Dodaj do ulubionych

pierwsze butki

19.07.13, 20:37
Nasz Mały podejmuje już próby wstawania i zdarza się to w różnych miejscach - w domu, na kocu na trawie (podtrzymując się o mnie lub wózek) i nie wiem,czy to jest moment na zakup pierwszych butków? Czy lepiej jeszcze chwilę poczekać? Kiedy jest ten właściwy moment? I jak dobrać właściwe butki? Może macie opinię o firmach produkujących takowe? Jakieś rady doświadczonych Mamusiek? Dzięki dziewczyny
Obserwuj wątek
    • aguu17 Re: pierwsze butki 19.07.13, 20:52
      Jestem zdania, że przy nauce chodzenia i szlifowaniu go najlepiej na boso. Gdy już zacznie sprawnie chodzić to najlepiej by dużo chodziło po przeróżnych podłożach: trawa, dywan, piasek itd.
      A buciki: Na pewno z miękką podeszwą. Powinny się bez problemu całe odginać w stronę pięty.
    • ellenai1 Re: pierwsze butki 19.07.13, 21:01
      U mnie pierwsze były elefantenty.
      W sklepie deichmann poradzą Ci jak wybrać i dopasować.
      Nie wiem czy jest sens, ja kupiłam dopiero jak chodził na tyle, by pobiegać czasem na spacerze, wcześniej po prostu uważałam to za stratę kasy,bo i tak pewnie by wyrósł ;p
      • mamatin Re: pierwsze butki 23.07.13, 00:32
        > W sklepie deichmann poradzą Ci jak wybrać i dopasować.

o kurcze, jeszcze nigdy w tych sklepach nie spotkalam sie z tak mila obsluga.
    • d.d.00 Re: pierwsze butki 20.07.13, 17:36
      Właśnie tak myślałam - nie będę kupować butków, to i tak tylko "stanie" albo "kilka kroczków" - dobrze, że jest lato tongue_out Nie wiem czy zimniejszą porą by to przeszło, ale zanim jesień nastanie zacznie lepiej chodzić i wtedy mu kupię smile
      • angel_karolcia Re: pierwsze butki 21.07.13, 11:18
        moja córcia zaczęła już chodzić i z każdym dniem idzie jej coraz lepiej. większość czasu śmiga na bosaka, po podłodze, piasku, trawie ,gdzie się da. mamy dla niej sandałki kupione w coccodrillo na wypadek błota itp, drugie mamy z ecco. w butach kiepsko jej się chodzi więc zakładamy bardzo rzadko. pediatra też nam mówiła, że na początek najlepiej boso, żeby się stopa ułożyła
    • morgany Re: pierwsze butki 22.07.13, 21:25
      jest lato, więc na bosaka, najzdrowiej. potem preshoes.
    • jehanette Re: pierwsze butki 22.07.13, 21:53
      Jak zacznie chodzić sam , pewnie. Na razie możesz mu ew. kupić paputki z miękką podeszwą ze skóry, my mamy Bobuxy, ale sporo firm je produkuje.
      Na pierwsze buty wybraliśmy Emele i chyba pozostaniemy im wierni przez jakiś czas, bo są leciutkie i mają cieniutką podeszwę.
      • delphine_delphine Re: pierwsze butki 23.07.13, 00:06
        Ja kupiłam wspomniane wyżej paputki (wpisz w wyszukiwarkę allegro) i podobne mięciutkie butki firmy Domyos w decathlonie ->>
        www.decathlon.pl/lekkie-buty-podwojne-baby-gym-id_8278587.html
        Nie bardzo dało się uniknąć zakupu butów w przypadku mojego dziecka, bo cały czas wyłazi z wózka i staje/łazi przy wózku - czy to na chodniku, trawie/ziemi, w sklepie - więc nie ma opcji, aby był na bosaka uncertain
    • murwa.kac Re: pierwsze butki 23.07.13, 07:42
      forum.gazeta.pl/forum/w,583,142533513,,buty_dla_dziecka.html?v=2
    • neffi79 Re: pierwsze butki 23.07.13, 13:58
      najlepsze dla mnie Clarks First Shoes, wybieraj modele całe, wraz z podeszwą z mięciutkiej skórki, są super elastyczne
      Jak chcesz taniej to widziałam na All
      • libretinka Re: pierwsze butki 23.07.13, 15:03
        Przy sandałkach ważne by miały zakryte noski. Przy nauce chodzenia połączonej z raczkowaniem paluszki są chronione. Ja kupiłam odkryte, ale kiedy mały po takich eskapadach po trawie i betonie miał połamane paznockcie i obtarcia poszłam po rozum do głowy i zainwestowałam w porządne skórzane sandałki z noskami.
        Porządne pierwsze buciki są drogie, ceny zazwyczaj zaczynają się od 150PLN, ale na tym nie warto oszczędzać, mimo, że to zakup na 2-3 mce. To pierwsze buty, muszą być wygodne, oddychać, pracować razem ze stopą, mieć elastyczną podeszwę i być lekkie.
        • agata.redakcja Re: pierwsze butki 23.07.13, 19:13
          moja córka po domu zawsze chodziła boso, a zimą w skarpetkach. Jeżeli pomału zaczyna chodzić warto zainwestować w dobre butki. Ja zawsze patrzyłam aby podeszwa była elastyczna.
          Więcej o tym jak wybrać dobre buty tutaj

Pozdrawiam
    • muza24 Re: pierwsze butki 24.07.13, 22:16
      moja córcia jest na takim samym etapie. I we wszystkich tych miejscach chodzi na bosaka. Staram się tylko, żeby chodziła po miejscach wolnych od psich kup smile. Uznałam, że jak zacznie chodzić pewnie i dopominać się spacerów na nóżkach zamiast w wózku to ubiorę ją w butki.

Ale szczerze przyznam, że widuję sporo jest niechodzących dzieci, które zaopatrzone są już w butki.
      • murwa.kac Re: pierwsze butki 25.07.13, 10:04
        muza24 napisała:

CytatAle szczerze przyznam, że widuję sporo jest niechodzących dzieci, które zaopatrzone są już w butki.

plaga.

ja pierwsze buty kupilam dopiero jak syn mial ok 16 miesiecy (zaczal chodzic na przelomie 14 i 15)
        oganianie sie od roju komarow jest mniej upierdliwe niz od ludzi (rodzina, obcy na ulicy etc) wypytujacych, odkad syn skonczyl pol roku, CZEMU jeszcze nie ma butow. KIEDY mu wreszcie buty kupie.
        • d.d.00 Re: pierwsze butki 25.07.13, 12:33
          Tu jest ciekawa opinia

Muszę powiedzieć, że z przerażeniem patrzę na dzieci na spacerach - te 4, 5, 7 miesięczne niemowlęta w butach. Po co im buty!!!!!!!!! Ładne, słodziaste..ale te małe stópki zamknięte w bucie, jakie one mają możliwości ruszania się, doświadczania. Co innego zimą, ale w ciepłe dni……..? po co zamykać im możliwość doświadczania. A potem dostaną buty i.... koniec z rozwojem stóp!!!

Nic dodać nic ująć, nie kupię teraz Małemu butów i tyle tongue_out
          • d.d.00 Re: pierwsze butki 25.07.13, 12:34
            www.terapia-ndt.waw.pl/stopy.php
    • anuusia_80 Re: pierwsze butki 25.07.13, 08:30
      Ja kupiłam befado zwykłe kapciuszki, na lato w sam raz, zakładam, jak chce chodzic po chodniku, a tak to na boso smile kosztowały niewiele, mają certyfikat i nie szkoda zniszczyć, o jak przechodzi na czworaki to już poprzecierała smile
      • guderianka Re: pierwsze butki 25.07.13, 12:46
        befado-idealne sandały na lato, świetnie kapciuszki na późniejsza porę
    • julita165 Re: pierwsze butki 25.07.13, 16:10
      Jak tylko wstaje to buty mu na razie niepotrzebne. Ja kupiłam pierwsze butki synkowi jak miał 10,5 m-ąca bo wtedy zaczął chodzić przy meblach. Jeszcze pół biedy w domu, mógłby chodzić nawet na boso bo było lato ale odkąd odkrył wstawanie znienawidził wózek i często nawet w sklepach musiałam go wyjmować i stawiać przy różnych przedmiotach. Ponieważ to było lato kupiłam mu sandałki Bartki, byłam z nich bardzo zadowolona, synek chyba też. Od tamtego czasu jestem wierna marce "Bartek" ( półbuty na jesień, półbuty na zimę i tegoroczne sandałki ) z jednym odstępstwem na rzecz Ecco na zimę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka