Dodaj do ulubionych

KASZKI ???!!!!

14.03.12, 16:10
dziewczyny jakich firm i jakie kaszki podajecie maluchom najczesciej??? pytam bo ciagle wysluchuje ze "bobovitowych nestlowych i innych" nie powinnam ale zwykle manna kukurydziana owsiana... szczerze nie mam pojecia co jest lepsze!? jak jest u Was???
Obserwuj wątek
    • roks30 Re: KASZKI ???!!!! 14.03.12, 16:25
      Mojemu synkowi podeszły kaszki firmy Rossmann. Potem dowiedziałam się, ze są ok bo produkowane w Niemczech i nie zawierają tyle cukru. Bobovita to nawet dla mnie, a jestem osobą, która dużo słodzi były jak ulepek. Aha i jeszcze Zdrowy brzuszek chyba Nestle.
      • allyviki Re: KASZKI ???!!!! 14.03.12, 16:28
        dzieki za odpowiedz
      • toya666 Re: KASZKI ???!!!! 14.03.12, 22:33
        roks30 napisała:
        > kaszki firmy Rossmann. Potem dowiedziałam się, ze są ok
        > bo produkowane w Niemczech i nie zawierają tyle cukru.

Haha, to żart jakiś? Mieszkam w Niemczech, tu wszystko jest mocno sładzone, 70% dzieci idących do szkoły (czyli w wieku ok. 6 lat) ma nadwagę. Z czego to się bierze?
        Tak więc relacja "produkcja w Niemczech = mniej cukru" jest dla mnie zupełnie nietrafiona i wręcz bezpodstawna.

Natomiast zastrzegam, że nie mam pojęcia czy AKURAT kaszki Rossmann mają mało czy dużo cukru. Piszę o ogólnej relacji i fakcie, że tu wiele produktów jest bardzo mocno dosładzanych.
    • czarna784 Re: KASZKI ???!!!! 14.03.12, 17:34
      A ja Ci powiem ze uzywam praktycznie wszystkich,bobovita(najslodszse i najtansze)
      nestle takie w miare,rossmanowskie bardzo dobre i rzeczywiscie nie zawieraja tyle cukru,uzywam jeszcze holle (bez cukru i drozsze) ale tez zwykla owsianke i kasze mannesadchłona wiecej czasu na przygotowanie)
      • allyviki Re: KASZKI ???!!!! 14.03.12, 19:48
        dzieki wink
    • 3fanta Re: KASZKI ???!!!! 14.03.12, 20:03
      Bobovita.To chyba ma Bebiku robione coś kiedyś wyczytałam.Holle bezmleczną do Bebika sypię.
      • anusia1912 Re: KASZKI ???!!!! 14.03.12, 22:18
        Bobovity bo na Nestle syn miał uczulenie i sie troche zraziłam
      • baba-baba Re: KASZKI ???!!!! 15.03.12, 16:44
        Ja kupuję kaszki Holle musli i z owocami,bez cukru kompletnie ale są dobre,młody wpyla.To nic,że droższe skoro je ją raz dziennie.
    • maxiowa Re: KASZKI ???!!!! 14.03.12, 22:17
      tez daje malemu kaszki Rossmana. Kupuje "3 zboza" od 6 miesiaca, a wczesniej jednozbozowa jaglana.
      Sa bez dodatkow i cukru. Kupuje w niemczech, ale na allegro tez sa do dostania.
    • aamarzena Re: KASZKI ???!!!! 14.03.12, 22:26
      Holle bezmleczne, bezcukrowe, tak na śniadanie z owocami. A do obiadku zwykłą jaglankę czy ryż gotuję, do zupek dodaję czasem pod koniec gotowania np. łyżeczkę kukurydzianej albo manny żeby troszkę zagęścić (zależy od zupki). Jak dziecko będzie po glutenie będziesz mogła dawać płatki owsiane, kaszę mazurską, kuskus i inne, byle nie paloną smile
      • nati-5588 Re: KASZKI ???!!!! 15.03.12, 13:24
        odradzam te kaszki bobovita i neste np z malina, bananem itp bo naladowane jest tam tyle cukru, ze szkoda gadac.
        JA czasem daje malemu Nestle "zdrowy brzuszek" 7 zboz z lipa lub suszona sliwka maly je uwielbia. I co wazne nie sa dosladzane!
        • aurinko Re: KASZKI ???!!!! 18.03.12, 01:14
          nati-5588 napisała:

> JA czasem daje malemu Nestle "zdrowy brzuszek" 7 zboz z lipa lub suszona sliwka
          > maly je uwielbia. I co wazne nie sa dosladzane!

Jak wół na opakowaniu w składzie jest cukier (mam przed sobą pudełko od tej ze śliwką).
          • aamarzena Re: KASZKI ???!!!! 19.03.12, 15:14
            cukier i aromat na dodatek, samo zdrowie wink
    • klubgogo Re: KASZKI ???!!!! 15.03.12, 18:01
      Po nestle dziecko wymiotowało, kupowałam więc bobovity, ale tylko ryżową, kaszę mannę i z iluś tam zbóż.
    • mynia_pynia Re: KASZKI ???!!!! 15.03.12, 18:42
      kupilam w ekosklepie kukurydziana, z szarłata i z prosa i z nich bede robila deserki a pozniej z manny.
    • mamatin Re: KASZKI ???!!!! 18.03.12, 00:29
      ja do ok. roku dawałam holle bezmleczne, potem rossmana z herbatnikami, teraz dosypuję do mleka troche nestle zdrowy brzuszek.
    • aurinko Re: KASZKI ???!!!! 18.03.12, 01:13
      Głównie Holle i czasami Alnatura, raz kupiłam Nestle zboża ale to było jak lukier i oczywiście w składzie cukier uncertain
      Z Holle najczęściej jaglaną, owsianą, musli, razową, orkiszową. Robię je na mleku modyf. i dodaję owoce ale nie zawsze z dodatkiem owoców. Czasami ugotuję manną ale nie bardzo wiem jak wtedy dozować mleko.
      • allyviki Re: KASZKI ???!!!! 18.03.12, 23:12
        no wlasnie ja tez bym chetnie ugotowala jej manna ale wg przepisu trzeba zagotowac mleko a przeciez modyfikowanego sie nie da.. albo czego nie rozumiem albo nie wiem wink))) a ty-wy wiesz-wiecie???
        • 1matka-polka Re: KASZKI ???!!!! 19.03.12, 10:01
          Kaszę mannę na wodzie i dodać owoce jak już trochę przestygnie.
          • aurinko Re: KASZKI ???!!!! 21.03.12, 14:02
            1matka-polka napisała:

> Kaszę mannę na wodzie i dodać owoce jak już trochę przestygnie.

Ale mnie i autorce wątku chodzi o to jak przygotować kaszkę manną (gotowaną) na mm (z mlekiem modyfikowanym) a nie na wodzie z owocami.
    • kriss_1 Re: KASZKI ???!!!! 19.03.12, 11:31
      kupuj takie, w ktorych skladzie nie ma cukru.Bobovity chyba wszystkie maja cukier, nestel zbozowe nie maja- to jest napisane na opakownaiu. I zamiast sakowych kaszek ktore zawieraja slad owocow, dodawaj swieze- tzn banany, jablka, sloiczek, rozmrozone maliny itp.
      • agaklis Re: KASZKI ???!!!! 19.03.12, 15:00
        Ja daje kaszki tylko robione własnoręcznie(manna,kukurydziana, jaglana, płatki owsiane). Moja córka zjada kaszy ok.100ml.Robię tak:
        Do garnuszka wlewam 100ml wody, wsypuje 2 łyżeczki kaszy dowolnej i na ogień.Mieszam często(żeby grudki sie nie zrobiły), jak się zagotuje, zmniejszam płomień i gotuje ok.5 minut. Do przestudzonego wsypuje 3 miarki mleka, mieszam i gotowe. Czasem daję banana do tego, czasem kroję kawałek jabłka i dodaję przed kaszą,żeby trochę sie pogotowało.
        • aurinko Re: KASZKI ???!!!! 21.03.12, 14:09
          Agaklis, a skąd wiesz ile wody wyparuje podczas gotowania? Dajesz "na oko" 3 miarki mm? Mój na wodzie nie chce ruszyć, musi mieć z mlekiem ale boję się że tego mleka będzie albo za mało albo za dużo, przy regularnym podawaniu niewłaściwych proporcji może być problem sad
          • agaklis Re: KASZKI ???!!!! 22.03.12, 14:40
            Daję na oko. Wlewam te 10ml więcej wody i sądzę po ilości kaszki,że nie wyparuje jej więcej.
      • allyviki Re: KASZKI ???!!!! 19.03.12, 16:05
        dziekiii smile)
      • aurinko Re: KASZKI ???!!!! 21.03.12, 14:05
        kriss_1 napisała:

> kupuj takie, w ktorych skladzie nie ma cukru.Bobovity chyba wszystkie maja cuki
        > er, nestel zbozowe nie maja- to jest napisane na opakownaiu.

Które Nestle zbożowe nie mają cukru? Miałam kupioną Nestle ileś tam zbóż "zdrowy brzuszek" (bezmleczna) i jak wół w składzie cukier (na drugim miejscu).
        • kriss_1 Re: KASZKI ???!!!! 22.03.12, 21:05
          Wielozozbozowa np . Generalnie czytam sklady i czesc z tych nestle nie ma cukru. Jesli rozejrzysz sie w sklepie, znajdziesz.
    • bianna Re: KASZKI ???!!!! 21.03.12, 15:48
      Daję kaszki HIPP bez cukru: owsianka z jabłkami, banan i ryż na mleku oraz z nestle manna (w kartoniku). Wszystkie mleczne, oprócz tego robię zwykłe mm i zagęszczam kleikiem.
    • andziotka Re: KASZKI ???!!!! 24.03.12, 22:54
      ja daję Holle bo bez cukru - mm i tak jest na glukozie więc tyle jej starczy,
      spróbowałam ostatrnio tych wielozbożowych z nestle co niby bez cukru - słodkie jak ... !!!
      przeczytałam skład i tam też jest substancja słodząca tylko że oligofruktoza a nie glukoza

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka