Dodaj do ulubionych

nosidełko

07.05.12, 09:21
do mam które mają nosidełko i noszą swe pociechy. Jakie macie i jakie polecacie ??? ja chcę kupić i chciałabym aby było niedrogie, synek jeździ w wózku ale jak lecę po starszą do przedszkola wzięłabym go w nosidło i byłoby znacznie szybciej, chodzi mi o takie co jest do 2 lat, bo do roczku już dużo mu nie brakuje smile
Obserwuj wątek
    • kriss_1 Re: nosidełko 07.05.12, 09:23
      Jedyne zdrowe - to nosidla tzw. ergonomiczne- tuli,manduca, pewnie jeszcze jest ich sporo.mozna nosic z przodu i na plecach.
      Duzo o dobrych nosidlach na forum chusty.info- lub gazetowym " kawalek szmaty, chusty...".
    • illegal.alien Re: nosidełko 07.05.12, 11:24
      Milion razy bylo o nosidlach - ja mam Tuli (teraz Tula), oraz robione na zamowienie nosidlo HuXling (z klamra w pasie, z pasami chustowymi). To drugie zdecydowanie dluzej nam posluzy, ale i jest duzo drozsze.
    • camel_3d Re: nosidełko 07.05.12, 13:37
      ergo baby
    • solvana Re: nosidełko 11.05.12, 00:54
      Ja swoje kupowałam tutaj Duży wybór, również chust, a jeśli masz jakieś pytania czy wątpliwości, po prostu zapytaj. Ja miałam zamiar kupić chustę, a skończyło się na nosidełkusmile Poza tym dostawa praktycznie na drugi dzień.
    • niebioska Re: nosidełko 11.05.12, 20:29
      Ja polecam bondolino.
    • ayleene Re: nosidełko 11.05.12, 21:37
      My mamy z firmy Womar . Dostępne w sieci Smyk za 69,90. Cena mnie przekonała bo nawet Tesco ma nosidła w przedziale cenowym ok 200 zł.
      Z Womara jestesmy zadowoleni. Szkrab go bardzo lubi. Polecam.
      • auszrine Re: nosidełko 11.05.12, 21:56
        W przypadku nosideł Womaru cena dokładnie odpowiada jakości. Chociaż ja bym dziecka w to nie włożyła nawet jakby producent dopłacał.
        • ayleene Re: nosidełko 12.05.12, 08:51
          auszrine napisała:
          "> W przypadku nosideł Womaru cena dokładnie odpowiada jakości. Chociaż ja bym dziecka w to nie włożyła nawet jakby producent dopłacał. "

A czym to się różni wogóle ? Jakie minusy może mieć nosidło ? Mi Womar wydawał się całkiem w porządku, a nie chciałam na nosidło wydawać więcej niż na wózek - w gruncie rzeczy to tylko taki usztywniony plecaczek przecież. Nie wiem za co możnaby tu dopłacić. Nie próbowałam innych . Czym się w praktyce różnią ?
          • 1mzeta Re: nosidełko 12.05.12, 11:15
            W praktyce to się różnią tym, że w po rządnym nosidle ergonomicznym dziecko nie wisi na kroczu tylko siedzi w nosidełku na pupie (nóżki w pozycji fizjologicznej żabki), nie ma obciążonego kręgosłupa powyginanego od wiszenia na kroczu, a nosidło dostosowuje się kształtem do dziecka, a nie odwrotnie. No i w ergo nie wsadzisz dziecka przodem do kierunku świata co jest idiotyzmem. Z punktu widzenia rodzica- wypróbuj nosidło ergo to zobaczysz jaka różnica w noszeniu dla twojego kręgosłupa/pleców.
          • kaszunia Re: nosidełko 12.05.12, 12:12
            https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-snc7/307630_290017177678089_100000094288034_1211212_603547586_n.jpg Różnica między złym a dobrym nosidłem
          • tysidlo Re: nosidełko 13.05.12, 20:23
            fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-snc7/307630_290017177678089_100000094288034_1211212_603547586_n.jpg tutaj widac różnicę między dobyrm nosidłem a wisiadłem (typy womar ) .W tej chwili womar ma jedno w miarę dobre nosidło -ergonomiczne,cena powyzje 200 zł. Za trochę ponad 100 zł mozesz kupic nosidło mie tai,wybór wzorów oszałamiający,wygodne dla dziecka i rodzica i nie zniekształca kręgosłupa,bioder itd,dziecka ma w nim prawidłowa pozycje.
      • 1mzeta ??? 12.05.12, 11:11
        Co macie ? Nosidło ? Chyba wisiadło. Cena cię przekonała- mnie by nie przekonała nawet gdyby mi miesięcznie płacili za używanie tego. Współczuję dziecku wiszenia w takim czymś.
    • lidek0 Re: nosidełko 12.05.12, 12:49
      a sama chciałbyś być tak noszona?
      • ayleene Re: nosidełko 12.05.12, 14:32
        O rety , macie rację. Byłoby mi niewygodnie w końcu kawał baby ze mnie smile
        A tak poważnie to paromiesięczne niemowlę nawet nie może tak rozłożyć nóżek jak to dziecko na zdjęciu. Rzeczywiście może i Womar nie jest nosidłem idealnym ale przypuszczam ze posiada odpowiednie atesty zatem jest dopuszczone do użytku i nie może zagrażać zdrowiu lub życiu dziecka. Podobnie jest z leżaczkami, bujaczkami ,kołyskami, wanienkami huśtawkami. Jeśli sprzedają je w sklepach znaczy ze są dostosowane do użytku choć oczywiście z każdego przedmiotu można zrobić narzędzie zbrodni jeśli używa się za często lub niewłaściwie. Trzeba czytać ulotki smile
        • semi-dolce Re: nosidełko 12.05.12, 14:42
          > A tak poważnie to paromiesięczne niemowlę nawet nie może tak rozłożyć nóżek jak
          > to dziecko na zdjęciu.

Może, może a nawet powinno tak mieć rozłożone w nosidle. Pierwsze lepsze zdjęcie z netu, dla zobrazowania, że może:

> A tak poważnie to paromiesięczne niemowlę nawet nie może tak rozłożyć nóżek jak > to dziecko na zdjęciu.
          • semi-dolce Re: nosidełko 12.05.12, 14:42
            I wkleiłam, nie to co trzeba smile

https://www.mowgli.es/uploads/pics/manduca_recien_nacido_01.jpg
            • lidek0 Re: nosidełko 12.05.12, 14:45
              na tym zdjęciu kręgosłup jest lekko wygięty u takiego maluszka, czy aby napewno o to chodzi?
              • rulsanka Re: nosidełko 12.05.12, 17:17
                Powinien być wygięty właśnie tak. Dziecko opiera się o mamę, a plecy podpiera materiał. Dzięki temu kręgosłup jest odciążony.
              • kaszunia Re: nosidełko 12.05.12, 18:11
                A czy w macicy dzieci leżą na płasko? Maluchy mają zaokrąglone kręgosłupy i noszenie ich w chustach(ewentualnie w niektórych nosidłach) zapewnia naturalną pozycję.
              • 1mzeta Re: nosidełko 13.05.12, 16:26
                Jak byś zobaczyła dzieci w Afryce w "chuście" na plecach zamotane- jak mają kręgosłupy wygięte- to byś chyba zawału dostała.
                A tak na marginesie- jak twoim zdaniem ten kręgosłup powinien być wygięty ?
          • mikams75 Re: nosidełko 13.05.12, 21:38
            te na zdjeciach i twoje i jeszcze wiele innych moze tak rozlozyc nozki, ale zapewniam cie, ze nie wszystkie. Najlepiej poprzymierzac i sprawdzic to na wlasnym dziecku. I nie uogolniac.
        • 1mzeta I tu się mylisz 13.05.12, 16:24
          Owszem kilkumiesięczne dziecko bez problemu może rozłożyć tak nóżki- ba nawet kilkudniowe.
          • mikams75 Re: I tu się mylisz 13.05.12, 21:40
            nie kazde!
            • 1mzeta Re: I tu się mylisz 15.05.12, 14:24
              Każde zdrowe niemowlę/noworodek może tak nóżki rozłożyć- trzeba tylko wiedzieć jak to zrobić.
        • annajustyna Re: nosidełko 13.05.12, 17:12
          "odpowiednie atesty zatem jest dopuszczone do użytku i nie może zagrażać zdrowiu lub życiu dziecka"
          Niestety to nie jest tak. Stad te afery chociazby z toksycznymi zabawkami...
        • ayleene Re: nosidełko 13.05.12, 20:48
          Nosidło Womara kupione w zeszłym miesiącu, w sklepie jest chyba jakimś nowszym modelem, bo zupełnie nie przypomina takiego wiszącego czegoś jak na fotkach. Siedzisko ma znacznie szersze. Na całej długości pleców jest usztywnione a paski pozwalają na regulowanie odchylenia.

www.womar.com.pl/section2.php?page=produkty&zm2=nosidelka&zm3=11
          To jest to które mam za 69 zł

lub ten link:
          www.justbaby.pl/nosidelko-dla-dzieci-n7-globetroter-2-funkcyjne-od-4-24-miesiecy-firmy-womar.html
          • auszrine Re: nosidełko 13.05.12, 22:37
            "Regulacja kąta odchylenia" dziecka jest największym absurdem tego "nosidła".
            W tym linku widać zwłaszcza, jak beznadziejnie dziecko jest w nim noszone. Wisi koło bioder sad

> lub ten link:
            > rel="nofollow">www.justbaby.pl/nosidelko-dla-dzieci-n7-globetroter-2-funkcyjne-od-4-24-miesiecy-firmy-womar.html
          • dorotatop ayleene!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 14.05.12, 07:45
            gdzie kupiłaś to nosidło?????
            Właśnie o takie mi chodzi !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Mnie zależy na tanim o właśnie takim jak na zdjęciu bo polecieć do sklepu czy po córe do przedszkola to właśnie takie starczy 15 minut dziecko wytrzyma w takim a na spacery chodzę z wózkiem.
            https://www.suwaczki.com/tickers/f2wlj44jatbkkd58.png
            • ayleene Re: ayleene!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 14.05.12, 09:43
              W moim mieście można to kupić w sieci Smyk, ewentualnie chyba na stronie producenta lub w dowolnym sklepie internetowym(nazwa: N7 GLOBETROTER Womar)bądź Allegro. Tylko pamiętaj - pozostali eksperci od nosideł z forum uważają je za beznadziejne. smile)) Pozdrawiam.
              • rulsanka Re: ayleene!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 14.05.12, 10:47
                To nosidło nie jest dobre. Panel pod pupą powinien sięgać dziecku prawie pod same zgięcia kolanowe. Tylko wtedy nóżki odginają się w sposób prawidłowy.
                Co do możliwości odgięcia nóżek - to dlatego w nosidłach ergonomicznych jest wewnętrzna wkładka zmniejszająca, żeby mały niemowlak mógł odgiąć nóżki tyle ile się da, a nie więcej. W chuście kolana podciąga się lekko do góry, po to by właśnie dziecko nie robiło szpagatu. Tak czy inaczej w dobrym nosidle i chuście kolana są co najmniej na wysokości pupy, a nie niżej. Wystarczy spojrzeć na zdjęcie manduki wklejone przez semi-dolce. Popatrzcie, gdzie są kolana dziecka.
                Poza tym zalinkowane nosidło womaru wygląda na dość sztywne, nie dopasowujące się do kształtu dziecka. To widać szczególnie po zdjęciu w 2 linku - maluch odchylony, a wyprostowany. To nie miałoby prawa mieć miejsca w miękkim, ergonomicznym nosidle.
              • monikaa13 Re: ayleene!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 14.05.12, 12:39
                Oczywiście, że jest!
    • jombusiowa mamy-egoistki 14.05.12, 13:30
      Tak trochę prowokacyjnie piszę,ale czasem odnosze takie wrażenie po Waszych postach, ze myślicie tylko o sobie-że nosidło ma być takie, ma być Wam wygodnie itd a nic a nic o dziecku. Bo jak dziewczyny piszą,że takie np Womar czy inne nie jest ergo-choć moga tam pisać,albo np babybjorn-nigdzie nie jest napisane,że popierają je ortopedzi-tylko pediatrzy-to tak jakby dac sobie zoperować serce przez pediatrę...to Wy i tak im nie wierzycie, tylko wg Was to wygląda okej. A czasem coś może wyglądac okej dla laika-a nie dla lekarza specjalisty-który już wychwyci szczegóły. Tak jak pewnie fortepian za powiedzmy 100 zlotych a taki za xxxx dla wirtuoza...z wyglądu może być na oko taki sam.
      A już kompletnie też nie myślicie przyszłościowo-że w wieku lat 40 wasze dziecko moze mieć problem z kręgosłupem,, biodrami itd. przez np takie nosidełko- czy uważacie,że trzeba niemowlę zabierać do palarni-bo to tylko 15 minut wdychania dymu? To jest taki tok myślenia według mnie.
      I tu nie chodzi o kasę, bo można kupić fajne używane-wystarczy tylko chcieć.
    • diablica.diablica Re: nosidełko 15.05.12, 15:11
      Pożyczyłam nosidło Tula do sprawdzenia jak mały się będzie wogóle zachowywał i nosidło rewelacja, więc je kupię, chociaż cena wysoka.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka