jola_jlj 29.02.12, 10:55 Od kiedy zaczęliście dawać dziecku chrupki kukurydziane. Synek ma 7 miesięcy i jakoś tak boje się że się zadławi, bo odłamuje dziąsłami kawał chrupa Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agmarta2 Re: chrupki kukurydziane 29.02.12, 11:02 Chrupki Flips się rozpuszczają i nie przyklejają się dziąsełek ani ząbków. Więc nie powinien się zadławić. Odpowiedz Link Zgłoś
karolla808 Re: chrupki kukurydziane 29.02.12, 12:41 Podaje od 6 miesiąca. też na początku się bałam, bo moje dziecko wkładało prawie całego do buzi,ale zauwazylam, że one szybko w buzi się rozpuszczaja i nigdy nie było niebezpiecznej sytuacji.Przy waflach ryzowych miałam taką sytuacje. Nie mniej jednak nie zostawiam jej z chrupkami sam na sam, zawsze jestem w pobliżu. Odpowiedz Link Zgłoś
aamarzena Re: chrupki kukurydziane 29.02.12, 13:42 Chrupki się szybciutko rozpuszczają w buzi, nie ma zbyt wielkiego ryzyka zadławienia. Gdy młoda miała 7-8 m-cy radziła sobie nawet z waflami ryżowymi. Daj dziecku spróbować chrupka i bądź obok. Kiedyś musi nauczyć się jeść inne rzeczy niż papki Odpowiedz Link Zgłoś
czarna784 Re: chrupki kukurydziane 29.02.12, 15:44 6 miesiecy,szukaj takich hdzie na opakowaniu pisze ze sa dobre dla dzieci,wtedy te ladnie sie rozpuszczaja,ja kupowałam bodjaże"tygryski" Odpowiedz Link Zgłoś
kondolyza Re: chrupki kukurydziane 29.02.12, 16:30 ja tez dawalam od 6ciu mcy. nie zadlawi sie. dziecko ma przesuniety do przodu punkt na jezyku ktory wyzwala odruch wymiotny wiec jest lepiej zabezpieczone przed zadlawieniem od dorosłego. Odpowiedz Link Zgłoś
mather1 Re: chrupki kukurydziane 10.04.12, 12:32 ja swoim maluchom podaje chrupki "zdrowa paczka" firmy Good Snack są bardzo smaczne , nie kleją się do podniebienia i są badane na zawartość glutenu. bardzo polecam Pałeczki kukurydziane Naturalne Bezglutenowe tej firmy moje maluchy je uwielbiają. Odpowiedz Link Zgłoś
penelopa102 Re: chrupki kukurydziane 06.03.12, 16:14 My wprowadzaliśmy właśnie po 7 miesiącu. Chrupki kukurydziane szybko rozpuszczają się w buzi więc ryzyko zadławienia jest bardzo małe. Odpowiedz Link Zgłoś
allyviki Re: chrupki kukurydziane 07.03.12, 21:04 my zajadamy od 6,5 miesiaca mala jest szczerbata na calego i tez odlamuje kawalki ale swietnie sobie radzi mysle ze twoje malenstwo tez sobie da rade..chrupek baaardzo szybko sie rozmieksza w buzi..a pzoa tym wiadomo na poczatku i tak bedziesz pilnowac tego podjadania wiec bedziesz miala oko na wszytsko! radze ci podaj chrupka dzieciaczek bedzie baaardzo zadowolony zobaczysz pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
lady_iris Re: chrupki kukurydziane 10.04.12, 13:04 Ja też podaję od 6 miesiąca - nigdy nic niepokojącego się nie działo, ale zawsze mam małą wtedy na oku. I zabieram "końcówkę" gdy jest już tak mała, że można ja na raz do paszczy włożyć. Moje dziecko uwielbia chrupki! Odpowiedz Link Zgłoś
catrinna Re: chrupki kukurydziane 10.04.12, 13:48 Spróbuj sama połknąć takiego chrupka, wg mnie to niewykonalne Poza tym, 7 miesięcy to już duże dziecko, powinno sobie poradzić. Tylko uważaj, jak już będzie miał zęby - chrupki bardzo oblepiają i łatwo o próchnicę. Odpowiedz Link Zgłoś
zlotalukrecja Re: chrupki kukurydziane 11.04.12, 23:18 Dziewczyny jest taka zasada "nigdy nie mów nigdy" moja mama ok rok temu pomagała babci ratować wnuczka, który wg. mojej mamy miał ok 7-8 mc, jechał z babcią wózkiem i jadł chrupka kukurydzianego. Zadławił się nim zsiniał a babcia nic nie widziała i pchała wózek. Taki chrupek trudniej usunąć z przełyku bo rozmięknie i może się poprzyklejać do przełyku. Mama najadła się strachu.... To tak tylko abyście wiedziały, że nie zawsze to co powinno być bezpieczne takim jest Zawsze trzeba uważać Ja dawałam swojej małej od ok 7 mc tylko ona to bardziej jak lizak traktowała Pamiętajcie aby kupowując chrupki sprawdzać ich skład często gęsto maja w składzie sól a ta jest dla takich brzdąców niebezpieczna Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: chrupki kukurydziane 12.04.12, 15:39 Ja dawalam od mniej wiecej 7 miesiaca, ale w PL kupowalam tylko w Tesco, bo na zadnych innych nie znalazlam info, ze sa z kukurydzy niemodyfikowanej (a niestety wielu polskich rolnikow kupuje modyfikowane ziarno z Czech, a nikt nie wie, czy ejst ono neutralne dla zdrowia). Odpowiedz Link Zgłoś