:24
      x_leia napisała:

Do t
      > ego leży przykryty kocykiem, mam też spiworek, ale na razie używamy kocyka, jes
      > zcze się nie rozkopuje wink

Ale on tak cały dzień pod kocykiem??? Czy tylko jak śpi?
      Bo taki 2-miesięczniak to powinien hasać nóżkami na macie, uczyć się obrotów, leżenia na brzuszku, łapania zabawek itd., a nie pod kocem leżeć.
      • baba-baba Re: Ubiór niemowlaka 12.10.11, 22:38
        6m-cy,sam pajacyk,przykrywam kołderką ale ZAWSZE się rozkopie.
        Próbowałam wersji zapinany kaftanik plus spodenki ale rano był w samym kaftaniku,spodenki na podłodze.
      • x_leia Re: Ubiór niemowlaka 13.10.11, 05:03
        Nie nie cały czas jest pod kocykiem, oczywiście też cwiczy i hasa wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka