Dodaj do ulubionych

Melisal Forte dla 10mc ??

13.07.12, 19:59
Witam,
Moja córa ostatnio jest bardzo niespokojna, w dzień spi 2 razy po 10 minut. W nocy budzi się dosłownie co pół godziny z wrzaskiem. Herbatki uspokajające nie pomagają. Farmaceuta doradził mi Melisal Forte, mam małej dac 3ml. Na ulotce pisze ze dla dzieci od 12 roku życia.
Podawał ktoś tak malemu dziecku?
Obserwuj wątek
    • oregano29 Re: Melisal Forte dla 10mc ?? 13.07.12, 20:17
      powiem CI jak matka. pomimo, ze jestem farmaceuta-nie poleciałbym a tym bardziej nie podała leku, skoro pisze, ze od 12 rż. może jakiś ząb się wyżyna..zaglądałaś w buzię? może jej za gorąco? jak chcesz cos bezpiecznego na niepokój, idz do pediatry albo po poradę odnośnie melisal albo po receptę na viburcol smile
      • mamalilli Re: Melisal Forte dla 10mc ?? 13.07.12, 20:22
        Właściwie nawarstwiło się kilka spraw, ząbki, przeprowadzka, i mój powrót do pracy. Już nie daje rady, a mała ciągla wisi mi przy nodze i jęczy, w pracy jestem nieprzytomna...
        na opakowaniu pisze ze dla dorosłego dawka 3x 15 ml.
        Farmaceuta polecił przed snem 3ml.
        Chyba ze jest coś innego ?
        • aniluna Re: Melisal Forte dla 10mc ?? 13.07.12, 21:31
          No nie przesadzajmy, jeśli sytuacja jest dramatyczna, a lek jest testowany/dopuszczony dla dzieci po 12 ms, a twoje dziecko ma 10 ms, to ja bym raczej spróbowała. W ulotkach piszą tak, ponieważ nie robią badań na dzieciach młodszych, co nie znaczy, że dziecko 2 ms młodsze od razu ten lek odchoruje. Spróbuj, w końcu nie wymyśliłaś sobie tego leku sama, tylko lekarz zalecił.
          • semi-dolce Re: Melisal Forte dla 10mc ?? 14.07.12, 00:12
            Nie 2 miesiące młodsze a 11 lat i nie lekarz a farmaceuta. Melisal zawiera etanol, dlatego jest dopuszczony dopiero od 12 r.ż, aczkolwiek zawiera go śladowe ilości. Równie dobrze możesz spokojnie zaparzyć dziecku melisę, taką w saszetkach albo w listkach, i podac do picia.
            • mamalilli Re: Melisal Forte dla 10mc ?? 14.07.12, 10:58
              Zadzwoniłam do pediatry małej.
              kazała dać małej te 3 ml. i obserwować. jeżeli bedzie poprawa po tym, dawać dalej.
              Dam na noc, najbardziej ależy mi chyba na przespanej nocy smile
              Dziękuję za wszystkie odpowiedzi wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka