Dodaj do ulubionych

Uczulenie na nutramigen?

20.11.11, 16:11
Mam potwornego doła... Moja 4 tygodniowa córka ma mnóstwo krost na całym ciele, zaczęło się od twarzy (jeszcze w szpitalu tuż po urodzeniu zanim w ogóle przystawiłam ją do piersi - bo było po cesarce) położne stwierdziły że to pokrzywka niemowlęca. Zaczęłam więc karmić piersią bo pokarmu miałam nawał, dziecko jadło spało robiło zdrowe kupy. Przyszłam do domu i powoli zaczynało się pogarszać, coraz więcej krost, wodniste i śluzowate kupy (dodam że starałam się zachować dietę, wiem jak, bo karmiłam piersią pierwsze dziecko i było ok) wzdęcia bóle brzuszka. Pediatra zarządziła odstawić na kilka dni od piersi i dać nutramigen. I się zaczęło... Krosty z twarzy zeszły na klatkę i brzuszek, kupy zrobily się zielone i śmierdzące, jest jeszcze gorzej. Na dodatek z tego stresu mój pokarm zaczął zanikać i teraz nie jestem w stanie nakarmić dziecka nawet raz piersią bo płacze z głodu jak skończy jeść. Nie mogę trzymać jej cały dzień przy piersi, żeby rozkręcić laktację na nowo, bo drugie dziecko 2 letnie dostaje szaleństwa w tym czasie a jestem sama cały dzień z dwiema. Ściągam laktatorem ale jest tego coraz mniej.
Mam potwornego doła że mogłam karmić dziecko piersią i to zmarnowałam na rzecz paskudnego mleczka które jeszcze pogorszyło sytuację. Nawet nie wiem co jest mojemu dziecku bo każda pediatra mówi co innego, ale wszystkie zgadzają się że piersią nie powinnam karmić. No jak nie powinnam jak czuję że powinnam!
Obserwuj wątek
    • panna.w.drodze Re: Uczulenie na nutramigen? 20.11.11, 17:54
      przede wszystkim idź na forum KP

forum.gazeta.pl/forum/f,570,Karmienie_piersia.html tam dziewczyny pomogą z laktacją i przejdź na dietę "5 przemian dla matek karmiących" moja miała okropne krosty (główka, uszy, policzki, pod uszami na szyi) miała epizod z Bebiolnem, potem już tylko karmiłam piersią i zaczełam gotować według tych przepisów i po ok 1,5 tyg krosty zaczeły przygasać, jak coś to pisz na mail: panna.w.drodze@gazeta.pl
      chętnie Ci pomogę i dokładniej opiszę co i jak, bo dobrze pamiętam jak byłam załamana tą sytuacją
      pozdrawiam

https://www.suwaczki.com/tickers/9f7jjw4zr334upel.png
      • olusiaalex2 Re: Uczulenie na nutramigen? 20.11.11, 21:48
        ja "rozbujałam" przygasającą laktację herbatkami laktacyjnymi Hipp, ale tymi w saszetkach. te granulowane są z dodatkiem cukru. no i porządnie jadłam, a dodam, że od 2,5 miesiąca jestem na diecie eliminacyjnej bo mały ma uczulenie na nabiał.
        • ponponka1 laktacji nie da sie rozbujac hernatkami i dieta 21.11.11, 13:16
          To zwykla fizjologia - jest ssanie - jest produkcja. Gdzie tu miejsce na herbatke i diete?

Poza tym dieta nie jest wskazana od samego pocztaku. Bo moze zaszkodzic a nie pomoc. Nalezy znalezc przyczyne a nie po omacku eliminowac produkty z diety matki.
          • olusiaalex2 Re: laktacji nie da sie rozbujac hernatkami i die 21.11.11, 13:49
            no w moim przypadku wyeliminowanie mleka i jego pochodnych poskutkowało brakiem kolek, piękną cerą, kupkami bez śluzu itp. zgadzam się, że częste przystawianie dziecka do piersi wzmaga laktację. mi osobiście pomagają także herbatki i ogólnie picie dużo płynów. położna laktacyjna doradziła mi picie raczej nektarów niż samej wody.
            • ponponka1 Re: laktacji nie da sie rozbujac hernatkami i die 21.11.11, 13:54
              olusiaalex2 napisała:

mi osobiście pomagają także herbatki i ogó
              > lnie picie dużo płynów. położna laktacyjna doradziła mi picie raczej nektarów n
              > iż samej wody.

Picie tak. Nie wazne czego tzn. wazne. zeby nie byly to mieszanki ziol z zawartoscia ziol moczopednych....bo jednym wrogiem "jedzeniowym" laktacji jest odwodnienie.

Poaz tym, to ze pilas nektary i herbatki laktacyjne naprwde nic nie pomoglo na laktacje. Uwierz mi. No po prostu to jest fizjologicznie niemozliwe smile
    • lemonna Re: Uczulenie na nutramigen? 20.11.11, 22:23
      przede wszystkim uspokoj sie i zaopatrz w chuste, zeby mala mogla duzo przy cycksu siedziec a ty miec 2 rece wolne, nie martw sie, mozna rozkrecic laktacje nawet po kilku dniach karmienia butla, wszystko zaleyz od Ciebie! bedzie dobrze
    • zemfira.m Re: Uczulenie na nutramigen? 20.11.11, 22:38
      Po nutramigenie kupy prawie zawsze są zielone i śmierdzące. Lekarze mówią, że to norma.
      • guska24 Re: Uczulenie na nutramigen? 21.11.11, 07:43
        Mam dwoje dzieci, i każde z nich piło nutramigen, mała w dalszym ciągu je pije, i zielone śmierdzące kupy to norma na tym mleku, tak więc to nie oznacza, że mleko jest dla dziecka niedobre. Co do tej wysypki to przyczyna leży napewno gdzie indziej niż w mleku, kąp w krochmalu, oilatum nawilżaj skórę, pierz w delikatnym proszku zarówno dziecka jak i swoje, może ją uczula proszek lub coś innego?
    • marzenka224 Re: Uczulenie na nutramigen? 21.11.11, 12:20
      Skoro ma te krosty od urodzenia to raczej nie jest to alergia (a już na pewno nie pokarmowa) bo alergia nie ujawnia się u tak małych dzieci a dopiero u kilko tygodniowych. Wybierz się do dobrego lekarza najlepiej neonatologa niech obejrzy małą. Ja to bym już prędzej na trądzik niemowlęcy stawiała ale też nie wiem czy może on wystąpić od razu po urodzeniu.
      Skoro chcesz karmić piersią musisz zmienić swoje nastawienie. jak myślisz "za wszelką cenę muszę karmić" to każde niepowodzenie bardzo cię stresuje a nerwy to największy wróg laktacji. Lepiej podchodź do tego tak że " postaram się karmić piersią, będę do tego dążyła ale jak się nie uda to trudno" jest to mniej stresujące podejście i wtedy może się uda
      Głowa do góry
      Powodzenia i pozdrawiam
    • joanka-r Re: Uczulenie na nutramigen? 21.11.11, 13:01
      to mogły być potówki, trądzik niemowlęcy, który nakadziłaś.
    • ponponka1 Re: Uczulenie na nutramigen? 21.11.11, 13:20
      te mi wyglada na tradzik. No a po mm to juz moze byc uczulenie. Jedyne to co przystawiac, przystwaiac by laktacja znowu sie rozbujala. I poczekac. Tradzic znika ok 6-7 tygodnia - z dieta 5 krokow i bez niej smile
      • ixik Re: Uczulenie na nutramigen? 21.11.11, 19:54
        Dziękuję za odpowiedzi, są one dla mnie bardzo cenne. Skompletowałam to co mi napisałyście i jakaś nowa nadzieja we mnie wstąpiłasmile Wynikałoby z tego że:
        1. moje dziecko nie ma żadnej alergii tylko trądzik - ale czy możliwe że trądzik występuje na szyi, uszach, włosach i na pleckach?
        2. nutramigen powoduje zielone kupy co nie ma związku z chorobą czy uczuleniem
        3. mogę karmić piersią po tygodniu ostawienia, a przynajmniej dokarmiać, dopóki laktacja nie wróci na właściwy poziom
        chyba spróbuję...
        wrócę do kurczaka z ryżem i marchewkąsmile o diecie 5 przemian zaczęłam czytać ale na razie spróbuję swoich starych metod wprowadzania powoli nowych składników do tego ryżu, jak już się zorientuję że na laktozę dziecko nie ma uczulenia.

I chyba kupię tą chustę, wiecie że moje dziecko odkąd nie karmię piersią wcale nie chce zejść mi z rąk? Jak tylko odkładam do wózka to płacze. Jeszcze dostanie choroby sierocej w wyniku tego odstawienia. Jak mogłam dziecku zrobić coś takiego...
        • ixik Re: Uczulenie na nutramigen? 21.11.11, 20:02
          Dodam jeszcze że na rzecz trądziku przemawiałoby to że krostki znikają jak dziecku jest chłodno, na spacerze, czy jak śpi (kiedy to odkryłam zakręciłam grzejnik w jej pokoju) a kiedy jest gorąco lub gdy śpi długo na jednym boku to te krosty robią się czerwone i jest ich więcej. No ale pediatry wiedzą takie rzeczy, to nie rozumiem skąd takie podejrzenia o ciężką alergię, nutramigen i odstawianie od piersi?
          • panna.w.drodze Re: Uczulenie na nutramigen? 21.11.11, 20:09
            oby to był tradzik smile jedz indyka zamiast kurczaka, i ryz (zaparcia) zastap kasza grycz. niepalona wink powodzenia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka