kieltaga 22.06.10, 09:39 Witam wszystkich serdecznie. Mam dziecko chore na alergię. Czytałam w sieci artykuł na temat farby dla alergików. Czy ktoś wie coś na ten temat? Nieistotne są dla mnie kolory farb. Proszę Was o poradę. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
misself Re: Farby dla alergików 22.06.10, 11:25 kieltaga napisała: > Mam dziecko chore na alergię. Ale na co jest uczulone? Na farby? To mu wytapetuj pokój i z głowy. Farby dla alergików ma w swojej ofercie np. Beckers, są to farby wodorozcieńczalne - dokładnie tak jak zwykłe farby akrylowe innych firm. Ja jestem uczulona na lateks, a przez lata mieszkałam w domu ze ścianami pomalowanymi lateksową farbą i nic mi nie było. Nie mogłam tylko być w domu podczas malowania, bo kiedy farba chlapnęła mi na skórę, od razu miałam wysypkę. Ja uważam, że to ściema jest i chwyt marketingowy, służący wyciąganiu pieniędzy. Odpowiedz Link
listekklonu Re: Farby dla alergików 22.06.10, 14:20 Nie wiem jak z farbami, ale u mnie drewniana podłoga była kiedyś pokryta lakierem dla alergików. Zupełnie nie zdało to rezultatu, starł się o wiele szybciej, niż zwykły lakier. Odpowiedz Link
and-a Re: Farby dla alergików 22.06.10, 15:10 Tikkurila, ma atesty skandynawskie, a oni maja bardzo rygorystyczne normy. Ja ostatnio w świeżo wymalowanym pokoju spałam od razu bez problemu. Dodatkowy plus,że jeśli wybierzesz jakiś kolor (nie biały) to w przypadku ubrudzenia, nawet solidnego (np. czerwony barszczyk...) bez problemy plamę zmyjesz. pzdr Anda Odpowiedz Link
misself Re: Farby dla alergików 22.06.10, 15:32 and-a napisała: > Tikkurila, ma atesty skandynawskie, a oni maja bardzo > rygorystyczne normy. Ale to nie są specjalne farby dla alergików Tylko normalne farby wodorozpuszczalne. Chyba każda firma ma takie (wodnorozpuszczalne) farby w ofercie, dlatego uważam, że sprzedawanie specjalnych farb dla alergików jest chwytem marketingowym służącym wyciągnięciu pieniędzy od zdezorientowanych rodziców. > Dodatkowy plus,że jeśli wybierzesz jakiś kolor (nie > biały) to w przypadku ubrudzenia, nawet solidnego (np. czerwony > barszczyk...) bez problemy plamę zmyjesz. A jaki to ma związek z alergią? Odpowiedz Link
and-a Re: Farby dla alergików 23.06.10, 09:31 Ja kupowałam Tikkurilę (nazwy dokłądnej farby nie pamiętam), która była preznaczona na pokoi dziecięcych i sypialni, reklamowana jako farba nietoksyczna, nic nieemitująca i dla alergików. Fakt,że wszystko mnie uczula i dusi,a tu zero objawów-więc reklama reklamą, ale sama przetestowałam (nawet jeśli reklama na wyrost, efekt super). pzdr Anda Odpowiedz Link