Dodaj do ulubionych

Probiotyki

24.10.13, 11:45
Dziewczyny
Czy podajecie swoim niemowlakom probiotyki?
Jak dlugo sie je podaje? Do roku? Krocej, dluzej?
Moja corka dlugo miala problemy brzuszkowe i od 2. tyg zycia dostaje probiotyki-Biogaja, pozniej dicoflor teraz latopic ( wiek 8 mcy)
Lekarza mam za jakis czas stad pyt o Wasze doswiadczenia.
Obserwuj wątek
    • neffi79 Re: Probiotyki 24.10.13, 12:02
      jedyny probiotyk jaki widocznie działał to Enterol - zahamował biegunkę.
      Cała reszta bez widocznych efektów.
      Są szczepy, których działanie w określonych przypadkach zostało naukowo udowodnione, i takie, których skuteczność jest domniemana. Czyli prawdopodobnie działają, ale to działanie nie zostało potwierdzone w żadnych prawidłowo przeprowadzonych badaniach naukowych. Nie ma idealnego probiotyku. Poza Enterolemsmile lub innym gdzie w składzie jest Saccharomyces boulardii.
    • neffi79 Re: Probiotyki 24.10.13, 12:16
      Zapomniałam odpowiedzieć na Twoje pytaniesmile
      Więc: nie podaję, pomimo, że córka miała okropne kolki i problemy z brzuszkiem od urodzenia do niemal 10 mca życia + poszczepionkowa alergia - podawałam na początku, jak wyżej napisałam -stosowanie bez efektów (dicoflor oraz osłonik)
    • mandaryna18 Re: Probiotyki 24.10.13, 22:46
      ja dawałam tylko przy antybiotyku i kilka dni po nim. Odkryłam Multilac baby, łatwo sie podaje jest w saszetkach, mozna dac do wody,mleka,soku, nawet zupki i nie jest drogi
    • paul_ina Re: Probiotyki 25.10.13, 01:50
      Wiesz co, z tego co ja słyszałam, to na własną rękę podaje się tak do dwóch tygodni, a dłużej - to na zalecenie lekarza. Flora i fauna smile przewodu pokarmowego powinna mieć zdolność samoregulacji, probiotyki wspomagając - mogą upośledzać.

Ja po antybiotyku podaję 3 miesiące w małej dawce, a synkowi pełzakowi wszystkożernemu - tak co 6-8 tyg przez kilka dni Dicoflor w kroplach. Pediatra tak kazała "przy kontakcie dziecka z brudem".
    • rulsanka Re: Probiotyki 25.10.13, 09:23
      Jeśli karmi się piersią to probiotyki są zbędne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka