23.07.12, 21:02
Nasz synek (10m) właściwie od urodzenia robi kupkę ok. 10 min. po obudzeniu się (czasem potem robi jeszcze w ciągu dnia, ale nie zawsze). Pomyślałam sobie, czy może nie spróbować wysadzać go z tą kupką na nocnik. Czy to ma jakikolwiek sens? Ktoś próbował czegoś takiego?
Obserwuj wątek
    • m_m_mama Re: nocnik? 23.07.12, 22:46
      My wysadzaliśmy głównie dlatego, że małemu lepiej szło w pozycji siedzącej. Przy okazji nauczył się i w okolicach roku zaczął sam przynosić nocnik jak miał potrzebę.
    • 18_lipcowa1 Re: nocnik? 23.07.12, 22:48
      franulina napisała:

> Nasz synek (10m) właściwie od urodzenia robi kupkę ok. 10 min. po obudzeniu się
      > (czasem potem robi jeszcze w ciągu dnia, ale nie zawsze). Pomyślałam sobie, cz
      > y może nie spróbować wysadzać go z tą kupką na nocnik. Czy to ma jakikolwiek se
      > ns? Ktoś próbował czegoś takiego?

padłam
      • mamciunia_kamciunia2 Re: nocnik? 11.08.12, 11:34
        ja tesz padłam bjedne dziecko sad
    • alex1250 Re: nocnik? 23.07.12, 22:52
      Ja bym już dawno spróbowała na Twoim miejscu. Sama mam zamiar przyzwyczajać Filipa do nocnika jak będzie ładnie siedział.
    • hela_mela Re: nocnik? 24.07.12, 13:49
      Ja również zamierzam sadzać jak nauczy się siedzieć. Zobaczymy jak pójdziesmile
    • matka_karmiaca Re: nocnik? 24.07.12, 15:28
      Można spróbować, jeśli już ładnie siedzi, byle nic na siłę, bo się zrazi.
      Zazdroszczę regularności.
      • oregano29 Re: nocnik? 24.07.12, 16:20
        Nasz mały ma skończone 11 miesięcy. od 2-3 tygodni sadzam go rano na nocnik i robi kupę, chyba wygodnie mu w takiej pozycji smile jak w ciągu dnia zauważę, ze zbiera się do robienia (bąki i stęka) wysadzam go. Najważniejsze wink bić brawo tongue_out pozdrawiam
    • mykejla Re: nocnik? 24.07.12, 20:12
      Qrczę, mój Młody też tak ma. Pobudka - cycek-kupka. Ma 7 m-cy, siedzi bez problemów, więc chyba skuszę się na nocnik. Niech się Młody przyzwyczaja pomału smile
      • drzewachmuryziemia Re: nocnik? 09.08.12, 00:18
        Mnie babcia wysadzała odkąd zaczelam siedziec. Jest to chore. Oczywiscie robiłam, bo czemu nie, skoro tez cechowała mnie regularnośc, ale jaki to ma sens? dziecko nie jest w stanie kontrolowac zwieraczy w tym wieku, co wiecej, moze zaczac regulowac wydalanie poprzez napinanie mięsni posladkow, co zaburza jego rozwój, choc pozornie tego nie widac - powoduje napięcie mięsni choćby własnie w okolicy posladkowej
        • warkoczemarysi Re: nocnik? 10.08.12, 23:10
          drzewachmuryziemia napisała:

> Mnie babcia wysadzała odkąd zaczelam siedziec. Jest to chore. Oczywiscie robiła
          > m, bo czemu nie, skoro tez cechowała mnie regularnośc, ale jaki to ma sens? dzi
          > ecko nie jest w stanie kontrolowac zwieraczy w tym wieku, co wiecej, moze zacz
          > ac regulowac wydalanie poprzez napinanie mięsni posladkow, co zaburza jego rozw
          > ój, choc pozornie tego nie widac - powoduje napięcie mięsni choćby własnie w ok
          > olicy posladkowej

I dzieki twojej babci nie robiłaś kupy do majtek w wieku 3 czy 4 lat.
          • drzewachmuryziemia Re: nocnik? 11.08.12, 09:11
            dzieki mojej babci nie robiłam jej juz w wieku 7 mieswink a to zdecydowanie za wczesnie; poczytaj sobie na forum Małe Dziecko jak ludzie spokojnie i bez zadnego nacisku, bez zadnych dziwnych pomysłów odpieluchowują dzieci, a własciwie dzieci sie same odpieluchowują mając 2,5-3 lata
    • magdalenas9 Re: nocnik? 24.07.12, 22:23
      według mnie ma sens, bo dziecko przyzwyczai się do nocnika. nie liczyłabym, że nauczy się z niego korzystać w pełni, ale o tyle, że będziecie mieli mniej sprzątania przy przebieraniu, a maluch, gdy już przyjdzie na niego czas: na nocnik, to najprawdopodobniej będzie siadanie na nocniku odbierał jako coś normalnego...dlatego osobiście wykorzystałabym tę regularność.
    • warkoczemarysi Re: nocnik? 08.08.12, 23:55
      franulina napisała:

> Nasz synek (10m) właściwie od urodzenia robi kupkę ok. 10 min. po obudzeniu się
      > (czasem potem robi jeszcze w ciągu dnia, ale nie zawsze). Pomyślałam sobie, cz
      > y może nie spróbować wysadzać go z tą kupką na nocnik. Czy to ma jakikolwiek se
      > ns? Ktoś próbował czegoś takiego?
      Biegiem na nocnik! Ja moją córke sadzalam na nocnik jak tylko nauczyła się siedzieć, a kupka to podstawa! Puki dziecko jest nieświadome, że pielucha jest wygodą do załatwiania się, trzeba wkuwać dziecku, że od tego jest nocnik. Efekt: moja córka nauczyła się wołać siku i kupkę w wieku 17 miesięcy i od tamtej pory ma suche majteczki, a w nocy woła na siku. rano pielucha jest sucha! Z doświadczenia wiem, że im starsze dziecko, tym trudniej nauczyć nocnika, tymbardziej kupki! Bo siku się poleje po nogach, a kupka czy w pieluchę czy w majtki takie samo odczucie - dlatego zawsze jest trudno z ta kupą.
    • mamciunia_kamciunia2 Re: nocnik? 11.08.12, 11:33
      ale poco powiec mi poco chcesz sie znencac nad swoim bjednym dzieckiem? dziecko samo wie kiedy zrezygnowac z pieluch dla trzy lat to stanowczo za wczesnie muj synio zdjol pieluche sam jak mjał prawie pienć lat i to jest najbardzij odpowiedni wiek na posbycie sie pieluch bez trałmy i menczenia dziecka jakims gupim nocnikiem
      • panizalewska TROLLowi mamciunia_kamciunia2 dziękujemy 11.08.12, 13:15
        drogi gimnazjalisto - wyluzuj i znajdź sobie jakieś bardziej kreatywne zajęcie, albo zarżnij w Call of Duty czy coś innego, jak przystało na ucznia w wakacje, nie zaśmiecaj forum
    • aniaurszula Re: nocnik? 11.08.12, 23:13
      laczego nie tlumacz przy okazji co on robi i pilnuj zeby nie spadl z nocnika. tak robila z mlodsza corka i doskonale rozumiala niestety ma problemy neurologiczne i nie potrafi powiedziec si, ee ale pokazuje ze chce tylko nie zawsze zdarzymy
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka