Dodaj do ulubionych

Problem z zasypianiem i spaniem

11.02.12, 09:52
Mam problem z usypianiem i drzemkami mojej 1,5 miesięcznej córeczki.
Na początku pięknie zasypiała sama w swoim łóżeczku i drzemki trwały różnie godzinę, dwie, czasem i trzy.
Od jakiegoś czasu o samodzielnym zasypianiu nie ma mowy. Zasypia noszona na rękach. Problem pojawia się, gdy ją odkładam. Przebudza się i od nowa płacz. Od nowa więc bujam ją na rękach i znów odkładam. Czasem zasypia po drugim, czasem po dziesiątym odkładaniu.
To usypianie nie byłoby jeszcze problemem, nawet gdy trwa pół godziny czy godzinę, gdyby potem Mała jakis sensowny czas pospała. Niestety jej dzienne drzemki są bardzo krótkie, 20 minut, 30... Bardzo rzadko się zdarza, by pospała powiedzmy godzinę. Tych drzemek ma w zwiazku z tym kilka w ciągu dnia, ale przed kazdą jest to długie usypianie.
Może ktoś mi doradzi, co zrobić by odzwyczaić ją od tego usypiania na rękach, by zasypiała sama i by tak się nie wybudzała szybko. Czy jest jakiś sposób by wydłużyć te dzienne drzemki, zdecydowanie bym wolala by zamiast 6 dwudziestuminutowych drzemek miała dwie czy trzy dwugodzinne na przykład.
Jest na to jakis sposob?
Obserwuj wątek
    • tourterelle Re: Problem z zasypianiem i spaniem 11.02.12, 13:02
      U mnie taki sam problem pojawił się dokładnie w tym samym wieku. Obecnie synek ma 2,5 mies nauczył się zasypiać sam, pomogła karuzela(zaczął zauważać), głaskanie i cierpliwe odkładanie ( z tym, że nie dopuszczałam, żeby zasnął na rękach, tylko żeby się wyciszył). Niestety nie śpi długo ma trzy drzemki ok 30-40 min, sporadycznie i od święta godzinę, taki typ powiedziała mi pediatra- jedni potrzebują dużo snu inni mało. Przyzwyczaiłam się, jest wesoły, nic mu nie dolega po prostu wymaga więcej uwagi ot co...za to ostatnio zaczął lepiej spać w nocy - 8 godzin ciągiem smile. Powodzenia
    • kw0 Re: Problem z zasypianiem i spaniem 19.02.12, 13:33
      miałam podobnie, ale u nas to sie zaczelo w drugim tygodniu. Usypiała tylko na rękach, do tego pojawiła się wysypka i się okazalo ze to uczelenie na bialko mleka krowiego. Spała bardzo mało, czasami nawet w ciagu dnia nie zmrozyla oka. usypianie na rękach skonczylo się gdy dostała mleko dla alergikow. Wychodzi na to, że potrzebowała bliskości bo ją bolał brzuszek po jedzeniu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka