20.01.13, 11:27
Witam,
jestem mamą 9 mies. dziewczynki. Staram się od jakiegoś czasu podawać dziecku "normalne" jedzenie tzn. unikać słodkich kaszek , słoiczki od czasu do czasu tylko z owocami.
Szczerze przyznam że kuchnia nie jest moją najmocniejszą stroną zatem prośba do mam. Podpowiedzcie co i jak przygotować córce?
na kolację gotuję jej kaszę mannę na mm z naturalnie wyciśniętym sokiem z jabłek. W ciągu dnia jogurt z malinami , brzoskwinią czy bananem, płatki owsiane z jakimś owowcem, twarożek również z jakimś owocem (bo młoda jakoś owocowa jest), na zupki warzywne przyszedł kryzys wcześniej jadła normalnie (pomidorową i ogorkową zje raczej bezproblemowo smile- warzywa rozgniecione widelcem (ma tylko 2 dolne jedynki) staram się jej dawać ugotowane w kawałku warzywa (marchewka pietruszka brokuł, seler, kalarepka), owoce jabłko banan. Ryb i mięsa za bardzo nie chce jeść. Do zupek zazwyczaj dodaję kaszę jaglaną, perłowa, mannę , przyprawy jak majeranek zioła prowansalskie koperek. Czasami kasza gryczana z prażonym jabłkiem. Czasami chlebek z masełkim (aczkolwiek wartości odżywczych to w tym nie znajdziesz ) - bo młoda lubi. Do podgryzienia chrupki kukurydziane , próbuję suszoną żurawinę i śliwkę tylko boję się że się zadławi. Co jeszcze ?
Obserwuj wątek
    • mamatin Re: jedzonko 20.01.13, 14:05
      > na kolację gotuję jej kaszę mannę na mm
      kaszę gotujesz na wodzie a mm dodaje się jak kasza trochę ostygnie.

Czasami chlebek z masełkim (aczkolwiek wartości odżywczych to w tym nie z
      > najdziesz ) - znajdziesz, znajdziesz zwłaszcza w masełku

mięsa i jajek trochęmało chyba w jej diecie
    • aaaniula Re: jedzonko 20.01.13, 20:08
      Mój mały ma 5 miesięcy, więc specjalistką w tym temacie jeszcze nie jestem, ale czy to nie jest jeszcze trochę wcześnie na jogurty i twarożki? Piszesz, że wczesniej jadła pomidorową i ogórkową- to ile miała miesięcy jak jadła ogórkową?
      W tym wieku no to generalnie- dla Was niestety- zupki, przeciery. Warzyw możesz już podawać wiele, no i raczej w każdym obiadku powinno znaleźć się mięso. Nic nie piszesz o jajku- a to w jadłospisie powinno już być. Możliwości jest wiele- zresztą myślę, że to Wasze menu jest całkiem bogate. Możesz podawać już więcej owoców- kiwi, winogrona, gruszki.
      Myślę, że oczekiwałaś raczej przepisów na jakieś ciekawe dania, ale póki co niestety te obiadki to tylko mix różnych warzyw i mięs...
    • ellenai1 Re: jedzonko 20.01.13, 20:29
      U mnie uwielbia kisiele.

Kisiel:
      Gotujesz okolo 1 szklanke wody.
      W osobnym kubeckzu dajesz okolo 1/4 szklanki wody zimnej i tam rozpuszczasz lyzke maki ziemniaczanej.
      Dodajesz do wrzacej wody garnuszek i mieszasz az bedzie geste.
      Pozniej dodaje owoce (moga bys starte lub cale- jak cale to miksuje w mikserze pozniej).

Budyn (z owocem lub zoltkiem)
      W garnku gotuejsz okolo 1 szklanka mleka (moze byc MM)
      W szklance mieszasz ok 1/4 szklanki zimnego mleka z zoltkiem i lyzka maki ziemniaczanej
      Do wrzacego mleka dodajesz zawartosc szklanki i mieszasz az bedzie geste.

Jak masz sokowirowke to polecam wyciskac swieze soki z owocow/warzywn np.
      Jablko + gruszka
      Jablko + marchew
      Jablko + marchew+ burak
      Ananas
      Moj je uwielbia sa slodziutkie a dostarczaja mase witamin.

Do zup mozesz dodawac LANE KLUSKI sa mieciutkie i moga sie spodobac, a to jajko:
      W garnuszku mieszasz okolo 2 lyzki maki (penoziarnistej np.) z jajkiem
      Jak zupa wrze przelewasz zawartosc garnuszka przez cedzak(?) takie cos dlugie z sitkiem ;p W zupie pojawia sie takie jajeczne kluseczki.
      • ellenai1 Re: jedzonko 20.01.13, 20:32
        A, jak chcesz by chlebek byl wartosciowy, to zamiast pszennego kupuj małej ŻYTNI lub ORKISZOWY. Na razowy chyba za wczesnie, ale ja swojemu raz dawalam zytni raz razowy i dobrze tolerował od poczatku. Oczywiscie bez ziaren poki co. Masełko też ma swoje wartości smile
    • aleksandra1357 Re: jedzonko 20.01.13, 22:39
      Moim skromnym zdaniem za bardzo wydziwiasz.
      Dziecko w tym wieku spokojnie może jeść to, co reszta rodziny.
      Kilka uwag:
      1) To że dziecko ma tylko dolne jedynki, o niczym nie świadczy. Bezzębne 6-miesięczniaki radzą sobie z pieczonym kurczakiem, chlebem i surowym jabłkiem (BLW). Dzieci rozdrabniają pokarm dziąsłami, przednie zęby im w tym nie pomagają.
      2) Chleb z masłem, zwłaszcza nie biały, to pełnowartościowe pożywienie, mnóstwo witamin i mikorelementów
      3) Chrupki kukurydziane bym sobie darowała - zero wartości i bardzo psują zęby
      4) Więcej jajek - na śniadanie jajecznica może być codziennie
      5) Warzyw nie trzeba rozgniatać - patrz punkt 1)
      6) Proponuj normalne, zdrowe jedzenie, a dziecko niech próbuje i zjada. Jak nie chce jakiegoś posiłku, bo nie lubi, a jest bardzo głodne, to dajesz zamiast posiłku banana lub chleb razowy lub co tam dziecko lubi.
      7) Super, że dajesz do zupek te różne kasze, są bardzo zdrowe smile
      8) Spróbuj dać jej warzywa strączkowe: fasolkę szparagową, fasolę jaś, bób mrożony i groszek mrożony - dzieci je zwykle bardzo lubią, a mają dużo wartości.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka