Dodaj do ulubionych

Zmiana mleka

21.03.13, 10:24
Moj syn ma 15 miesiecy i odkad nie jest karmiony piersia pije mleko bebiko. Od jakiegos czasu na policzkach pojawily sie wypieki i krostki, lekarz zalecil zmiane mleka na bebilon pepti 2 ale syn nie chce wogole go ruszyc sad jesli mam przekonac syna do innego mleka?
Obserwuj wątek
    • rulsanka Re: Zmiana mleka 21.03.13, 12:34
      Szkoda, że odstawiłaś zupełnie przed upewnieniem się, że inne mleko go nie uczula. Niestety hydrolizaty są ohydne i żadne dziecko, nie przyzwyczajone od wczesnego niemowlęctwa- tego nie ruszy. Możesz próbować mleko sojowe, choć soja też często uczula.
      A inny nabiał je? Mój syn miał uczulenie tylko na mleko, a jogurty sery zjadał normalnie. Spróbuj podać probiotyk przez miesiąc-dwa, może jelita się uszczelnią i będzie lepiej.
      A może w ogóle przyczyna wyprysków jest inna. Antybiotyk, biegunka, szczepienia?
      • buziooolek88 Re: Zmiana mleka 21.03.13, 14:08
        Jogurty, jajka wszystko je normalnie, ostatnio ma slabszy apetyt a mimo to biegunki a przez to straszne odparzenia.. Probowalam juz dodawac smakowej kaszki lub troche cukru do bebilonu zeby moze na poczatek tak zaczal je pic ale to tez nie pomoglo. A co gdybym na poczatek mieszala bebiko z bebilonem?
        • rulsanka Re: Zmiana mleka 21.03.13, 14:29
          Jeżeli je jogurty i nie reaguje na nie alergią, to możesz w ogóle zrezygnować z mm. Jogurt to bardzo dobre źródło wapnia i wszystkiego.
          A teraz pytanie o biegunkę: ile ma kup i jakie? Może mieć infekcję, może to być od alergii na mleko, a może być też od zębów. Biegunka, zarówno od infekcji jak od zębów: może powodować problemy skórne. Przy biegunce jelita są mniej szczelne i przepuszczają alergeny. Podawaj probiotyk.
          Jeżeli kup jest mniej niż 5-6 to raczej zęby/alergia niż infekcja. Przy infekcji jest dużo więcej i są baaardzo rzadkie (sama woda). Natomiast przy alergii, ale też przy zębach, kupy mogą być rzadkie, ze śluzem, niestrawionymi cząstkami. U was pewnie rosną teraz trójki lub czwórki, przy nich jest dużo problemów, brzydkie kupy jak najbardziej możliwe.
          Na pewno nie kombinowałabym teraz z mlekiem, jeśli z brzuchem są kłopoty.
          • buziooolek88 Re: Zmiana mleka 21.03.13, 14:58
            Wychodza mu teraz czworki, kup robi roznie, jednego dnia nie robi wcale, jednego zrobi w miare normalne a innego zrobi z 10 i to bardzo rzadkich.
            • rulsanka Re: Zmiana mleka 21.03.13, 15:10
              No to buźka może być od tego.
              Probiotyk powinien pomóc, ja daję w podobnych okolicznościach beneflorę, jest bardzo dobra.
    • aniaurszula Re: Zmiana mleka 21.03.13, 16:39
      ja tez szukalam winowajcy w mleku a winnym byl banan
      • buziooolek88 Re: Zmiana mleka 21.03.13, 20:01
        Banany uwielbia ale daje mu je juz od dawna i wczesniej nic mu sie nie dzialo po nich. Nic nowego mu nie wprowadzalam ostatnio
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka