Dodaj do ulubionych

Testy alergiczne

09.01.13, 21:46
Moja cora ma straszna wysypke na brzuszku w zgieciach lokci i dzis pojawilo sie na stopkach Wczesniej miala na buzi i uszkach.Lekarze mowili ze to hormony i przejdzie.Z buzi zeszlo ale nie calkiem no i teraz zawalone cale cialko.Tym razem ponoc to atopowe zapalenie skory.Ma 3 mies.i chcialabym zrobic jej test alergiczny na mleko.Myslicie ze warto?
Obserwuj wątek
    • bisiek10 Re: Testy alergiczne 09.01.13, 21:46
      Zapomnialam dodac ze jest na mm.
      • aleksandrajurek Re: Testy alergiczne 10.01.13, 14:07
        u nas podobnie, ciagle zmiany mleka i nic nie skutkuje. Tzn jest juz lepiej, robilismy badanie czy jest uczulenie na mleko krowie i wyslo ze nie. Mamy podejrzenie AZS. No ale wtedy jak bylo badanie to byl juz na Bebilon pepti i teraz mi mowia lekarze ze trzeba bylo dawac zwykle mleko i dopiero zrobic badania. Co nam pomoglo: myjemy MYDELKIEM OILATUM, po kapieli tylko puder. Na suche miejsce OLIWA Z OLIWEK, lub KAPSULKI Z OLEJEM Z WIESIOLKA (oeparol)
        • bisiek10 Re: Testy alergiczne 10.01.13, 16:44
          My juz przerobilismy Oilatum,hydrocortyzon,aptekowe emolienty po ktorych plakala,parafiny di kapieli...Teraz stwierdzilam ze nic juz nie bede chyba stosowac.Mleka nie zmienialam jeszcze bo wlasnie wolalabym zrobic te testy by niepotrzebnie nie zmieniac.
          • aleksandrajurek Re: Testy alergiczne 10.01.13, 17:04
            u nas pozostaly zeszcze zmiany na policzkach, ciagle cos wyskakuje i robi sie "czerwona skorupa", mysle ze u Was po mleku przejdzie, My klulismy malego a to klucie i tak nic nie wnioslosad takze sie zastanow. No ale u nas alergolog sie uparl bo musi miec podkladke zeby wypisywac recepte na mleko, co za polityka! widac golym okiem ze alergia a oni dowodow potrzebuja!!! co oni mysla ze sama sobie umyslilam i chce dziecko Nutramigenem karmic....sterydow nie stosujemy bo pewnie po tym by przeszlo, no ale boje sie u takiego malego dziecka. Jak eksperymentowalismy bylo najgorzej. Nawet probiotyk szkodzil, alergolog zalecil dicoflor na jelitka bo acidolac moze tez uczulac. Co za czasy-wszystko uczula. No ale maz jest alergikiem wiec maly ma to w genach
            • aleksandrajurek Re: Testy alergiczne 10.01.13, 17:11
              reasumujac: mniej wymyslnych specyfikow tym lepiej, u nas wszystko naturalne (oliwa z oliwek i wiesiolek) i kapiel mydelkiem. I o dziwo sie poprawilo. No a pani pediatra nawypisywala specyfikow ktore jeszcze gorzej wysuszyly skore. Jak powiedzialam co stosuje to sie na mnie wydarla ze to za malo, ze trzeba nakupowac w aptece niewiadomo czego...i co? bylo jeszcze gorzej
    • ta_karola Re: Testy alergiczne 10.01.13, 19:23
      Niewartoi absolutnie męczyć dziecka pobieraniem krwi. Wiarygodność takich testów dla niemowlęcia jest mierna. Warto natomiast wprowadzić dietę eliminacyjną-zacznij od mleka i pochodnych-odczekaj 2 tygodnie, jeśli nie ma efektów to następnie np.pszenicę. W internecie jest mnóstwo artykułów co dzieci najczęściej uczula.
      • ta_karola Re: Testy alergiczne 10.01.13, 19:23
        Nie doczytałam,że jest na mm. W takim razie alergolog niech wystawi receptę na mm hipoalergiczne.
    • e-kasia27 Re: Testy alergiczne 10.01.13, 19:41
      Warto zrobić, bo jak któryś wyjdzie dodatni, to lekarz będzie ci musiał wypisywać recepty na mleko dla alergików: bebilon pepti, albo na nutramigen.
      Można to mleko kupować wprawdzie bez recepty, ale wtedy jest droższe.

Problem jest w tym, że testy mogą nie wyjść dodatnie(szczególnie u takiego malucha), pomimo silnej alergii na mleko, ale spróbować można.

Masz do dyspozycji:

1- test z krwi: IgE specyficzne dla mleka - to najpopularniejsze badanie u małych dzieci;
      (jeśli się zdecydujesz na kłucie dziecka, to przy okazji zrób IgE całkowite i morfologię z rozmazem ręcznym, bo w rozmazie u alergika powinny wyjść podwyższone eozynofile i IgE całkowite może być podwyższone, to też jest dowód, na to że masz do czynienia z alergią)

2- test skórny dla mleka - niechętnie robiony przez alergologów u takich maluchów

3- test płatkowy dla mleka

4- test transformacji blastycznej dla mleka

Przy czym dwa pierwsze są łatwo dostępne, ale mało wiarygodne i sprawdzaja tylko alergię IgE-zależną, trzeci jest bardziej wiarygodny, gdy ma się do czynienie z alergią IgE-niezależną, ale robią go tylko niektóre laboratoria, czwarty jest najbardziej wiarygodny, ale robią go tylko (chyba!) w Warszawie w Instytucie Matki i Dziecka na Kasprzaka i bezpłatnie tylko przy bardzo ciężkim stanie dziecka.

Najprostszy sprawdzian, to przejście na bebilon pepti, albo na nutramigen - jeśli zmiany ustąpią, to znaczy, że to alergia. Tylko, że wtedy lekarz nie ma podkładki, do wypisywania recepty i może nie chcieć wypisywać.

Jeśli chcesz robić testy, to najpierw zrób, a dopiero potem zmieniaj mleko, bo jak przez jakiś czas będziesz karmić preparatem dla alergików, to wtedy ilość przeciwciał IgE się zmniejszy i testy na pewno wyjdą ujemne (dwa pierwsze).
      • bisiek10 Re: Testy alergiczne 10.01.13, 19:50
        Wlasnie dlatego chcialabym zrobic te testy zanim zmienie jej ew.mleko.Mieszkamy w UK i niestety musze zrobic testy na wlasna reke.No i wlasnie tez chodzi mi o recepte w razie czego.Gdybym miala czarno na bialym ze alergia jest nie beda mieli wyboru jak mi ja dac.Chyba
      • ta_karola Re: Testy alergiczne 11.01.13, 13:04
        Mój syn bez testów dostał receptę na Nutramigen (dokarmianie). Alergolog sam nie widział sensu wykonywania testów.
        • bisiek10 Re: Testy alergiczne 11.01.13, 13:41
          W UK?
          • ta_karola Re: Testy alergiczne 11.01.13, 19:47
            Nie, w Polsce.
            • bisiek10 Re: Testy alergiczne 11.01.13, 23:26
              No wlasnie smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka