Dodaj do ulubionych

pierwsze zupki

19.10.12, 13:01
witam

Dziewczyny karmię piersią swojego 4,5 mies synka. Zaczynamy wprowadzac pierwsze zupki. Po tyg maluch złapał zapalenie oskrzeli. Był antyb i kropelki. Przed lekami jeszcze jakoś tako szło. Teraz zupełna lipa w tym temacie.sad mały zaciska buzię, nie idzie nawet przy zabawianiusad a do cycusia chętniesad

Jakie były wasze doswiadczenia? Starszy syn jadł tez słabiutko. Dziś ma 4 lata i niestety tak mu pozostałosad
Obserwuj wątek
    • illegal.alien Re: pierwsze zupki 19.10.12, 13:46
      Nasze doswiadczenia byly takie, ze przed skonczeniem pol roku nie karmilismy dziecka zupkami.
      Potem jadla ile chciala i co chciala, jak wolala piers, to byla piers.
      Teraz ma prawie dwa lata, wciaga wszystko jak odkurzacz.
    • heja5 Re: pierwsze zupki 19.10.12, 13:58
      ja też zaczęłam wprowadzać nowe rzeczy po pół roku, zjadał chętnie, ale jeszcze przez jakiś czas ulubiona była pierś. Jak był przeziębiony, albo bolały dziąsła to karmiłam tylko piersią, bo tak chciał. Nie napinaj się. Ma jeszcze czas, a po chorobie tym bardziej chce Twojej bliskości. Grunt to nie zmuszać bo się zniechęci. Mój mały teraz wsuwa wszystko, muszę go wręcz stopować bo mógłby jeść cały czas. Ale nigdy nie namawiałam do jedzenia - jak mówił (sygnalizował), że starczy, tzn. że starczy.
      • una_mujer Re: pierwsze zupki 19.10.12, 15:08
        To wstrzymaj się na miesiąc z zupkami, w tym wieku mleko mamy calkowicie mu wystarcza. Tym bardziej, że pewnie po antybiotyku ma wyjałowioną florę bakteryjną w jelitach; mleko na pewno będzie mu łatwiej strawić, zupka (czyli nowy pokarm), to jednak dla jego brzuszka pewien wysiłek.
    • maddlenel Re: pierwsze zupki 19.10.12, 16:40
      Moze poprostu maluszek nie jest jeszcze gotowy. Daj mu czas.
      • butterfly_33 Re: pierwsze zupki 19.10.12, 17:05
        nie napinam się dziewczynysmile

widzę, ze wszystko przed nami. W domu mam strasznego niejadka. Nie wiem jak to jest jak dziecko wcina wszystko jak odkurzaczsmile Zupki daję dosłownie w postaci kilku łyzeczek.....moze wstrzymamy jeszcze troszkę jak mówiciesmile
        • joshima Re: pierwsze zupki 19.10.12, 19:11
          butterfly_33 napisała:

> widzę, ze wszystko przed nami. W domu mam strasznego niejadka.
          Jeśli cudowałaś z jedzeniem, zabawianiem itd, to nic dziwnego. Oszczędź tego młodszemu.

> Nie wiem jak to
          > jest jak dziecko wcina wszystko jak odkurzaczsmile
          Jak zluzujesz to pewnie się dowiesz. Spaw by jedzenie było przyjemnością, ale wtedy musi być dobrowolne.
    • matka_karmiaca Re: pierwsze zupki 19.10.12, 17:38
      Zdecydowanie nie ma powodu wprowadzać tak wcześnie zupek dziecięciu karmionemu piersią - WHO zaleca czekanie do ukończenia 6 miesięcy (no chyba że wracasz do pracy albo inne katastrofy logistyczne i musisz szybko nauczyc dziecię coś jeść oprócz piersi), a już zwłaszcza po chorobie.

Nie zabawiaj, nie wciskaj, nie zmuszaj. Napisz sobie wielkimi literami nad dziecięcą miseczką:
      * jedzenie jest prawem, a nie obowiązkiem dziecka
      * rodzic decyduje, co i kiedy je dziecko, a dziecko czy i ile
      [nie dotyczy dzieci chorych, tu czasem faktycznie trzeba coś kombinować]

To mi pomogło nie dać się presji zmuszania dziecka do jedzenia. Ola nie jest jakimś szczególnym "jadkiem", ale je, ile potrzebuje i zdrowo rośnie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka