04.05.12, 23:40
Witam, moja córka ma 10 tyg, ciagle płacze,pręzy sie mam wrazenie ze boli ja brzuszek placz jest przerazliwy TRWA ZWYKLE OD RANA DO WIECZORNEJ KAPIELI Z KROTKIMI PRZERWAMI NA DZEMKE. 2 tyg temu lezala w szpitalu z ostrym zapaleniem ukladu moczowego. wyniki morfologii:
RBC3.26 HCT 28.1 MCV 86,3 RDW% 12.0 HGB 9,4 MCH 29,0 MCHC 33,6 PLT 500 MPV 7,9 WBC 9,8 EOS 5 SEG 31 LIMF 61 MONO 3 NIEDOBARWLIWOSC ERYTROCYTÓW ANIZOCYTOZA ZELAZO 54 O CZYM MOGA SWIADCZYC TE WYNIKI?
Obserwuj wątek
    • panizalewska Re: pomocy 05.05.12, 10:44
      Dziewczyno, ja wiem, że to forum radzi i w ogóle, ale nikt nie może leczyć Twojego dzieciaczka na odległość, bo to nieodpowiedzialne.
      IDŹ DO LEKARZA, pediatra Ci powie, co oznaczają te wyniki i co dalej trzeba robić. Nie lecz dziecka przez internet, błagam.
      Powodzenia i spokoju smile
      • przewrazliwiona_mama Re: pomocy 05.05.12, 11:20
        u lekarza jestesmy co drugi dzien i ciagle slysze ze ma kolke. nie wiem juz do kogo mam sie zglosic w szpitalu nawet nie raczyli spojzec na wyniki morfologii. w tej chwili pediatra przepisala leki na anemie tzn witamine B6 i kwas foliowy. dlatego tez pytam na forum bo moze ktos mial podobna sytuacje ze swoim dzieciaczkiem, a lepiej jest zapytac niz siedziec i plakac razem z cierpiacym dzieckiem
        • kendi8 Re: pomocy 05.05.12, 11:52
          czy maly sie zachowuje tak od urodzenia czy teraz sie to zaczelo?
    • dziennik-niecodziennik Re: pomocy 05.05.12, 11:56
      wiesz, tak trochę zależy w jakich skalach podaje wyniki Twoje laboratorium (czy sa to skażniki typu mg/ml, czy jakies inne), ale zakładając pełen standard to generalnie wyniki są OK. niedobarwliwosc jest zapewne zwiazana własnie z anizocytocą, ale poki co nie wygląda to zle.
      Twoja córka najprawdopodobniej naprawde ma po prostu kolki. czym ja karmisz? jesli piersią to moze trzeba poeliminowac cos z diety? jesli butelką to moze zmienic mleko? probowalac stadardowych domowych sposobów -masażu brzuszka, ogrzewania, preparatow typu espumisan itd?
      mozesz poprosic lekarza o skierowanie dziecka na USG brzucha jesli Cie to jakos strasznie martwi. moze dzieje się coś wewnętrznego, cholera wie, przepuklina czy cos.
      oczywiscie moje zdanie nie jest w żaden sposob wiążące i nei uwazaj go za diagnozę!
      • przewrazliwiona_mama Re: pomocy 05.05.12, 13:39
        dziecko zachowuje sie tak od ok miesiaca. karmie ja butelka mleko zmienialam juz 3 razy w tej chwili znowu zmieniam mleko z bebilonu pepti za zwykly nan. próbowalam wsztstkiego masaze nie dzialaja wogole. espumisan pogorszyl sprawe infacol pomagal przez chwile. sprobuje w poniedzialek jeszcze pojsc do lekarza po skierowanie zobaczymy co bedzie. mam tylko wielka nadzieje ze to rzeczywiscie kolki.
        • kendi8 Re: pomocy 05.05.12, 14:11
          moj zachowuje sie tak samo i jest na bebilon peptii od patu dni wogole nie chce jesc ,albo je bardzo malo,wierci sie po jedzeniu ,jak i w czasie jedzenia..napisz po lekarzu co powiedzial prosze
          • kendi8 Re: pomocy 05.05.12, 14:14
            aa dodam ze ma gorsze wyniki krwi niz twoje dziecko,powiedzieli ze to anemia wiec dostaje zelazo i wit c
            • przewrazliwiona_mama Re: pomocy 05.05.12, 15:52
              u nas tez powiedzieli ze anemia, mala malo je wierci sie jak chce puscic baka to strasznie placze i sie prezy to samo sie dzieje kiedy gazy odchodza. ja juz nie mam sily do lekarzy oni wiedza lepiej. a jakie macie wyniki zelaza?
              • mfab83.hg Re: pomocy 05.05.12, 22:45
                żelazo może powodować zaparcia.
          • przewrazliwiona_mama Re: pomocy 07.05.12, 22:07
            Byłysmy dzisiaj u lekarza i w sumie nic nowego nie wiem. Dostałysmy syropek na prawidlowa prace jelit Debridat no i oczywiscie skierowanie na USG brzuszka. Pani doktor znowu stwierdziła ze to moze byc kolka. Termin na USG mamy dopiero na 28.05.
        • ninka_mm Re: pomocy 05.05.12, 16:02
          A jak dziecko przybiera? Je chętnie? Ulewa? Dziwne, że espumisan coś pogorszył, bo ten lek się nie wchłania i jedyne co robi, to ułatwia puszczanie bączków. Jeżeli problemem są więc gazy, espumisan może pomagać, a jeśli coś innego - to nic nie zmieni.

Oprócz problemów z brzuchem możliwe są inne przyczyny płaczu:
          1) twoje zdenerwowanie, które wzbudza niepokój w dziecku i płacze, a ty się denerwujesz i on to czuje i dalej płacze. Krótko mówiąc, postaraj się przerwać to błędne koło. Opanuj nerwy, śmiej się przy dziecku, mów łagodnym głosem itd. Poza tym dziecko potrzebuje spokoju - może macie za głośno w domu? Za dużo ludzi przychodzi z wizytami? I jak najmniej zmian - po co na przykład zmieniasz bebilon comfort na zwykłego nana? Jeśli przyczyną jest brzuch, Nan w niczym nie będzie lepszy. A jeśli jest inna przyczyna niż brzuch, to zmiana mleka to tylko dodatkowy i niepotrzebny stresor dla dziecka.
          2) dziecko jest płaczliwe samo z siebie ("ten typ tak ma"), a dodatkowo przebyta choroba, ciągłe zmiany, twoje zdenerwowanie pogarszają sprawę. Wyluzuj sama i stwórz dziecku spokojne, powtarzalne otoczenie i zobacz, czy się coś zmienia. Płacz typowo uspokajają takie sposoby jak: przytulanie do rodzica (noszenie, spanie na rodzicu), "szuszanie", czyli szum, jaki emitują urządzenia, np. suszarka, pralka, samochód, bujanie (wózek, leżaczek), łagodne dźwięki (śpiewanie, pozytywka). Poza tym dzieci przeważanie lepiej śpią na dworze (+ bujanie w wózku), a drażni je na przykład za wysoka temperatura, czy nie wygodne ubranko. Popróbuj różnych sposobów, ale miej cierpliwość, tzn. nie zakładaj, że coś od razu podziała.
          3) skierowanie na usg oczywiście możesz wziąć. Inną fizjologiczną przyczyną może być np. wzmożone napięcie mięśniowe - możesz zapytać pediatry o celowość wizyty u neurologa.
          Powodzenia smile
          • nglka Re: pomocy 06.05.12, 02:56
            ninka_mm napisała:

> A jak dziecko przybiera? Je chętnie? Ulewa? Dziwne, że espumisan coś pogorszył,
            > bo ten lek się nie wchłania i jedyne co robi, to ułatwia puszczanie bączków. J
            > eżeli problemem są więc gazy, espumisan może pomagać, a jeśli coś innego - to n
            > ic nie zmieni.

Niekoniecznie. Espumisan może wzmagać wzdęcia, taka sytuacja ma iejscenie tylko u dzieci ale i u dorosłych.Ja próbowałąbym do skutku z preparatami. Nam ponoć "cudotwórcze leki", czyli Sab Simplex i Debridat [pierwsze do dostania w DE, drugie na receptę] oraz Infacol - strasznie wzmagały wzdęcia. Rwałam włosy z głowy. Virbucol nie podziałał ani na plus ani na minus. Pomógł najpierw Esputicon a potem Espumisan. Na każdego działa coś innego, radzę szukać do skutku.
            Najważniejsza jest w tym wszystkim systematyczność. Na pierwsze efekty zazwyczaj trzeba poczekać kilka dni - gdy tylko zapomniałam o jednej dawce, problemy zaczynały się natychmiast na nowo.
            • memphis90 Re: pomocy 06.05.12, 09:16
              Zacznijmy od tego, że debrudat nie jest lekiem na wzdęcia, tylko lekiem regulującym motorykę przewodu pokarmowego. Podobnie Viburcol to lek uspokajający, zawierajcy w składzie wyciąg z wilczej jagody- też nie na wzdęcia. Sab Simplex, Espumisan, Esputicon, Bobotic to ten sam lek, przeciw wzdęciom. Ale mają różne substancje pomocnicze, więc teoretycznie jeden może zadziałać lepiej niż drugi.
              • oregano29 Re: pomocy 06.05.12, 09:49
                może zapytaj pediatrę, czy możesz dawać delicol lub jakąś florę bakteryjna, typu dicoflor 30...i pójdź do jakiegoś innego pediatry, niech rzuci "świeżym okiem" na wyniki z zbada malutka. trzymam kciuki za Wasz spokój i zdrówko małej
    • aamarzena Re: pomocy 06.05.12, 20:14
      Nie będę powtarzać tego co wyżej dziewczyny pisały, ale dodam jeszcze coś. Zwróć uwagę na butelkę/smoczek. Pozycję w której karmisz dziecko - ważne, żeby smok był cały czas napełniony mlekiem, a dziecko łykając mleko nie łykało powietrza. Jeśli pije np. zbyt łapczywie warto pomyśleć o zmianie smoczka na inny, z wolniejszym przepływem, tak, żeby dziecko ssało pomału i nie łykało powietrza przy tym. Ja się na tym nie znam i nie doradzę ci jaki smoczek jest faktycznie najwolniejszy, ale dziewczyny z forum karmienia butelką na pewno pomogą. I pamiętaj o odbijaniu po każdym posiłku, możesz nawet odbijać w trakcie i później po zakończonym jedzeniu.
      • 3-mamuska Re: pomocy 06.05.12, 21:30
        Dokładnie tez pomyślałam o smoczku.
        Wiele razy widziałam tez ze złe jest zakrecony butelka , za mocno i powietrze nie może swobodnie przeplywac, powinny być bąbelki i świst,i smoczek powinien być zawsze pełny mleka.
        Tez wydaje mi sie ze mleko za często zmieniasz zamian sie brzuch przyzwyczaili zmieniasz ponownie.
        Na koniec napisze ze moja młoda Darka sie do 6 miesiąca, więc nie od 5 doby życia spała po 15 minut 6 razy dziennie.
        Wyrosła z płaczu ale charakterek jej został.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka