Dodaj do ulubionych

morfologia krwi

12.11.11, 19:04
lekarz zasugerował zrobienie małej (6 m-cy) morfologii + żelazo, profilaktycznie, nic sie nie dzieje, mała w górnych centylach, okaz zdrowia. Moze to głupie ale zastanawiam sie czy jest sens kłuć dziecko, jeżeli nie ma wskazań medycznych, czy to nie dodatkowy (zbedny) stres?
Badacie krew dziecka profilaktycznie?
Obserwuj wątek
    • nin4 Re: morfologia krwi 12.11.11, 19:06
      dodam że córka jest cały czas na piersi, jakies 2 tygodnie rozpoczęłyśmy rozszerzanie diety BLW, ale póki co to więcej zabawy niż jedzenia, więc można powiedzieć że tylko pierś
    • lidek0 Re: morfologia krwi 12.11.11, 19:32
      Nie uważasz, że badania profilaktyczne to wystarczającyc powód do ich wykonania? Jak często sama chodzisz do ginekologa i robisz cytologię, jak częst odwiedzasz stomatologa? Zzemu z dzieckiem miałoby być inaczej, tylko się cieszyć, że lekarz myśli o profilaktyce a rodzice niestety nie. Chyba lepiej wykryć coś zanim to da objawy /pewnie wszystko wyjdzie ok/? Mnie bardzo dziwi czemu rodzice nie robią dzieciom a często i sobie badań profilatycznych, to tylko pobranie krwi. Poza tym rękę w miejscu pobrania możesz posmarować Emlą i po bólu.
    • thea19 Re: morfologia krwi 12.11.11, 20:40
      i bardzo slusznie - dzieci na piersi czesto maja anemie i suplementowane zelazo. moj mial wykryta w wieku 5 mcy i zelazo przyjmowal 2 mce
    • klubgogo Re: morfologia krwi 12.11.11, 20:47
      Nie wiem, czy badałabym bez zalecenia, dziecko mam pod kontrolą specjalisty, więc do tej pory (3 lata) miało morfologię2 razy, w celach diagnostycznych.
      • bezak25 Re: morfologia krwi 12.11.11, 20:51
        tak badam, odkąd przy okazji pobytu w szpitalu jak mała miała 2 miesiące wyszła jej anemia, dostawała żelazo dość długo. Też była piersiowa.
        Mojemu 4-latkowi też co najmniej 2 razy w roku robię podstawowe badania.
    • tygrysiatko1 Re: morfologia krwi 12.11.11, 21:57
      owszem warto... podstawa to profilaktyka, a nie leczenie...
      każdy człowiek co roku powinien mieć wykonane badania profilaktyczne bez względu na wiek...
      między 2-3 mcem życia występuje fizjologiczna anemia, masz bardzo mądrego pediatrę, że chce sprawdzić czy po tym okresie wróciło wszystko do normy...
    • hexe82 Re: morfologia krwi 12.11.11, 22:16
      Badamy.
    • marygirl Re: morfologia krwi 13.11.11, 17:20
      morfologie robia z paluszka, nie jest tak straszna, a profilaktycznie mozna zrobic
    • murwa.kac Re: morfologia krwi 13.11.11, 19:17
      warto.

zwykla morfologia wykaze poczatki anemii, braku zelaza, bialaczki, wtedy kiedy nie ma jeszcze 'wizualnych objawow.
      i naprawde wielu innych groznych chorob i schorzen.

wole ukluc dziecko teraz niz pozniej pluc sobie w brode wbijajac wenflon z chemia na przyklad.
      • olgaaa1 Re: morfologia krwi 13.11.11, 21:01
        Niemowlakom nie robi się profilatycznie morfologii, jest to straszny stres dla dziecka, nawet z paluszka. Mojej małej w morfologii wyszły podwyższone leukocyty i co to dało. Może to od ząbków, może taki urok, możę była przeziębiona ble ble, a stres niesamowity, aż zwymiotoała
        • tygrysiatko1 Re: morfologia krwi 13.11.11, 21:12
          nieprawda.. robi się...
          jeżeli rodzic nie przekazuje swojego stresu dziecku to często nawet nie płaczą...
          rozumiem, ze skontrolowałaś po jakimś czasie i już leukocyty są w normie??
        • bezak25 Re: morfologia krwi 13.11.11, 21:17
          olgaaa1 napisała:

> Niemowlakom nie robi się profilatycznie morfologii, jest to straszny stres dla
          > dziecka, nawet z paluszka.

Juz głupszej argumentacji nie robienia badań nie słyszałam.
          Pewnie, lepiej, żeby dzieciak chodził z niedoborem żelaza/anemią niż żeby dosłownie chwilkę (i to nie każde dziecko) zapłakał przy pobieraniu krwi uncertain

Mojej małej w morfologii wyszły podwyższone leukocyt
          > y i co to dało. Może to od ząbków, może taki urok, możę była przeziębiona ble b
          > le, a stres niesamowity, aż zwymiotoała

I więcej nie kontrolowałaś czy wynik się poprawił?? uncertain
          A gdyby wyszły inne braki czy nieprawidłowości to co wtedy? Luzik, nie?
          • tygrysiatko1 Re: morfologia krwi 13.11.11, 23:41
            nie no co Ty!!! podawanie chemii (tfu tfu), albo leczenie szpitalne będzie mniej stresujące niż morfologia raz na jakiś czas...
        • bernadeta123 Re: morfologia krwi 13.11.11, 21:18
          To co za pielęgniarki były mój synek ma 8 miesięcy krew miał pobieraną 2 razy i to z żyły i nawet nie zauważył - ja miałam większy stres niż on. Dużo zależy od pobierających od odwrócenia uwagi.
        • aleksandra1977 Re: morfologia krwi 13.11.11, 23:23
          olgaaa1 napisała:

> Niemowlakom nie robi się profilatycznie morfologii, jest to straszny stres dla
          > dziecka, nawet z paluszka
          co to za bzdura!
    • lexie007 Re: morfologia krwi 14.11.11, 00:23
      pierwsze slysze zeby robic badania profilaktyczne dla 6 miesieczniaka????? troche to takie naciagane.
      • thea19 Re: morfologia krwi 14.11.11, 09:20
        owszem sprawdza sie przede wszystkim zelazo jesli dziecko bylo bezproblemowe od urodzenia.
        moje dziecie mialo podwyzszona bilirubine i morfo byla co tydzien przez 3 mce. jakos przezyl bez wiekszego uszczerbku. w szpitalu to mu nawet krew z glowy pobierali.
    • sinusoidaa Re: morfologia krwi 14.11.11, 08:49
      Mój syn jest trochę straszy, ma 1,5 roku. Okaz zdrowia, bez antybiotyków, wagowo i wzrostowo na 95 centylu. W związku z niedoczynnością tarczycy u mnie i starszej córki, musiałam synkowi również wykonać badania hormonów tarczycy. pomyślałam wiec,że za jednym kłuciem zbadam też morfologię i żelazo. I co się okazało? morfologia jak u młodego poborowego (hemoglobina w górnej granicy normy), a zelazo znacznie poniżej normy.
      Badania robi się PROFILAKTYCZNIE, żeby wyłapać ognisko potencjalnej choroby, zanim wystąpią jej objawy, albo, zeby potwierdzić, ze wszystko jest ok. Wielu lekarzy jednak nie rozumie tego i bronią się rękami i nogami przed wypisaniem skierowania na te podstawowe, tanie badania.
      Ciesz się, ze masz rozsądnego lekarza i nie wydziwiaj, tylko zrób wywiad, która pielęgniarka "specjalizuje" się w pobieraniu krwi takim maluchom i ruszaj na badania.
      • nin4 Re: morfologia krwi 15.11.11, 05:48
        no i poszlismy pobrac krew i szok! mała zupełnie nie zauważyła kłucia, nawet sie nie skrzywiła, zabawiałam ją grzechotką i jedyny płacz a raczej marudzenie było z tego powodu że nie dawałam jej tej grzechotki do buzi smile dziecko po prostu w ogóle nie zauważyło, że coś sie jej robi, mimo, że pielegniarka zebrała aż 4 fioleczki. Dziękuję za dobre rady.
        • bernadeta123 Re: morfologia krwi 15.11.11, 09:01
          Widziszsmile a nie mówiłam że wszystko zależy od sposobu pobrania, od odwrócenia uwagi dziecka. Gratulacjewink Wiem bo moja teściowa jest pielęgniarką która takim maluchom codziennie pobiera krew i zdziwiła mnie wypowiedź, że dziecko aż zwymiotowało.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka