Dodaj do ulubionych

10 mcy nie potrafi gryźć, same papki

13.05.13, 07:41
Witam, mam pytanie jak jedza wasze dzieci i jak jadły w wieku okolo 10 mcy. Moje dziecko skonczylo 10 mcy. Od piersi odstawilam miesiąc temu. Od początku rozszerzania diety dziecko bylo niejadkiem, nigdy nie piało na widok jedzenia jak dzieci moich koleżanek. Wstyd sie przyznać ale dziecko ma 5 zębów a n ie bardzo potrafi gryźć. Nie wiem jak ją nauczyć takiego jedzenia. Chciałabym dawać jej już nasze obiady-bo jemy dosyc zdrowo,ale nie chcę tego mielić na papkę.

Jak ja nauczyc takiego jedzenia? Czy właśnie poprzez stalą konsystencję obiadów, ale co jak zaczyna sie krztusić? ja wtedy ide mielić na papkę. Czy może nadal dawać jej papki,żeby się najadała,a wmiędzyczasie do rączki np gotowaną marchew? Boje się ze jak dam jej w porze posiłku gotowane warzywa do ręki to się nie naje. Od czego zacząć od jakich rzeczy konsystencji?
Obserwuj wątek
    • noem.i77 Re: 10 mcy nie potrafi gryźć, same papki 13.05.13, 09:02
      Moje dziecko zaczęło pięknie gryźć jak skończyło rok. Wcześniej też tylko papki. Gotowałam obiad dla wdzystkich, a małemu miksowałam, nie na super gładki krem, ale tak mniej więcej. Nie zmuszałam do jedzenia kawałków, ale od czasu do czasu proponowałam. I w końcu sam zaskoczył.
    • murwa.kac Re: 10 mcy nie potrafi gryźć, same papki 13.05.13, 09:41
      a dlaczego mialoby sie nie najesc?
      czym sie rozni ziemniak, marchewka, mieso w miseczce od tego samego podanego na talerzu, zeby dziecko jadlo samo?

poczytaj sobie
      forum.gazeta.pl/forum/f,97130,Baby_Led_Weaning.html
      forum.gazeta.pl/forum/w,97130,111288364,111288364,DLA_POCZATKUJACYCH.html
      forum.gazeta.pl/forum/w,97130,111289154,111289154,zdradliwa_trojca_Jablko_Banan_Marchewka.html
      i zacznij powoli.

najlepszy sposob na rozszerzanie diety. synowi zaczelam w ten sposob w wieku ok 8 miesiecy. w 9 odstawilam od piersi. w 10 jadl juz regularnie wiekszosc posilkow. nigdy nie podawalam papek, nie mielilam, nie rozdrabnialam. odkad skonczyl rok, je juz sam sztuccami.

jasne, metoda jest troche upierdliwa, bo jednak z poczatku dziecko dosc mocno balagani. gazeta pod krzeslo do karmienia i polowa roboty mniej. uzbroic sie w cierpliwosc i zaufac dziecku, ze ono samo zje tyle ile potrzebuje, a nie patrzec na tabelki ile musi gram i ziarenek zjesc.
    • saguaro70 Re: 10 mcy nie potrafi gryźć, same papki 13.05.13, 11:18
      Widocznie Twoje dziecko nie jest gotowe na takie jedzenie. Nie zmuszaj i czekaj cierpliwie. Moja córka miała prawie 1,5 roku jak zaczęła jeść kawałki.Wcześniej wymiotowała.
    • florecistka.best Re: 10 mcy nie potrafi gryźć, same papki 13.05.13, 12:12
      nie rób nic na siłę, bo koleżanki, bo internet, bo artykuł, bo czyjeś dziecko, bo trzeba testować metody...
      Moje ostatnie dziecko miało identycznie, miksowane zupy prawie do roku, kurczę, nie rozumiem zmartwienia, przecież dziecko nie będzie tak jadło wiecznie, nawet nie pamietam kiedy nastał dzień że spostrzegłam, ze jemy wspólnie obiady, - to przyjdzie samo.

Wstyd sie przyznać ale dziecko ma 5 zębów a n ie bardzo
      > potrafi gryźć. Nie wiem jak ją nauczyć takiego jedzenia.

oj mama, mama wstyd to pisać takie głupoty
      • zarazwiosna Re: 10 mcy nie potrafi gryźć, same papki 13.05.13, 15:21
        kurcze mam taka koleżnkę co mi cały czas gadA, że to przeze mnie, bo jej dziecko to jadło już ich obiady w wieku 9 mcy, a ja niby ograniczam dziecko. Dzisiaj rano dałam mleko,a potem na obiad zamiast papkę obiadek z lekkimi grudkami i mała zjadła bardzo mało, nie chciała. Potem znowu nie dałam papki tylko ziemniaki z masełkiem i nie chciała, pluła nimi, tak samo nie chciała banana z łyżeczki, tez pluła i praktycznie do godziny 15ej od 7 rano nic mi nie zjadła. w końcu więc zmieliłam jej jabłko z bananem i to wcinała. Ona nie chce jeść takich konsystenci chyba całych. tak samo dałam jej gotowana marchew do reki to kończy się na wywalaniu jej, ona w ogolenie nie bierze jej do buzi, więc dlatego właśnie twierdze że dziecko mi sie nie najada, bo nie chce tego jeść, a papke to i owszem. Nie wiem juz co robić, nie wiem jak ją przekonać. Niby biszkopta czasami poskubie, tak samo kawałek bułki czasem skubnie ,ale takich konsystencji obiadu, warzyw, owoców nie chce. Koleżanka natomiast twierdzi ze to moja wina, bo jej nie dawałam jak miała te 8 mcy, ale ona wtedy w ogole ledwo co nawet papki jadła, bo wolała wtedy cyca. Za każdym razem sie mi dziwi, ze ni chce na przykład brać od niej kawałków jabłka albo paluszków jak wcina jej synek i dawać mojej córce.
        • florecistka.best Re: 10 mcy nie potrafi gryźć, same papki 13.05.13, 15:41
          daj spokój, niech sobie gada
          moje drugie dziecko ma juz parę latek a do tej pory nie znosi kawałków, kawałeczków...ani w jogurtach ani za bardzo w zupie. Zupy to by jadło typu krem, czasem miksuję dla jego przyjemności - umie juz powiedzieć i wiem, ze tak po prostu lubi i już. Mówi pięknie i nigdy problemów z gryzieniem i wymową nie miał.
          Weź wyluzuj i wyrzuć wszelkie rady. pewnego dnia samo dziecko wyciągnie łapkę do twojego talerza po ziemniaka czy brokuła. ostatecznie mozna delikatnie zaproponować.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka