28.02.12, 18:32
Jakiej firmy butki są najlepsze jako pierwsze obuwie???
Obserwuj wątek
    • jola_jlj Re: butki 28.02.12, 18:39
      ja polecam ecco, geox, bartek, clarks. U mnie się sprawdziły smile
    • bozek74 Re: butki 28.02.12, 19:22
      Bartek- byliśmy zadowoleni.
    • karolla808 Re: butki 28.02.12, 20:07
      W weekend przy okazji wizyty w centrum handlowym oglądałam buty dla mojej córeczki, bo niedługo będą nam potrzebne. Wczesniej naczytałam się jakie kryteria powinny spełniać dobre buciki i w Bartku podobało mi się kilka par. Tylko te ceny....
      • czarna784 Re: butki 28.02.12, 20:30
        A jakie powinny spelniac kryteria?
        • karolla808 Re: butki 28.02.12, 21:03
          Cytuję tu to co wyczytalam w ksiązce p. Zawitkowskiego, bo w tym temacie jemu ufam, choć w innych tematach niekoniecznie się zgadzam np. o wspomnianej niedawno poduszce dla niemowlakasmileWięc tak:
          -niezbyt wysoko cholewka, jeśli wysoka to elastyczna, umozliwająca ruch stopy
          -cieniutka, elastyczna podeszwa, wyginająca się na wszelkie możliwe sposoby, zginająca się w 1/3 od przedniego brzegu buta, wąska wewnątrz buta, żeby stopa nie przemieszczała się na boki
          -but powinien trzymac stópkę w śródstopiu, nie w kostce

Obalony jest tu też mit sztywnego zapiętka.

Ogólnie unikać sztywnych wysokich butów ala ortopedyczne, jeśli nie ma potrzeby. P. Zawitkowski sugeruje, żeby kupując buty zrobić test -wziąć bucik i sprobowac go wyżąć, musi się ładnie wyginać.

Ogólnie polecam ten rozdział o butach, stopach z "Mamo, Tato, co Ty na to?1". bardzo fajnie jest napisany i do tego jest filmik. Pewnie tez można go gdzies znaleźć w necie lub na edziecku.

Ciesze się jednak, że wybór pierwszych butów przypada na wiosnę, bo jak próbowałam dziecku włożyć nogę w bardziej zabudowanego buta, to nie dość że było ciężko, dziecko nie współpracowało chciało buta zjeść, a jak już załozyłam to nie wiedziałam czy on dobrze leży czy nie. Z sandałkami itp będzie łatwiej.

W Bacie jeszcze widziałam fajne buty na wiosnę dla dziewczynki.
    • silje78 Re: butki 29.02.12, 11:48
      obejrzyj sobie elefanten'y w deichmanie. jako pierwsze buciki super. mieciutka podeszwa, skórka.
    • morgany preshoes 01.03.12, 18:48
      na te trafiłam dość późno w przypadku pierwszego dziecka, ale niedługo będzie drugie i na pewno od nich zaczniemy przygodę z raczkowaniem i pierwszymi krokami. teraz zbliża się wiosna i lato, więc jak nie można boso, to one załatwią sprawę doskonale! smile
    • penelopa102 Re: butki 06.03.12, 16:19
      My kupowaliśmy na początku buty Bartek, były mięciutkie i wygodne, choć cena dość wysoka jak na buty dziecięce. Teraz kupiliśmy zimowe Junior kids i też są dobre, a tańsze.
    • wanielka Re: butki 06.03.12, 20:42
      u nas jako pierwsze butki służyły kierbce góralskie, z miękkiej skórki, kupione za 20 zł. zakładałam je tylko jak było to konieczne, dzieci najczęściej w tym pierwszym etapie chodzenia były boso lub w skarpetach z abs. nogi mają piękne i proste, a butów drogich nie znają wink
    • leneczkaz Re: butki 07.03.12, 12:19
      Jeśli na sezon wiosna- lato to GUCIE!!
    • alicja_wk Re: butki 07.03.12, 22:36
      Przy pierwszym dziecku używalismy Bartków, ale uwazam, ze buty nalezy dobierac bardzo indywidualnie. Wszystko zalezy od stopy dziecka. Na starszaka były ok, bo miał szerokie stopy i wysokie podbicie, a takie własnie sa Bartki, a do tego zapinane głownie na rzepy, a to nie dopasowuje sie tak dobrze do kształtu stopy jak sznurowany but.
      Dlatego własnie teraz dla młodszego synka, który ma wąską i drobna stopę, od samego początku kupuje tylko buty niemieckiej formy Ricosta Pepino, które moim zdaniem przewyzszaja jakoscia Bartki, są o wiele badziej elastyczne, mają rozmiarówkę tęgości, czyli mozna dobrac sobie podbicie wysokie, średnie lub niskie. Poza tym w większości sa sznurowane, lepiej dopasowuja się do stopy, a dzięki temu dziecko jest bardziej stabilne. But powinien tak integrowac sie ze stopą, zeby dziecko chodziło w nim jakby nic nie miało na nodze. Nie moze byc za ciasny, ani za luzny, ale musi dobrze przylegac.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka