Dodaj do ulubionych

dieta matki karmiacej

15.05.12, 15:16
Stwierdzono u dziecka skaze. Wyeliminowalam nabial, jednak moja dieta jest dosc uboga, dziecko ma problemy z wyproznianiem. Postanowilam wzbogacic swoja diete w desreki i obiadki dla dzieci typu hipp od 4 miesiaca. Mam pytanie czy któras stosowala taka metode ? Nie wiem sama co ma sie znaleźć w menu? Lekarka kazala stosowac diete lekkostrawna jednak pytajac co konkretnie mogę jeść okazalo sie ze dieta to głownie ryz, gotowany kurczak, jabłka i marchew.
Obserwuj wątek
    • lumierin Re: dieta matki karmiacej 15.05.12, 15:40
      Ja bym na Twoim miejscu się tak nie męczyła i starała jak najbardziej wzbogacić dietę. Wprowadzasz jakiś produkt i patrzysz czy jest jakaś reakcja.
      Na samym ryżu ciężko jest wytrzymać.
    • mika_p Re: dieta matki karmiacej 15.05.12, 15:41
      Deserki i obiadki? No chyba zwariowałaś.
      Ustabilizuj dziecko, tzn, żeby już nie pojawiały się nowe objawy alergii, i zacznij rozszerzać swoją dietę wg schematu żywienia niemowląt, ale normalnie, a nie miksując sobie warzywa i owoce.
      Jeżeli masz siłę się powczytywać, to wiedz, że niektóre warzywa wprowadza się później nie dlatego, że alergizują, ale dlatego, że są ciezkostrawne - co matce nie zaszkodzi wcale, a na dziecko nie będzie miało wpływu. Na przykład zielony ogórek.
      Naprawde nie ma znaczenia, czy jesz lekkostrawnie, czy cieżkostrawnie, nie ma znaczenia, czy gotujesz, czy smażysz. No, chyba że dziecko okaże się uczulone na tłuszcz, na którym smażysz.
      Wieprzowina rzadko powoduje uczulenie, tylko dietetycy jakoś jej nie lubią. Upiecz sobie szynkę na kanapki.
      Do smarowania znajdź margarynę bez dodatków mleka i masła.
      Generalnie, co 3-4 dni wprowadzaj coś nowego do swojej diety i sprawdzaj, jak dziecko reaguje. Jak skóra OK, nie pojawia się nagle zwiększone ulewanie to najprawdopodobniej składnik jest OK.

A w ogóle, ile dziecię ma i czym się skaza objawiła?
      • groszek221 Re: dieta matki karmiacej 15.05.12, 15:59
        7 tygodni a skaza objawia sie uczuleniem na buzi. Dziecko ma tendencje do kolek ale stosujemy sab simplex i jest znacznie lepiej. Mimo, że wyeliminowalam nabial uczulenie jest z tendencja do luszczacej sie skory wyglada jak atopowe zapalenie. A jem deserki typu marchewka z jabłkiem w ramach urozmaicenia smile
        • kriss_1 Re: dieta matki karmiacej 15.05.12, 16:27
          Jesli masz czas, skonsultuj zmiany na twarzy z dermatologiem. NIe kazda zmiana na twarzy to azs, a jesli to jedyny objaw, to moze nie byc w ogole alergia, ale np.lojotokowe zapalenie skory- dosc czeste u niemowlat, a mamy niepotrzebnie katuja sie dieta. Poza tym uwazam tak jak dziewczyny wyzej.
          • kriss_1 Re: dieta matki karmiacej 15.05.12, 16:28
            Dermatolog koniecznie dzieciecy, bo pediatra i dorosly dermatolog na bank rozpoznaja alergie.
    • e-kasia27 Re: dieta matki karmiacej 15.05.12, 17:08
      Jedząc kurczaka, marchew i jabłka, to raczej objawów alergii u dziecka nie zlikwidujesz, bo kurczak marchew i jabłka, to jedne z najgorszych i najczęściej uczulających alergenów.

Proponuję jeść indyka, wieprzowinę(ale nie wędliny), fasolkę szparagową, buraki, cukinię, świeże ogórki, sałatę, cykorię, szparagi, arbuza, banany, kaszę gryczaną biała i paloną, ryż, kukurydzę, soczewicę, winogrona, olej słonecznikowy, słonecznika, rodzynki, figi, pestki dyni, siemię lniane, płatki owsiane, brokuła, kalafiora, makaron bezjajeczny, olej słonecznikowy, zwykłe kajzerki, margarynę Beviva omega 3+6.
    • budzik11 Re: dieta matki karmiacej 15.05.12, 18:43
      groszek221 napisał(a):

> Stwierdzono u dziecka skaze. Wyeliminowalam nabial, jednak moja dieta jest dosc
      > uboga,
      (...)okazalo sie
      > ze dieta to głownie ryz, gotowany kurczak, jabłka i marchew.

A czemu nie możesz jeść wieprzowiny, ryb, wszystkich warzyw, owoców, kasz, ziemniaków? Dlaczego kurczak akurat gotowany a nie np. pieczony czy z rożna? Dlaczego nie możesz jeść np. koziego mleka, sera, jogurtów? Mleko sojowe, ryżowe, migdałowe. Ja rozumiem, że trzeba wyeliminować nabiał i białko krowie, ale to naprawdę niewielki składnik zdrowej diety.
    • gekontoke Re: dieta matki karmiacej 15.05.12, 19:28
      w 7 tygodniu bardzo wiele dzieci ma wysypkę (poszukaj wątków) to normalny objaw spowodowany hormonami. powinno samo przejść (najczęściej zaczyna sie na buzi i "schodzi" niżej) wyglada jak mnóstwo bardzo drobnych pęcherzyków i jest szorstka w dotyku.
    • mykejla Re: dieta matki karmiacej 15.05.12, 20:04
      Taa. mojemu dziecku też stwierdzono skazę. I co? Po wyeliminowaniu nabiału i tak rumieńce na buzi nie zniknęły, liszaje w zgięciach kolanek i łokci też nie. Dlatego sama zaczęłam szukać dalej: kakao, seler, cytrusy.

Ale oprócz alergenów, jest jeszcze mnóstwo rzeczy do jedzenia tongue_out Nie tylko kurczak i ryż.
      W chlebie nie ma mleka, do smarowania np Beviva, jakaś szynka +ogórek, pomidor. Na obiadek zupa - nie zabielana oczywiście, na drugie danie leczo z cukinią, papryką i brązowym ryżem.

Przez pierwsze 3 m-ce jadłam ostrożnie, zapobiegawczo jeśli chodzi o koli. Teraz żałuję, bo Młodemu nic nie było, a ja jadłam tylko gotowane.

Ale jeśli dziecko ma skazę, to nie jest wyrok dla mamy tongue_out A przy KP bardzo ważne jest aby dieta mamy była bogata i urozmaicona, dla jej własnego zdrowia, bo dziecko przecież jest dobrze odżywione smile)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka